20 χρήσιμες συμβουλές για να τελειοποιήσετε τις σχέσεις σας

Η οικογένεια δεν είναι μόνο εξ αίματος. Οικογένεια είναι και οι άνθρωποι στην ζωή σας, που εκτιμούν την ύπαρξή σας στην δική τους, είναι οι άνθρωποι που σας ενθαρρύνουν να βελτιώσετε την ζωή σας και που όχι απλώς αγκαλιάζουν τον εαυτό σας στο παρόν αλλά και τον εαυτό που θέλετε να κατακτήσετε.

Οι άνθρωποι αυτοί – που είναι η πραγματική σας οικογένεια – είναι που έχουν την περισσότερη σημασία. Εδώ είναι 20 συμβουλές για να σας βοηθήσουν να βρείτε και να κρατήσετε τις ιδιαίτερες σχέσεις αυτές.

1. Απομακρυνθείτε από τους αρνητικούς ανθρώπους.

Περάστε τον χρόνο σας με καλούς, δημιουργικούς και έξυπνους ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεστε τις ίδιες ιδέες. Οι προσωπικές σας σχέσεις πρέπει να σας βοηθούν και όχι να σας πληγώνουν. Επιλέξτε να συναναστρέφεστε με ανθρώπους που αντανακλούν τον άνθρωπο που θέλετε να γίνετε. Επιλέξτε φίλους για τους οποίους αισθάνεστε περήφανοι, φίλους που θα μπορείτε να θαυμάζετε, φίλους που σας αγαπούν και που σας σέβονται – φίλους που θα σας κάνουν την ζωή καλύτερη απλώς με την ύπαρξή τους. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την περνάτε με ανθρώπους που απορροφούν την ευτυχία σας. Όταν θα απελευθερώσετε τον εαυτό σας από τους αρνητικούς ανθρώπους του περιβάλλοντός σας θα απελευθερώσετε τον πραγματικό σας εαυτό – είναι ο μόνος τρόπος για να ζήσετε πραγματικά.

2. Αφήστε να φύγουν όσους έχουν ήδη φύγει.

Η πικρή αλήθεια είναι πως μερικοί άνθρωποι θα είναι δίπλα σας όσο έχετε κάτι να τους προσφέρετε. Όταν πλέον δεν θα τους είστε χρήσιμοι, θα φύγουν. Τα καλά νέα είναι πως, εάν το σκεφτείτε καλά, θα μπορέσετε να εξαλείψετε τους ανθρώπους αυτούς από την ζωή σας και να μείνετε με εκείνους που σας νοιάζονται πραγματικά. Σπάνια χάνουμε φίλους και εραστές, συνήθως, απλώς σταδιακά αντιλαμβανόμαστε ποιοι ταιριάζουν πραγματικά σε μας και ποιοι όχι. Έτσι, όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να απομακρύνονται, αφήστε τους να φύγουν. Το πεπρωμένο σας δεν είναι συνδεδεμένο με κάποιον που σας αφήνει. Το γεγονός ότι φεύγουν δεν σημαίνει πως είναι κακοί άνθρωποι, σημαίνει απλώς πως ο ρόλος τους στην ιστορία της ζωής σας τελείωσε.

3. Δώστε ευκαιρίες.

Όταν γνωρίζετε κάποιον καινούριο, οποιονδήποτε, θυμηθείτε πως όλοι έχουν κάποια ιστορία – ακόμη και σεις. Όλοι έχουν περάσει κάτι που τους ανάγκασε να αλλάξουν και ωριμάσουν. Κάθε άνθρωπος αντιπροσωπεύει μια ιστορία εξίσου συναρπαστική και περίπλοκη με την δική σας. Δεν υπάρχουν συνηθισμένοι άνθρωποι. Εάν τους δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία, όλοι έχουν να προσθέσουν κάτι καταπληκτικό στην ζωή σας. Εκτιμείστε την κάθε νέα σχέση καθώς παράλληλα αφήνετε στο παρελθόν τις παλιές, αυτές που πλέον δεν λειτουργούν. Αγκαλιάστε τις νέες σχέσεις και το γεγονός που εισέρχεστε – έστω και δειλά – σε νέα εδάφη. Να είστε έτοιμοι να λάβετε μαθήματα, να δεχτείτε προκλήσεις αλλά κυρίως να βάλετε κάποιον στην ζωή σας που ίσως και να την αλλάξει ολοκληρωτικά.

4. Πείτε ΝΑΙ στην ευγένεια.

Αντιμετωπίστε τους ανθρώπους στη ζωή σας με σεβασμό και ευγένεια. Όχι επειδή είναι εκείνοι καλοί, αλλά επειδή είστε εσείς. Η ευγένεια, αυτή η υπέροχη αρετή, έχει σχεδόν εξαλειφθεί στο σύγχρονο πολιτισμό μας. Ο ποιητής και φιλόσοφος Βόλφγκανγκ Γκαίτε είχε πει «Όταν συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους όπως αυτοί είναι, τους κάνουμε χειρότερους. Όταν τους συμπεριφερόμαστε όπως θα μπορούσαν να είναι, τους βοηθούμε να γίνουν αυτό που είναι ικανοί να γίνουν».

5. Αποδεχτείτε τους ανθρώπους όπως ακριβώς είναι.

Τις περισσότερες φορές είναι σχεδόν αδύνατον να τους αλλάξετε, και η προσπάθεια μπορεί να είναι εξουθενωτική και για εσάς και για τους άλλους. Κρατήστε λοιπόν τον εαυτό σας μακριά από το περιττό άγχος. Αντί να προσπαθείτε να αλλάξετε τους άλλους, αλλάξτε τον εαυτό σας και απλά αποδεχτείτε τους όπως είναι. Κι αν δεν σας αρέσουν έτσι όπως είναι, απλά αποχαιρετίστε τους από τη ζωή σας.

6. Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε όσους το έχουν ανάγκη.

Όταν εκτιμάτε την αξία των ανθρώπων γύρω σας τότε μπορείτε να πείτε πραγματικά ότι η ζωή σας είναι παραγωγική, εκπληρωτική και γαλήνια. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να είναι ευτυχής για όσους σημειώνουν πρόοδο, να χαίρεται για τις νίκες τους. Η ζωή είναι ρόδα, και θα δείτε πως θα έρθει η στιγμή που θα ανταποδώσουν την στήριξή σας.

7. Να είστε ο εαυτός σας – με όλες σας τις ατέλειες.

Στον αλλόκοτο αυτόν κόσμο που θέλει να σας κάνει να μοιάζετε με όλους του άλλους, βρείτε το θάρρος να συνεχίσετε να είστε ο εκπληκτικός εαυτός σας. Και όταν κάποιος γελάσει μαζί σας λόγω της μοναδικότητά σας, γελάστε και σεις με αυτόν που είναι ίδιος με όλους τους άλλους. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο σε όσους σας κάνουν να χαμογελάτε, και λιγότερο σε όσους αισθάνεστε την ανάγκη να εντυπωσιάσετε. Οι άνθρωποι δεν είναι τέλειοι, τουλάχιστον όχι για όλους. Είναι τέλειοι για εκείνους τους ελάχιστους ιδιαίτερους ανθρώπους που αφιερώνουν τον χρόνο τους για να μας γνωρίσουν και να μας αγαπήσουν για τον πραγματικό μας εαυτό.

8. Συγχωρείστε όσους σας πλήγωσαν και προχωρήστε μπροστά.

Μην ζείτε την ζωή σας μέσα στο μίσος. Θα δείτε πως στο τέλος θα πληγώσετε περισσότερο τον εαυτό σας από εκείνους που θέλετε να εκδικηθείτε. Η συγχώρεση δεν είναι να λέτε «Δεν πειράζει», είναι να λέτε «Δεν θα αφήσω ότι μου έκανες να καταστρέψει την ευτυχία μου». Η συγχώρεση είναι θεραπεία. Δεν σημαίνει πως ξεγράφετε το παρελθόν, ή πως ξεχνάτε τα πεπραγμένα – σημαίνει πως αφήνετε τον πόνο και την μετάνοια πίσω και πως επιλέγετε να παίρνετε τα μαθήματά σας και να προχωράτε στην ζωή σας. Να θυμάστε, όσο λιγότερο χρόνο ξοδεύετε μισώντας τους ανθρώπους που σας έβλαψαν τόσο περισσότερο χρόνο θα πρέπει να περνάτε αγαπώντας όσους σας αγαπούν.

9. Μικρές καθημερινές πράξεις αγάπης.

Μερικές φορές, τα μικρά πράγματα καταλαμβάνουν τον περισσότερο χώρο στην καρδιά σας. Δεν μπορείτε να σημαίνετε τα πάντα για όλους, μπορείτε όμως να είστε τόσο σημαντικοί για λίγους. Το χειρότερο που κάνουμε οι άνθρωποι, είναι ότι θεωρούμε τα πραγματικά αγαπημένα μας πρόσωπα δεδομένα και πολλές φορές δεν εκφράζουμε την αγάπη με έργα. Όχι! Η αγάπη δεν είναι αυτονόητη. Αξίζει να την υπενθυμίζετε με τις πράξεις σας.

10. Δώστε προσοχή στους πραγματικούς σας φίλους.

Όσο μεγαλώνετε, θα συνειδητοποιείτε πως γίνεται όλο και λιγότερο σημαντικό να έχετε πολλούς φίλους και περισσότερο σημαντικό να έχετε πραγματικούς. Να θυμάστε πως η ζωή, μοιάζει με ένα πάρτι. Καλείτε όσο το δυνατόν περισσότερους, μερικοί φεύγουν νωρίς και άλλοι μένουν όλη νύχτα, μερικοί γελούν μαζί σας, μερικοί εμφανίζονται πολύ αργά. Όμως, στο τέλος, μετά από όλη τη διασκέδαση, μόνο λίγοι παραμένουν για να μαζέψουν το χάος. Και τις περισσότερες φορές, δεν είναι καν οι ίδιοι που το δημιούργησαν. Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι πραγματικοί σας φίλοι, είναι εκείνοι που είναι πιο σημαντικοί από όλους.

11. Πείτε ΌΧΙ στο κουτσομπολιό Θα σου πω κάτι αλλά μην το πεις πουθενά» Αυτή είναι η γνωστή απεχθής έκφραση των κουτσομπόληδων που καταστρέφει φιλίες και σχέσεις. Πείτε όχι στο κουτσομπολιό. Μην δεχτείτε να ακούσετε το παραμικρό «μυστικό» για τους αγαπημένους σας. Να είστε απόλυτα βέβαιοι πως οι ίδιοι άνθρωποι που σας κάνουν «αποκαλύψεις» για τον/την φίλο/η σας, θα διαστρεβλώσουν τα λόγια σας και θα είστε το επόμενο «θύμα αποκαλύψεων». Απομακρύνετε αυτούς τους ανθρώπους από τη ζωή σας, για το καλό σας και για το καλό των σχέσεών σας.

12. Κρατήστε επαφή με τους ανθρώπους που σας νοιάζουν.

Στις ανθρώπινες σχέσεις, η απόσταση δεν μετριέται σε χιλιόμετρα, αλλά σε αγάπη και σε ενδιαφέρον. Δύο άνθρωποι μπορούν να είναι δίπλα και παράλληλα να απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα. Μην αγνοείτε λοιπόν τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεστε, γιατί η αδιαφορία πονάει πολύ περισσότερο από κάθε τσακωμό. Να κρατάτε επαφές – όχι επειδή είναι βολικό, αλλά επειδή αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν την επιπλέον προσπάθεια. Να θυμάστε, δεν υπάρχει κατώτατο αριθμητικό όριο φίλων, υπάρχουν απλώς άνθρωποι για τους οποίους είστε σίγουροι πως αξίζουν. Κάντε τους ανθρώπους αυτούς προτεραιότητα.

13. Κρατήστε τις υποσχέσεις σας.

Εάν υποσχεθείτε πως θα κάνετε κάτι, τότε κάντε το. Εάν πείτε πως θα είστε κάπου, τότε να είστε. Εάν εξομολογηθείτε πως αισθάνεστε κάτι, τότε να είναι αληθινό. Εάν δεν μπορείτε να πράττετε σύμφωνα με τα λεγόμενά σας, τότε σταματήστε να ψεύδεστε. Είναι πάντα καλύτερο να λέτε την αλήθεια εξ αρχής, όσο σκληρή και να είναι. Οι καρδιές και το μυαλό των ανθρώπων δεν είναι παιχνίδια, μην παίζετε μαζί τους. Μην λέτε την μισή αλήθεια – και κυρίως μην περιμένετε οι άνθρωποι να σας εμπιστεύονται μετά την αποκάλυψη της άλλης μισής. Να θυμάστε, οι σχέσεις δεν πληγώνουν. Τα ψέματα, η εξαπάτηση και η αδιαφορία για τα αισθήματα των άλλων πληγώνουν. Μην παίζετε ποτέ με τα συναισθήματα κάποιου μόνο και μόνο επειδή δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε τα δικά σας. Να είστε πάντα ανοιχτοί και ειλικρινείς.

14. Παίρνετε ότι δίνετε.

Μην περιμένετε ποτέ να λάβετε κάτι που δεν προτίθεστε να δώσετε. Αρχίστε να εφαρμόζετε τον χρυσό κανόνα, εάν θέλετε αγάπη τότε δώστε αγάπη, εάν θέλετε φίλους τότε να είστε φιλικοί. Δουλεύει! Και είναι πραγματικά τόσο απλό.

15. Προσπαθήστε να λέτε ό,τι αισθάνεστε και να εννοείτε ό,τι λέτε.

Δώστε στους ανθρώπους της ζωής σας τις πληροφορίες που χρειάζονται – μην περιμένετε να κατανοήσουν το άγνωστο από μόνοι τους. Οι πληροφορίες είναι το γράσο που κάνει τα γρανάζια των σχέσεων και τις επικοινωνίας να λειτουργούν σωστά. Αρχίστε να επικοινωνείτε ξεκάθαρα. Μην προσπαθείτε να διαβάσετε το μυαλό των άλλων και μην βάζετε τους άλλους να κάνουν το ίδιο σε σας. Τα περισσότερα προβλήματα μέσα στις οικογένειες, τις φιλίες, τις σχέσεις – προσωπικές ή επαγγελματικές – ξεκινούν με την κακή επικοινωνία.

16. Αφήστε τους άλλους να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Μην κρίνετε τους ανθρώπους με μοναδικό κριτήριο το δικό σας παρελθόν. Ζουν μια εντελώς διαφορετική ζωή από την δική σας. Ένα γεγονός, ή ένα πράγμα που θα μπορούσε να είναι καλό για κάποιον, μπορεί να είναι καταστροφικό για κάποιον άλλον και το αντίστροφο. Επιτρέψτε τους να κάνουν τα δικά τους λάθη και να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις.

17. Μιλήστε λιγότερο, ακούστε περισσότερο.

Οι λιγότερες συμβουλές είναι συνήθως οι καλύτερες! Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται τόνους συμβουλών και απόψεων, χρειάζονται ένα άνθρωπο να τους ακούσει και να τους δώσει την κατάλληλη ώθηση. Αυτό που χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν είναι συνήθως θαμμένο σε κάποια γωνία του μυαλού τους. Χρειάζονται απλώς χρόνο να σκεφτούν, να αναπνεύσουν και να ησυχάσουν πριν ξεκινήσουν ξανά το ταξίδι που θα τους οδηγήσει εκεί που πρέπει να φτάσουν.

18. Αφήστε τους ασήμαντους διαπληκτισμούς στην άκρη.

Όταν έχετε να κάνετε με τους αγαπημένους σας ανθρώπους, κάποιες φορές το να αποδειχθεί το δίκιο σας είναι λιγότερο σημαντικό από το να καυγαδίσετε. Ενώ κάποιες άλλες φορές η ειλικρίνεια μπορεί να δώσει την προτεραιότητα της στην ευγένεια, την αποδοχή και την κατανόηση.

19. Αγνοήστε τα βλαβερά σχόλια.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σας κρίνει. Μπορεί να άκουσαν μερικές από τις ιστορίες της ζωής σας, δεν έχουν ιδέα όμως πως οι στιγμές που έγιναν ιστορίες σαν έκαναν να αισθάνεστε. Οτιδήποτε και να κάνετε, θα υπάρχει πάντα κάποιος που θα πιστεύει πως κάνετε λάθος. Επικεντρωθείτε στην καρδιά σας και κάντε ότι πιστεύετε εσείς πως είναι σωστό. Τα πράγματα που λένε ή που σκέφτονται άλλοι για σας, δεν είναι τόσο σημαντικά. Σημαντικό είναι πως βλέπετε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας.

20. Δώστε προσοχή στην σχέση σας με τον εαυτό σας.

Ένα από τα πιο επίπονα πράγματα στη ζωή είναι ο χαμός του εαυτού σας μέσα στην ατέρμονη προσπάθεια να αγαπήσετε κάποιον άλλον. Ποια ήταν η τελευταία φορά που κάποιος σας είπε πως σας αγαπά ακριβώς έτσι όπως είστε; Ποια ήταν η τελευταία φορά που κάποιος σας είπε πως κάνατε κάτι καλά; Ή που σας πήγε κάπου μόνο και μόνο επειδή αισθάνεστε καλά όταν είστε εκεί; Ποια ήταν η τελευταία φορά που ο κάποιος αυτός ήσασταν εσείς;

Πηγή

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share