ΜΕ ΕΝΙΑΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ!

Στην εφαρμογή μιας ενιαίας κλίμακας φορολόγησης όλων των εισοδημάτων που θα αποκτηθούν από φέτος προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών... Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό, προανήγγειλε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με μία ενιαία κλίμακα, σημειώνοντας ότι αυτό το διάστημα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τα τεχνικά κλίμακα επεξεργάζονται διάφορα σενάρια. Ωστόσο, έσπευσε να υπογραμμίσει πως ακόμα δεν έχει τίποτα οριστικοποιηθεί. Αν και ανέφερε ότι στόχος είναι η φορολόγηση με μία κλίμακα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψει κάτι διαφορετικό, αποφεύγοντας πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα φορολογική μεταρρύθμιση που προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2016 προβλέπει τη δημιουργία ενιαίας φορολογικής κλίμακας για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, ενδεχομένως τους φορολογουμένους που αμείβονται με «μπλοκάκι» και τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια.

Παρά το γεγονός ότι το Μνημόνιο προβλέπει την αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα από ακίνητα, στόχος του υπουργείου είναι να θεσπιστεί νέα φορολογική κλίμακα για τα ενοίκια με περισσότερους συντελεστές και κλιμάκια προκειμένου η φορολόγηση να ξεκινά από χαμηλότερα (π.χ. 5%) και να κορυφώνεται σε πολύ υψηλότερο συντελεστή σε σχέση με σήμερα (π.χ. 40%). Σημειώνεται ότι το Μνημόνιο προβλέπει ο συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ να αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ, θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.

Ως προς το ύψος του αφορολόγητου ορίου εξετάζεται να κινείται στα επίπεδα 9.000 - 10.00 ευρώ.

Σήμερα κάθε κατηγορία εισοδήματος φορολογείται αυτοτελώς με ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών. Άλλη κλίμακα ισχύει για τους έχοντες εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, άλλη για εισοδήματα από ενοίκια και άλλη από ελεύθερο επάγγελμα.

Όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δεν μπορεί το εισόδημα από τη μίσθωση ακινήτων να φορολογείται σήμερα με ανώτατο συντελεστή 33% και το εισόδημα από εργασία με 42%. Οι δύο κλίμακες θα ενοποιηθούν και από τις αλλαγές αναμένεται να προκύψουν σημαντικές ελαφρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα, καθώς στόχος είναι τα φορολογικά βάρη να μεταφερθούν στους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Πάντως στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να ενσωματωθούν στην ενιαία κλίμακα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από τους Θεσμούς.

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share