Θέληση και αυτοπειθαρχία. Πως αποκτιούνται

Η αυτοπειθαρχία είναι σημαντική για την ζωή μας γιατί φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν αφήναμε τις παρορμήσεις να μας κατευθύνουν. Και να τι εννοούμε… Για παράδειγμα, θέλετε να πάτε μια βόλτα γιατί κάνει καλό στην υγεία και θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Όμως η παρόρμηση σας λέει να ξαπλώσετε στον καναπέ και να ανοίξετε την τηλεόραση. Τι είναι καλό να γίνει; Να ακολουθήσετε την παρόρμηση σας ή να κάνετε αυτό που είναι καλό τόσο για την σωματική όσο και για την πνευματική σας υγεία;

Τι είναι όμως η θέληση και πόσο σημαντική είναι; Θέληση είναι η κινητήριος δύναμη που μας βοηθάει να ξεπεράσουμε την αναβλητικότητα και να υλοποιήσουμε τον στόχο μας.

Στο παράδειγμα μας είναι η ικανότητα εκείνη που θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε ή να απορρίψουμε κάποιο ερέθισμα (να πάμε βόλτα ή να μείνουμε στον καναπέ;) Ουσιαστικά πρόκειται για την εσωτερική δύναμη που υπερνικά την επιθυμία να αφεθούμε σε επιβλαβείς και πολλές φορές ανούσιες συνήθειες. Η εσωτερική συναισθηματική και ψυχική αντοχή για την αναλάβουμε δράση. Η θέληση είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της επιτυχίας, τόσο σε πνευματικό όσο και υλικό επίπεδο.

Και τι είναι η αυτοπειθαρχία; Η αυτοπειθαρχία είναι ένας σημαντικός σύντροφος της θέλησης. Προσδίδει την ικανότητα να αντέχει κανείς τις κακουχίες και τις δυσκολίες, είτε τις σωματικές, τις συναισθηματικές ή τις νοητικές. Επίσης δεν στοχεύει στην άμεση ικανοποίηση, αλλά στα μακροχρόνια κέρδη που κατακτιούνται μετά από προσπάθεια. Ο καθένας λοιπόν από εμάς έχει αυτές τις δυνάμεις μέσα του. Το θέμα είναι κατά πόσο τις καλλιεργούμε; Πολλές φορές καταφεύγουμε στις εύκολες λύσεις γιατί δεν αντέχουμε να βιώσουμε κάποιες δυσκολίες ακόμα κι αν ξέρουμε ότι θα βγούμε κερδισμένες απ’ αυτές. «Γιατί να πάω να περπατήσω; Κάνει κρύο και έπεσε το φως… Άσε θα πάω αύριο». Φαίνεται γνώριμη μία τέτοια συμπεριφορά; Ναι, γιατί όλοι λίγο πολύ έχουμε ζήσει παρόμοιες στιγμές. Μόνο που το αύριο δεν έρχεται ποτέ και καταλήγουμε να μην πάμε για περπάτημα γιατί: «Δεν πήγα ούτε εχθές… άσε καλύτερα, έχασα πια την σειρά μου». Τι χρειάζεται να κάνουμε λοιπόν;

Να κινητοποιηθούμε. Πώς; Υπάρχουν κάποιες απλές και μικρές ασκήσεις που θα μας βοηθήσουν να ενδυναμώσουμε την θέληση και την αυτοπειθαρχία μας και δεν θα μας βγάλουν καθόλου απ’ το πρόγραμμά μας.

Όταν είστε μέσα στο λεωφορείο ή στα ΜΜΜ κάθεστε πάντα με την πρώτη ευκαιρία; Την επόμενη φορά αντισταθείτε στην παρόρμηση σας και προσπαθήστε – όσο κουρασμένοι κι αν νιώθετε – να σταθείτε όρθιοι. Αυτή η άσκηση θα σας βοηθήσει να υπερνικήσετε την σωματική σας «ανάγκη» να εξασκήσετε το νου και τα συναισθήματα σας. Η ανάδραση που θα πάρετε από μία τέτοια συμπεριφορά θα σας δώσει χαρά και θα σας κάνει να κατανοήσετε ότι όλα είναι στο μυαλό μας… ακόμα και η κούραση!

Υπάρχουν πιάτα στο νεροχύτη που χρειάζονται πλύσιμο , όμως το αναβάλλετε συνέχεια για αργότερα. Σηκωθείτε και πλύνετε τα τώρα. Μην αφήνετε την «τεμπελιά» να σας υπερνικήσει. Δείξτε αυτοπειθαρχία.

Μπαίνετε στο σπίτι μετά από μία κουραστική μέρα και αμέσως κάθεστε στον καναπέ. Αντισταθείτε… Κάντε ένα ντους, μιλήστε στο τηλέφωνο με φίλους, βάλτε την φόρμα σας και περπατήστε, μαγειρέψτε… αλλάξτε δηλαδή την ρουτίνα σας. Βάλτε νέα ερεθίσματα στην ζωή σας και σταματήστε να υποκύπτετε στις ίδιες επιθυμίες.

Σας αρέσει ο καφέ σας με ζάχαρη; Τολμήστε να το πιείτε για μία εβδομάδα χωρίς ζάχαρη και χωρίς γάλα. Αλλάξτε δηλαδή τον τρόπο που τον πίνετε. Πώς νοιώθετε; Ήδη οι πρώτες σκέψεις είναι αρνητικές. Χιλιάδες δικαιολογίες κατακλύζουν το μυαλό σας για να αποφύγετε να το κάνετε. Προσπαθήστε όμως και καταγράψτε πόσο δυνατή θέληση και αυτοπειθαρχία έχετε. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε περήφανοι και θα σας γεμίσει χαρά. Και μην ξεχνάτε… Καμία αλλαγή δεν έγινε από τον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση. Η ζωή είναι ωραία και θέλει δράση και αποφασιστικότητα!

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share