Πόσο σημαντική είναι η διατροφική αξία της Μέντας;

Η διατροφική αξία της μέντας είναι εξαιρετικά σημαντική... Η μέντα, εμπεριέχει βιταμίνες Α και C και βιταμίνη Β2, σε μικρότερες ποσότητες. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που μειώνει τον κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου. Αν η μέντα καταναλώνεται σε μικρότερες ποσότητες, τα θρεπτικά συστατικά της είναι εξίσου σημαντικά για τον οργανισμό. Πέρα όμως από βιταμίνες, η μέντα περιέχει μαγγάνιο, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο. Είναι τονωτική, φορτίζει τα όργανα του σώματος με ενέργεια και είναι μοναδική για παιδιά και ηλικιωμένους. Συστήνεται ανεπιφύλακτα σ’όσους υποφέρουν από καρδιά και νεύρα γιατί έχει καταπραυντικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Βοηθάει στην χώνεψη και για αυτόν τον λόγο συστήνεται ένα ρόφημα μέντας μετά από ένα πλούσιο γεύμα. , καταπολεμά τις κράμπες στομάχου, την αεροφαγία, το φούσκωμα, τη ναυτία και γενικά τονώνει την παραγωγή χολής και τη λειτουργία του συκωτιού. Το βασικό συστατικό της μέντας, η μενθόλη, βοηθά σημαντικά στα αναπνευστικά προβλήματα, τους αεραγωγούς του σώματος και ανακουφίζει ολόκληρο το πεπτικό σύστημα. Πολύτιμη στο κρυολόγημα, βήχα, άσθμα, βρογχίτιδα, νευραλγία, νευρικότητα, αυπνία, τρέμουλα, άγχος κλπ. Εξαιρετικά διουρητική, αντιπυρετική, αντισυπτική, βακτηριογόνος, αναισθητική.

Εξωτερικά, η μενθόλη της μέντας βρίσκει εφαρμογή σε προϊόντα που προσδίδουν δροσερή αναπνοή όπως μαστίχες, καραμέλες και διαλύματα. Χρησιμοποιείται σε σαπούνια και γαλακτώματα και δίνει αίσθηση δροσιάς στο σώμα. Είναι αντιβακτηριδιακή και προστατεύει από τους έρπητες του στόματος και των γεννητικών οργάνων. Αλλά και ιατρικά, η μέντα φαίνεται να έχει προστατευτικές ιδιότητες σε ασθενείς με καρκίνο, που υποβάλλονται σε ακτινοβολία.Ακόμη και το άρωμα της μέντας φαίνεται να βοηθά στην μνήμη, για αυτόν τον λόγο μπορεί να φανεί χρήσιμο πριν από κάποιες εξετάσεις. Πηγή

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share