Οι 25 τροφές που δεν τρώνε οι οδοντίατροι...

Επειδή οι επισκέψεις στον οδοντίατρο δεν είναι ευχάριστες για κανέναν (ίσως εκτός από τον οδοντίατρο), καλό είναι να τις περιορίζουμε στο ελάχιστο. Και δεν αρκεί το συχνό και επιμελές βούρτσισμα των δοντιών.

Υπάρχουν πολλές τροφές που προκαλούν τη φθορά του σμάλτου των δοντιών και δρουν υποστηρικτικά στη δημιουργία πλάκας, ακόμη και αν προέρχονται κατευθείαν από τη φύση. Καλό είναι λοιπόν να είμαστε λίγο υποψιασμένοι και να φροντίζουμε την υγιεινή των δοντιών μας, γιατί το χαμόγελό μας είναι το μεγαλύτερο και αδιαμφισβήτητο ατού μας. Αναψυκτικά (διαίτης και μη) Τα αγαπημένα όλων δροσιστικά αναψυκτικά, δεν είναι και ο πιο αγαπημένος φίλος του σμάλτου τον δοντιών μας, καθώς περιέχουν οξέα που το αποδυναμώνουν. Εάν ωστόσο δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε μια παγωμένη πορτοκαλάδα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, μια καλή λύση είναι να χρησιμοποιήσετε καλαμάκι για να περιορίσετε την ποσότητα οξέων που έρχονται σε επαφή με τα δόντια σας. Μήλα Εάν τα δόντια σας είναι ήδη αδύναμα, τότε σκληρές τροφές όπως είναι τα μήλα και τα καρότα, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Και τα δυο, είναι από τους συνηθέστερους ύποπτους για τα σπασμένα δόντια. Αυτό βέβαια δεν είναι αρκετός λόγος για να βγάλετε από τη διατροφή σας αυτές τις υγιεινές επιλογές. Απλά τεμαχίστε τα σε μέγεθος μπουκιάς και έτσι τα δόντια σας θα καταπονηθούν το λιγότερο δυνατό. Καραμέλες Από όταν ήμασταν μικρά παιδιά, μας έλεγαν να μην τρώμε πολλές καραμέλες γιατί κάνουν κακό στα δόντια μας. Και είχαν δίκιο. Οι καραμέλες μέχρι να λιώσουν στο στόμα, εκθέτουν τα δόντια σε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, ικανής να εισχωρήσει παντού. Αλλά ακόμα και αν είστε από τους ανυπόμονους που δεν περιμένουν να λιώσουν οι καραμέλες και τις δαγκώνετε πριν λιώσουν, τότε αυξάνετε τις πιθανότητες σπασμένων δοντιών και σφραγισμάτων. Λαστιχωτές καραμέλες Οι μαλακές και λαστιχωτές καραμέλες που κολλάνε στα δόντια, δίνουν χρόνο και «υλικά» για τη δημιουργία πλάκας στα δόντια. Γι’ αυτό και οι οδοντίατροι τις απαγορεύουν χωρίς διαπραγμάτευση! Εάν επιμένετε για ένα γλυκάκι μετά το φαγητό, δοκιμάστε λίγη μαύρη σοκολάτα που καταπολεμά και την πλάκα, σύμφωνα με έρευνες. Πάγος Μπορεί ο πάγος να μην έχει ζάχαρη και οξέα, αλλά όσοι συνηθίζουν να μασάνε τα παγάκια σαν καραμέλες, θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους για σπασμένα ή ραγισμένα δόντια. Καλαμπόκι Μπορεί το καλαμπόκι να αποτελεί λαχταριστό σνακ για τα καλοκαιρινά βράδια και τα υπαίθρια φεστιβάλ, αλλά μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στα δόντια, να σπάσει σφραγίσματα και σιδεράκια, ακόμα και να εκτοπίσει τεχνητές οδοντοστοιχίες. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα λαχταρίσετε καλαμπόκι, δοκιμάστε να διαχωρίσετε τα σπόρια από τον κύριο κορμό και μετά να τα καταναλώσετε. Σάλτσα ντομάτας Το λευκό σμάλτο των δοντιών, είναι ευαίσθητο στα σκούρα χρώματα. Το κόκκινο της ντομάτας, απορροφάται εύκολα από τα δόντια και αφήνει λεκέδες που δεν φαίνονται από την αρχή. Ακόμη, η οξύτητα της ντομάτας καθιστά τα δόντια ακόμα πιο πορώδη και δεκτικά στη διάβρωση και τον χρωματισμό. Η λύση γι’ αυτό το πρόβλημα είναι να ξεπλένετε συχνά με νερό το στόμα σας, όσο τρώτε κάποιο φαγητό με σάλτσα ντομάτας. Λευκό κρασί Δεν είναι μόνο το κόκκινο κρασί εχθρός των δοντιών, αλλά και το λευκό και ίσως μεγαλύτερος, καθώς είναι μεγαλύτερης οξύτητας. Η οξύτητα του λευκού κρασιού κάνει τα δόντια πιο επιρρεπή στους λεκέδες που προκαλούνται από τις τροφές με χρώμα. Εμφιαλωμένο νερό Σίγουρα δεν περιμένατε να συμπεριλαμβάνεται το εμφιαλωμένο νερό σε αυτή τη λίστα. Κι όμως, το εμφιαλωμένο νερό, μέσω της διαδικασίας καθαρισμού του, γίνεται περισσότερο όξινο και το οξύ είναι ο βασικός υπεύθυνος για τα χαλασμένα δόντια. Αν προέχουν λοιπόν τα δόντια σας, πίνετε το καθιερωμένο νερό βρύσης, αν φυσικά είναι πόσιμο. Μέντες Οι καραμέλες μέντας που καταναλώνουμε για δροσερή αναπνοή και αίσθηση καθαριότητας του στόματος, έχουν και μειονεκτήματα. Καθώς συνηθίζουμε να έχουμε πάντα μια μέντα στο στόμα μας, εκθέτουμε τα δόντια μας σε πολύ μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Προτιμάτε λοιπόν τις μέντες χωρίς ζάχαρη ή με ξυλιτόλη, που εκτός των άλλων καταπολεμά και τα βακτήρια του στόματος. Μαρμελάδα Κάθε πρωί που δαγκώνετε λαίμαργα τη φέτα με το βούτυρο και τη μαρμελάδα, κάνετε ένα γευστικό καλό στον ουρανίσκο σας και ένα μεγάλο κακό στα δόντια σας. Η μεγάλη περιεκτικότητα της μαρμελάδας σε ζάχαρη, δίνει τροφή στα βακτήρια του στόματος που καταστρέφουν τα δόντια. Η κολλώδης δε φύση της μαρμελάδας, τους παρέχει και τον άπλετο χρόνο να το κάνουν αυτό με την ησυχία τους. Γι’ αυτό βάλτε στο πρόγραμμα και ένα πλύσιμο των δοντιών μετά από κάθε πρωινό με μαρμελάδα. Πατατάκια Τα πατατάκια, που στην αρχή είναι τραγανιστά στο στόμα και όσο τα μασάμε γίνονται πολτός, έχουν την τάση να κολλάνε ανάμεσα στα δόντια όπου και παραμένουν για αρκετή ώρα, δίνοντας την ευκαιρία στα βακτήρια να παράγουν τα κατάλληλα οξέα για τη φθορά των δοντιών. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι κανείς δεν τρώει μόνο ένα πατατάκι, τότε η ζημιά πολλαπλασιάζεται. Λεμονάδα Όταν το οξύ του λεμονιού συναντά τη ζάχαρη, τότε έχουμε τη… λεμονάδα. Η πρώτη επιλογή για να ικανοποιήσουμε την καλοκαιρινή δίψα, είναι και ο πρώτος εχθρός για τα δόντια μας αφού αποτελείται από τους δυο βασικότερους υπεύθυνους για τη φθορά των δοντιών. Ακόμα και μια φέτα λεμόνι στο νερό, κάνει κακό στα δόντια, λόγω της αυξημένης οξύτητας του λεμονιού. Ποπ-κορν Το καλαμπόκι κάνει κακό στα δόντια, το ίδιο και η… εκδοχή του ως ποπ-κορν. Όπως τα πατατάκια, έτσι και αυτό «στριμώχνεται» ανάμεσα στα δόντια και δίνει τροφή στα βακτήρια του στόματος. Ακόμα μεγαλύτερο κακό κάνουν τα σπόρια που δεν έχουν σκάσει, των οποίων το μάσημα μπορεί να ραγίσει μέχρι και να σπάσει δόντια. Αποξηραμένα φρούτα Οι σταφίδες, τα αποξηραμένα σύκα και βερίκοκα είναι πολύ θρεπτικά για τον οργανισμό αλλά οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και οι αδιάλυτες ίνες κυτταρίνης που περιέχονται σε αυτά, τα καθιστούν πολύ βλαβερά για τα δόντια. Προτιμήστε λοιπόν τη φρέσκια εκδοχή των φρούτων αυτών. Άσπρο ψωμί Το άσπρο ψωμί χάνει όλο και περισσότερο σε δημοφιλία και αυτό είναι ένα ευτυχές γεγονός αφού τα ζάχαρα που περιέχονται σε αυτό, εύκολα διασπώνται στο στόμα, προκαλώντας «κύματα» οξέος έτοιμα να καταστρέψουν το χαμόγελό σας. Το κακό δεν τελειώνει όμως εκεί, καθώς όσο μασιέται πολτοποιείται και χώνεται σε κάθε απόμακρο σημείο του στόματος, προκαλώντας συσσωρευμένη ζημιά στα δόντια. Ενεργειακά ποτά Και τα ενεργειακά ποτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και οξέος και η συνήθεια να τα κρατάμε για κάποια ώρα στο στόμα μας, αυξάνει δραματικά τη διάβρωση και φθορά των δοντιών. Καραμέλες για το λαιμό Για ακόμη μια φορά, κάτι που κάνει καλό κάπου αλλού, κάνει κακό στα δόντια. Οι καραμέλες για το βήχα, έχουν τόση ζάχαρη, όση και οι κανονικές καραμέλες και επειδή όταν είμαστε άρρωστοι συνηθίζουμε να έχουμε όλη τη μέρα μια να λιώνει στο στόμα μας, η ζημιά συσσωρεύεται. Και σε αυτή την περίπτωση προτιμήστε της καραμέλες χωρίς ζάχαρη ή ακόμα καλύτερα, τα ζεστά ροφήματα. Εσπεριδοειδή Κάθε φορά που καταναλώνετε ένα πορτοκάλι ή ένα γκρέιπφρουτ, καλό είναι να πίνετε και νερό μαζί με αυτό για να ξεπλένετε τα οξέα που περιέχουν τα εσπεριδοειδή. Αυτά τα φρούτα, αν και πολύ θρεπτικά, βλάπτουν σημαντικά τα δόντια. Ακόμη, αν θέλετε απλά να αρωματίσετε το νερό, προσθέστε αιθέρια έλαια και όχι φέτες από λεμόνι. Ξύδι Το ξύδι που συναντάται σε πολλές τροφές, όπως είναι οι σως από τις σαλάτες και οι πίκλες, δίνει μεν έντονη γεύση, αλλά έντονη είναι και η φθορά που προκαλεί στο σμάλτο των δοντιών. Το καλό νέο είναι πως σύμφωνα με μελέτες, το μαρούλι καταπολεμά τη ζημιά που προκαλεί το ξύδι οπότε απολαύστε άφοβα το μπαλσάμικο, τουλάχιστον, στη σαλάτα σας. Κοκτέιλ Η ζάχαρη που περιέχουν οι μαργαρίτες και τα μοχίτο, δεν κάνει καλό ούτε στη σιλουέτα σας, ούτε και στα δόντια σας. Επιπλέον, το αλκοόλ στεγνώνει το στόμα από το σάλιο, που έχει προστατευτικές και καθαριστικές ιδιότητες. Και εδώ προτιμήστε τα κοκτέιλ με τη λιγότερη ζάχαρη. Μπαχαρικά Όλα τα τρόφιμα με χρωστικές ουσίες είναι υπεύθυνα για τον αποχρωματισμό των δοντιών. Και ένας από αυτούς τους υπεύθυνους είναι και το κάρυ. Η κιτρινωπή σκόνη του κάρυ, χρωματίζει στην ίδια απόχρωση τα δόντια μετά από συνεχή κατανάλωση. Γι’ αυτό αν θέλετε το κοτόπουλό σας πικάντικο, πίνετε πάντα νερό για να περιορίσετε τη φθορά στα λευκά σας δόντια από αυτό το ινδικό μπαχαρικό. Μαύρο τσάι Ο καφές είναι γνωστός «ένοχος» για τους λεκέδες στα δόντια. Και το ίδιο ένοχες είναι και οι τανίνες στο μαύρο τσάι που εξίσου «αμαυρώνουν» το λευκό χρώμα των δοντιών. Προτιμάτε λοιπόν πράσινο τσάι ή τσάι με βότανα. Κομπόστα Τα φρούτα είναι ήδη γλυκά από μόνα τους. Αλλά οι κατασκευαστές της κομπόστας δεν αρκούνται στη φυσική ζάχαρη και προσθέτουν ακόμα περισσότερη στα κονσερβοποιημένα φρούτα. Το σιρόπι σε αυτές τις συσκευασίες είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για την υγεία των δοντιών, οπότε όταν επιλέγετε κομπόστα, τουλάχιστον επιλέξτε να περιέχουν τη λιγότερη δυνατή ζάχαρη. Φρυγανισμένο ψωμί Φρυγανίστε το ψωμί σας, αλλά μην το φρυγανίσετε πολύ γιατί χωρίς να το καταλάβετε τα δόντια σας θα σπάσουν. Τα σπασμένα δόντια δεν είναι κάτι το σπάνιο, οπότε να είστε προσεκτικοί με τις ξεροψημένες κόρες από το ψωμί. Τέλος δεν συντρέχει κανένας λόγος να κόψετε το άσπρο φρυγανισμένο ψωμί με μαρμελάδα και το κρασί με το κοτόπουλο και το κάρυ. Λίγες είναι οι χαρές της ζωής και οι καραμέλες και τα κοκτέιλ είναι μερικές από αυτές. Απλά έχετε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας, πως η χαρά της ζωής χρειάζεται και ένα αστραφτερό χαμόγελο για να εκφραστεί.

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share