Αντζελίνα Τζολί: «Δεν κάνετε τίποτα για τα θύματα βιασμών σε πολέμους»

Η Aντζελίνα Τζολί επέκρινε τις κυβερνήσεις για αδράνεια στο ζήτημα της σεξουαλικής βίας σε καιρό πολέμου

Με άρθρο της στην εφημερίδα Guardian η Αντζελίνα Τζολί στρέφεται κατά των κυβερνήσεων για την έλλειψη δράσης υπέρ της υποστήριξης των επιζώντων βιασμού εν καιρώ πολέμου, χαρακτηρίζοντάς τη «βαθιά οδυνηρή και απογοητευτική»

Η ηθοποιός και ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θρήνησε για την έλλειψη προόδου στην αποτροπή των δραστών που χρησιμοποιούν τον βιασμό ως όπλο πολέμου και καταδίκασε την αποτυχία τους να καλύψουν τις ανάγκες των επιζώντων.

Η Τζολί που ξεκίνησε την Πρωτοβουλία για την Πρόληψη της Σεξουαλικής Βίας σε Συγκρούσεις (PSVI) με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ το 2012, είπε ότι δεν υπήρξε «σχεδόν καμία» πρόοδος όσον αφορά την προσαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη,την προτεραιότητα στους επιζώντες ή τον τερματισμό της ατιμωρησίας.

«Υπήρξε κάποια πρόοδος… αλλά δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των επιζώντων ή για να αποτρέψει τους δράστες από το να χρησιμοποιήσουν τον βιασμό ως όπλο πολέμου σχεδόν σε κάθε νέα σύγκρουση στο παρελθόν δεκαετία. Παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις, δεν έχουμε δει σημαντική, διαρκή δράση σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό είναι βαθιά οδυνηρό και απογοητευτικό».

Καθώς η βρετανική κυβέρνηση γιορτάζει τη 10η επέτειο της Πρωτοβουλίας PSVI με ένα συνέδριο στο Λονδίνο, η Τζολί είπε: «Συναντιόμαστε και συζητάμε αυτές τις φρικαλεότητες και συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί ποτέ να επαναληφθούν. Υποσχόμαστε να τραβήξουμε και να κρατήσουμε αυτή τη γραμμή. Αλλά όταν πρόκειται για δύσκολες επιλογές για το πώς να εφαρμόσουμε αυτές τις υποσχέσεις, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα ξανά και ξανά. Αντιμετωπίζουμε ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που κάνουν κατάχρηση του δικαιώματος αρνησικυρίας τους, όπως στην περίπτωση της Συρίας.

Αντιμετωπίζουμε οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που τίθενται πρώτα. Και αντιμετωπίζουμε έλλειψη πολιτικής βούλησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν υποβαθμίσει τη σημασία των προσπαθειών για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας στην εμπόλεμη ζώνη, παρά την άμεση σύνδεση με τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Υπουργοί και εκπρόσωποι από 70 χώρες αναμένεται να παραστούν στη διήμερη σύνοδο κορυφής του PSVI, η οποία ξεκινά σήμερα Δευτέρα (27/11). Μαζί τους θα είναι οι επιζήσαντες της βίας και οι νομπελίστες Nadia Murad και Denis Mukwege.

Ο Ταρίκ Αχμάντ, ειδικός εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου για το PSVI, είπε ότι η διάσκεψη θα «οδηγήσει σε νέα δράση», θα εξασφαλίσει νέες δεσμεύσεις και «θα συζητήσει πώς θα ενισχυθεί η παγκόσμια απάντηση σε αυτά τα εγκλήματα».

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε τη Δευτέρα νέα χρηματοδότηση ύψους 12,5 εκατομμυρίων λιρών για τρία χρόνια για την αντιμετώπιση της βίας. Τα περισσότερα από τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των επιζώντων. Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, δήλωσε: «Η ίδια η απειλή του βιασμού και της σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου θα πρέπει να επιφέρει άμεση διεθνή καταδίκη και ταχεία δράση για να σταματήσουν αυτές οι επιθέσεις πριν ξεκινήσουν.

«Σήμερα λοιπόν, στεκόμαστε αλληλέγγυοι για να στηρίξουμε τους επιζώντες και να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Αλλά και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους διατάζουν, επιτρέπουν ή διαπράττουν σεξουαλική βία: δεν θα την ανεχθούμε και θα πιέσουμε για δίωξη των δραστών».


Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share