Ιατρικές συνταγές με θυμάρι που πρέπει να γνωρίζετε …

Το θυμάρι σταματάει την τριχόπτωση και εξασφαλίζει διαύγεια πνεύματος Ο θύμος ο κοινός ή θύμος ο ερπύλος ή θύμος ο κεφαλωτός ή

ρουχόθυμο ή γαϊδουρόθυμος ή Thymus vulgaris ή Thymus capitus ή Coridothymus capitatus, ανήκει στην οικογένεια Χειλανθών.

Είναι στυπτικό και πικρό, τονωτικό και δυναμωτικό, αντισηπτικό, απολυμαντικό, κατευναστικό στην βρογχίτιδα, τον κοκκύτη και κατά του επίμονου βήχα, αλλά κάνει και για τον πονόδοντο.Το βρίσκετε σε όλες τις ξερές και άγονες εκτάσεις, που ούτε δέντρο δεν φυτρώνει, αλλά μόνο θάμνοι και βότανα, από Μάιο μέχρι Οκτώβριο.Είναι μικρός φουντωτός, πολύκλαδος θάμνος, μέχρι 50 εκατοστά,

με ωοειδή προμήκη φυλλάρια και ανθίζει με τα χαρακτηριστικά ρόδινα άνθη του.Ένα μπάνιο σε αρωματισμένο με θυμάρι νερό δίνει ενεργητικότητα.Το θυμάρι με μπύρα τονώνει την αυτοπεποίθηση.Το θυμάρι έχει και βακτηριοκτόνες ιδιότητες σε μικρόβια και βακίλους (βάκιλος άνθρακα, βάκιλος τύφου, βάκιλος κόρυζας), μηνιγγιτιδόκοκκος, βάκιλος Eberth, στο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας, στον σταφυλόκοκκο, στο βακτηρίδιο της φυματίωσης.Οι ατμοί του θυμαριού έχουν βακτηριοκτόνο δύναμη.Διαλύματα θυμαριού με σαπούνι χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία για απολύμανση των χεριών.Το αιθέριο έλαιο θυμαριού είναι 25 φορές πιο αντισηπτικό φαινόλη, το οξυζενέ και το υπερμαγγανικό κάλο.Το θυμάρι είναι η καλύτερη τροφή για τις μέλισσες.Το θυμάρι χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό αρτοσκευασμάτων, ποτών και καρυκευμάτων.Το θυμάρι αρωματίζει τον αέρα και προκαλεί ευεξία. Χρήσιμα μέρη θυμαριούΟι ανθισμένες κορυφές Δραστικές ουσίες θυμαριούΠικρές ουσίες, αμτιβιοτικά, ταννίνη και αιθέριο έλαιο που περιέχει δύο φαινόλες θυμόλη και καρβακρόλη, τερινίνη, κυμόλη, κυμίνη, μπορνεόλη και λιναλόλη. Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού σύγκειται από το θυμένιο και το θυμόλ που είναι συστατικό στερεάς μορφής. Η θυμόλη είναι αντσηπτικό των εντέρων και χρησιμοποιείται στη χρόνια βρογχίτιδα, στη φυματίωση και στον κοκκύτη και σε διάλυμα σε κομπρέσες σα βακτηριοκτόνο. Η θυμόλη παίρνεται σε δόση 0,50 γραμμάρια το 24ωρο και μέχρι 4 γραμμάρια ολικώς. Μετά τη χρήση θυμόλης απαγορεύονται τα οινοπνευματώδη ποτά. Η θυμόλη διαλύεται στο οινόπνευμα, στον αιθέρα και σε αλκαλικά διαλύματα. Το θυμόλ με μεντόλ, σαλόλ, καμφορά και χλωράλη δίνουν υγρό μείγμα.Τα φλαβονοειδή του Thymus vulgaris (θυμάρι) έχουν αντιφλεγμονώδη και σπασμολυτική ιδιότητα στο λείο μυϊκό σύστημα. Ιδιότητες και ενδείξεις θυμαριού-Εσωτερική χρήση θύμουΚαταστέλλει το βήχα.Με Allium Sativum (σκόρδο) θεραπεύει την οξυουρίαση. Η θυμόλη βοηθάει στην πέψη των λιπαρών τροφών.

Το θυμάρι είναι γενικό διεγερτικό και είναι πολύτιμο για την σωματική και πνευματική κατάπτωση και ατονία, το άγχος, τη νευρασθένεια, την κατάθλιψη και την ημικρανία.

Αυξάνει την πνευματική διαύγεια.

Τονώνει τα νεύρα.

Απαραίτητο σε όσους έχουν υπόταση και αναιμία.

Κάνει για την ραχίτιδα.

Ανοίγει την όρεξη.

Είναι εμμηναγωγικό αν η καθυστέρηση εμμήνων είναι συμπτωματική.

Αντισηπτικό των εντέρων, του ουροποιογεννητικού συστήματος και των πνευμόνων, γι΄αυτό είναι κατάλληλο για εντερικές μολύνσεις, λευκόρροια και πνευμονικές μολύνσεις, όπως βρογχίτιδα και φυματίωση.

Ρυθμίζει τη λευκοκυττάρωση στις μολυσματικές ασθένειες.

Είναι εφιδρωματικό και ρυθμίζει τις εκκρίσεις σε συνάχι, γρίπη και κρυολογήματα και είναι προληπτικό αντιβιοτικό σε επιδημίες γρίπης.

Είναι ανθελμινθικό (οξύουρους, ασκαρίδες, ταινία κ.ά) σε ανθρώπους και ζώα.

Είναι ελαφρώς υπνωτικό.

Εμποδίζει τις ζυμώσεις και τη συγκέντρωση αερίων, στο στομάχι, στην κοιλιά και τα έντερα και τους κολικούς.

Κατά της διάρροιας, της δυσεντερίας.

Σπασμολυτικό για το βήχα, τον κοκκύτη και το άσθμα.

Κατά της παραλύσεως της γλώσσας.

Είναι διουρητικό και κάνει για την υδρωπικία.

Σε γαργάρες είναι ευεργετικό για τον λάρυγγα.

Βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος και δυναμώνει την καρδιά.

Είναι παυσίπονο σε ρευματοπάθειες.

Κάνει για τον πονόδοντο και χρησιμοποιείται στα οδοντοτρίμματα.

Είναι αντιπυρετικό σε τυφοειδή πυρετό.

Μπορεί να είναι αφροδισιακό και αναζωογονεί τα γεννητικά όργανα.

Είναι αποσμητικό και στο δωμάτιο δροσίζει τον αέρα.

Είναι καλό για δηλητηριάσεις. Εξωτερική χρήση θύμου Σταματάει την τριχόπτωση.

Αντισηπτικό και βακτηριοκτόνο σε δερματοπάθειες και λευκόρροια, επουλώνει τις πληγές, τα σπυριά και τα εγκαύματα.

Σε γαργάρες χρησιμοποιείται για τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Θεραπεύει την ψώρα και τους λειχήνες.

Καταπολεμάει τα αρθριτικά και τους ρευματισμούς στις αρθρώσεις και τους μυς.

Μια αλοιφή με θυμάρι είναι καλή για τον έρπητα ζωστήρα.

Φτιάχνει τις πιο καλές οδοντόκρεμες. Η θυμόλη χρησιμοποιείται σε οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα. Όταν τρίβετε τα ούλα με θυμάρι θεραπεύετε την ουλίτιδα.

Το μπάνιο με θυμάρι διώχνει την κούραση. Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με θυμάρι Αφέψημα: Ένα κλαδάκι για κάθε φλιτζάνι νερό. Μόλις αρχίσει ο βρασμός το βγάζετε και το αφήνετε για 10 λεπτά, το σουρώνετε και πίνετε τρία φλιτζάνια μετά τα γεύματα. Είναι πικρό. Καλύτερα να χρησιμοποιείτε σε συνδυασμό με άλλα βότανα. Με αυτό το αφέψημα κάνετε γαργάρες για τις στοματίτιδες και τις ερεθισμένες αμυγδαλές, για την ψώρα και τα άτονα έλκη.

Τσάι για την ραχίτιδα: 20 γραμμάρια άνθη σε ένα λίτρο νερό. Κάνει και για τον πονοκέφαλο από κρυολόγημα.

Αιθέριο λάδι θυμαριού: 5 σταγόνες σε λίγο μέλι τρεις φορές την ημέρα.

Κοκκύτης: Συνδυασμός από αιθέριο λάδι ευκαλύπτου και θυμαριού σε ίσες αναλογίες.

Για το συνάχι και τον πονόλαιμο: Να μασάτε θυμάρι.

Έγχυμα θυμαριού: Ρίχνετε 2 κουταλάκια σε ένα φλιτζάνι νερό ή 15 γραμμάρια σε 1 λίτρο νερό από φύλλα, άνθη και σπόρους για 10 λεπτά και πίνετε τρεις φορές την ημέρα.

Για εξωτερική χρήση αλοιφή ή κομπρέσα για τους ρευματισμούς και τους πόνους των μυών και για τον κοκίτη στο στήθος.

Σαν κομπρέσα κάνει καλό σε μώλωπες και στον πονόδοντο.

Μια σταγόνα χυμού σε κάθε μάτι βοηθά στην όραση και καταπολεμά τις μολύνσεις.

Για προβληματική ακοή και εμβοές στο αυτί: Ίσα μέρη θυμαριού και ροδοστάγματος 4 σταγόνες από το μείγμα σε κάθε αυτί 3 φορές την ημέρα.

Λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμαριού σε παρθένο ελαιόλαδο για κομπρέσες σε πληγές και τσιμπήματα εντόμων.

Για τους πόνους ρευματισμών: Ψιλοκόψτε θυμάρι, ζεστάνετε με ελάχιστο νερό, βάλτε το στην κομπρέσα και ακουμπήστε το στο πονεμένο μέρος. Μπορείτε να κάνετε με θυμάρι μπάνια με 2 γραμμάρια αιθέριο έλαιο σε μπάνιο χλιαρό.

Συνταγή για αρθριτικά, ρευματισμούς, κρυολογήματα, γρίπη και συνάχι: Βράστε μισό κιλό θυμάρι σε 4 λίτρα νερό και ρίξτε το στο νερό μπάνιου.

Για την τριχόπτωση: Βράστε μια χούφτα θυμάρι σε ένα λίτρο νερό, μέχρι να μείνει το μισό και αλείψτε το κεφάλι. Ξεπλύνετε και κάντε εντριβή με το πυκνό υγρό και αφήστε το για 5 λεπτά και ξαναλούστε τα μαλλιά σας. Κάνει και για τις ψείρες.

Βάζοντας 3 κλωνάρια θυμάρι κάτω από το μαξιλάρι βοηθάει στον ύπνο.

Το θυμάρι βοηθάει στη διακοπή ποτού γιατί προκαλεί εμετό, ναυτία, διάρροια, ιδρώτα, δίψα και αηδία για το ποτό. Βάλτε μια χούφτα θυμάρι σε 3 φλιτζάνια νερό και αφήστε το για μισή ώρα και πίνετε μια κουταλιά κάθε 15 λεπτά.

Συνταγή για αντρική κολόνια: Βάλτε 10 γραμμάρια λουλούδια θυμαριού σε 250 γραμμάρια λευκό οινόπνευμα, κλείστε το μπουκάλι με φελλό και το αφήνετε για τρεις εβδομάδες στον ήλιο, το καλοκαίρι και μετά σουρώνετε.

Μαρινάδα θυμαριού για την κουζίνα: Μουσκεύετε σε μισό λίτρο άσπρο κρασί ένα ματσάκι θυμάρι, 1 ματσάκι θρούμπι, 4 κεφάλια σκόρδο, 2 φύλλα δάφνης, μερικά μοσχοκάρφια, ένα κλωναράκι δενδρολίβανο, λάδι και λεμόνι για πολλές ώρες.

Το θυμαρίσιο μέλι είναι το καλύτερο και είναι θεραπευτικό. Γι΄αυτό τα μελίσσια μεταφέρονται εκεί που υπάρχει θυμάρι. Μια κουταλιά μέλι που την καταπίνετε σιγά σιγά βοηθάει στις φλογώσεις αναπνευστικού.

Σε ξηρά φρούτα, όπως σύκα, σταφίδες, κεράσι και άλλα αν αφήσετε ανθισμένες κορυφές δίνει άρωμα και προφυλάσσει από τα έντομα.

Το κάπνισμα θυμαριού βοηθάει στο λουμπάγκο.

Φρέσκο θυμάρι ζεσταμένο, στεγνό είναι θεραπευτικό στο στραβολέμιασμα, τοποθετημένο με μια γάζα πολύ ζεστό στο λαιμό.

100 γραμμάρια έγχυμα ή αφέψημα σε ένα κιλό κρασί ή νερό κάνει για εξωτερική χρήση. Παρενέργειες θυμαριού: Σε πολύ μεγάλες δόσεις προκαλεί υπερλειτουργία θυρεοειδούς αδένα με έμετο, διάρροιες και ζαλάδα. ΠΗΓΗ

πηγή: http://www.pentapostagma.gr/

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share