Ασφαλιστικό: Πού λένε “όχι” οι δανειστές

Σε ποια σημεία της ελληνικής πρότασης αντιδρούν και σε ποιά εμφανίζονται "ανοιχτοί". Αισιοδοξία της Κυβέρνησης ότι οι αντιρρήσεις θα καμφθούν. Αντιδρούν οι δανειστές στην πρόθεση της Κυβέρνησης να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές με στόχο να

αποφευχθούν οι περικοπές στις κύριες συντάξεις των νυν συνταξιούχων. Οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να συναινέσουν στο ξήλωμα μιας μεταρρύθμισης, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στην υιοθέτηση της οποίας οι ίδιοι πρωτοστάτησαν πριν από δύο χρόνια θεωρώντας ότι το μέτρο δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις, τονώνει την ανταγωνιστικότητά τους και δημιουργεί προϋποθέσεις αύξησης της απασχόλησης. Οι δανειστείς όμως , σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, εμφανίζονται επιφυλακτικοί και στις εναλλακτικές λύσεις που κυκλοφόρησαν το προηγούμενο διάστημα, όπως η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, ενώ φέρονται να έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους και ως προς το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών που προτείνει η κυβέρνηση. Ωστόσο, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι αντιρρήσεις των δανειστών ενδέχεται να καμφθούν αν ληφθούν άλλα μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, που θα αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Από την πλευρά τους, πηγές των δανειστών υποστηρίζουν, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι οι ίδιοι δεν έχουν εμμονή με κάποιο συγκεκριμένο μέτρο, ότι είναι ανοιχτοί να μελετήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και ότι η επιδιωκόμενη εξοικονόμηση μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, από την κατάργηση του ΕΚΑΣ έως την εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών και των ωφελημάτων στα διάφορα Ταμεία, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά. Συνολικά, ο στόχος είναι εξοικονόμηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, από το ποσό αυτό το 1,1 δισ. ευρώ έχει εξευρεθεί μέσω της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων, της αύξησης των εισφορών υπέρ υγείας και της εισφοράς επί των επικουρικών συντάξεων. Επομένως, αναζητούνται άλλα 700 εκατ. ευρώ, ένα μέρος των οποίων αναμένεται να προκύψει από τη μείωση των επικουρικών (περίπου 300 εκατ. ευρώ) και ένα άλλο από την αύξηση των εισφορών κατά 1,5% (περίπου 400 εκατ. ευρώ). Οι δανειστές, όμως, υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα αναζητούνται περίπου 800 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ και σε αυτά δεν συνυπολογίζεται, όπως τονίζουν, το αγκάθι της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις των συντάξεων. Αν εφαρμοζόταν η απόφαση, θα προκαλούσε ίσως μια τρύπα έως και 4 δισ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο να την παρακάμψει.

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share