Δεν αντέχουν άλλες... καταθέσεις οι σουηδικές τράπεζες

Σε έναν… άλλο κόσμο αρνητικών αποδόσεων, οι σουηδικές τράπεζες παλεύουν με μια περίεργη εξέλιξη: οι καταθέσεις αυξάνονται με τόσο ραγδαίες ταχύτητες που η διαχείρισή τους

αποτελεί πρόκληση για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας τις Swedbank, Handelsbanken, SEB και Nordea.

Όπως μεταδίδει το Βloomberg, oι τράπεζες πληρώνουν για να τοποθετήσουν τα χρήματα τους στην κεντρική τράπεζα, η οποία έχει υιοθετήσει την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων από τον περασμένο Φεβρουάριο,

χωρίς όμως να μετακυλύουν αυτό το κόστος στους καταθέτες υπό τον φόβο μην τους χάσουν.

"Οι τράπεζες πραγματικά, δεν θέλουν άλλες καταθέσεις”, δήλωσε ο Karl Morrisn, αναλυτής στην Keefe, Bruyette & Woods στο Λονδίνο.

Μετά την πτώση του Μαρτίου, οι καταθέσεις στις σουηδικές τράπεζες ακολούθησαν ανοδική τροχιά όλους τους υπόλοιπους μήνες φτάνοντας μετά από άνοδο 9,4% στις 1,48 τρις. κορόνες (173 δις. δολάρια) το Νοέμβριο, οπότε και διατίθενται τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Αν και οι σουηδικές αποδόσεις δεν αποδίδουν ουσιαστικά τίποτα, εντούτοις στην παρούσα φάση αποτελούν καλύτερη επιλογή από ότι οι μετοχές της χώρας, καθώς ο χρηματιστηριακός δείκτης έχει υποχωρήσει άνω του 20% από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Το κόστος τήρησης αυτών των καταθέσεων στην κεντρική τράπεζα διαμορφώνεται στις 1,2 δις. κορώνες για την SEB, σύμφωνα με την Anna Helsen, εκπροσώπου τύπου της τράπεζας. "Θα προσπαθήσουμε, όσο αυτό είναι εφικτό, να μην χρεώνουμε τους πελάτες μας για τις καταθέσεις”. Από την πλευρά της η Handelsbanken, εκτιμά πως το ετήσιο κόστος από τα αρνητικά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας ανέρχεται στις 1,42 δις. κορώνες το εννεάμηνο του 2015, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Johan Wallqvist.

Δεδομένων, μάλιστα, των συνεχιζόμενων αναταραχών στις διεθνείς αγορές είναι πολύ δύσκολο οι Σουηδοί να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες για να τα τοποθετήσουν σε πιο ριψοκίνδυνα assets.

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share