«Σπίτι μου»: Πώς μπορούν νέοι έως 39 ετών να λάβουν στεγαστικό δάνειο – Οι προϋποθέσεις και οι όροι

Οι προϋποθέσεις αλλά και τα σημεία «SOS» για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που θα επιτρέπει σε νέους τη χορήγηση στεγαστικού δανείου με ευνοϊκούς όρους, έγιναν

γνωστά από το υπουργείο Εργασίας.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να τεθούν σε ισχύ τα νέα προγράμματα στέγασης που προωθεί η κυβέρνηση και αφορούν καταρχάς σε χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια σε νέους από 25 έως 39 ετών και ζευγάρια αλλά και την ενοικίαση σπιτιών από ιδιώτες.

Συγκεκριμένα μέσα στον Μάρτιο ενεργοποιείται το πρόγραμμα που θα επιτρέψει σε νέα ζευγάρια να αγοράσουν την δική τους κατοικία ακόμη και με άτοκα δάνεια ύψους έως 150.000 ευρώ.

Από το πρόγραμμα θα χορηγηθούν «φθηνά δάνεια» σε νέους –είτε μονοπρόσωπα νοικοκυριά, είτε ζευγάρια- ηλικίας από 25 έως και 39 ετών, προκειμένου αυτά να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία. Προκειμένου να μπορέσει να εξασφαλίσει κάποιος πρόσβαση στα συγκεκριμένα δάνεια επιβάλλεται να πληροί πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Επιπλέον, ακόμη και το σπίτι που θα επιλεγεί πρέπει να έχει ορισμένες προδιαγραφές.

Για παράδειγμα η αξία του σπιτιού που θα αγοραστεί με το χαμηλότοκο δάνειο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ, το εμβαδόν τα 150 τ.μ. ενώ θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί ως το… 2007. Με άλλα λόγια η κατοικία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 16ετίας.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει και δεύτερο πρόγραμμα, με την ονομασία «Κάλυψη», αφορά τη μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών και την διάθεσή τους σε ωφελούμενους νέους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια, ο τόκος θα επιβαρύνει το 25% της αξίας, ενώ το 75% είναι άτοκο, κάτι που σημαίνει πως το επιτόκιο διαμορφώνεται γύρω στο 1% σε αντίθεση με ένα 3,8%-3,9% που είναι το επιτόκιο στα «κανονικά» στεγαστικά δάνεια.

Τα βασικά σημεία των προγραμμάτων στέγασης

  • Στα άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια πρώτης κατοικίας (με επιδότηση από την ΔΥΠΑ για νέους με χαμηλά εισοδήματα, που θα δοθούν για την αγορά υφιστάμενων κατοικιών, αξίας έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και με παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να τρέχει ως τις αρχές Μαρτίου ενώ ο προϋπολογισμός θα είναι κατ’ αρχήν 500 εκατ. ευρώ με πρόβλεψη για διπλασιασμό εφόσον εξαντληθούν τα κονδύλια.
  • Στο πρόγραμμα Κάλυψη μέσω του οποίου θα φιλοξενούνται σε ιδιωτικές κατοικίες νέοι 25-39 ετών, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Το πρόγραμμα αυτό βασίζεται κατ’ αρχήν στις κατοικίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε αστικά διαμερίσματα, το οποίο όπως γνωρίζετε έχει ολοκληρωθεί. Όσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν μπορούν να συνεχίσουν στο νέο πρόγραμμα, συνεχίζοντας να εισπράττουν το ενοίκιο από το κράτος. Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σχετική συνάντηση με την ΚΕΔΕ με στόχο και αυτό το πρόγραμμα να ξεκινήσει το Μάρτιο.
  • Στη δράση «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» που απευθύνεται άμεσα στους ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην ένταξη των κενών κατοικιών στη μισθωτική αγορά με την επιδότηση των ιδιοκτητών για την αναβάθμισή τους. Το ακίνητο πρέπει να έχει εμβαδόν έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε αστική περιοχή, και το πρόγραμμα παρέχει επιδότηση 40 % της δαπάνης επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ, με προϋπόθεση την εκμίσθωση του ακινήτου για τουλάχιστον τρία χρόνια.
  • Στην Κοινωνική Αντιπαροχή μέσω της οποίας ιδιώτες αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν κτίρια κατοικιών με αντάλλαγμα την εκμετάλλευση τους για ορισμένο χρονικό διάστημα και παράλληλη υποχρέωση να εκμισθώνουν ένα μέρος τους σε προσιτές τιμές.

«Σπίτι μου»: Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις

Δικαιούχοι των άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είναι:

• άτομα ηλικίας 25-39 ετών (κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου), ή σύζυγοι ή πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον ο ένας εκ των δύο είναι ηλικίας από 25 έως 39 ετών, υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

• διαθέτουν συνολικό ετήσιο εισόδημα όχι μικρότερο 10.000 ευρώ και όχι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, αντιστοιχεί στο εισοδηματικό κριτήριο που ορίζεται για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης με την απόφαση που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 1 του άρθρου 79 του ν. 4756/2020 (Α΄ 235), και δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

• Το ανώτατο όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί. Προτεραιότητα εξετάζεται να δοθεί στα νέα ζευγάρια που είναι ήδη γονείς (με ένα ή περισσότερα παιδιά), έναντι εκείνων που δεν έχουν οικογένεια, ή είναι ελεύθεροι.

Οι όροι δανεισμού

Τα ακίνητα πρέπει να έχουν αξία έως 200.000 ευρώ, εμβαδόν έως 150 τ.μ. και παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών, ενώ για τους όρους του δανείου προβλέπονται τα εξής:

α) Η αγορά του ακινήτου δεν μπορεί να γίνει από συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού του αγοραστή.

β) Το ακίνητο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, κατά κυριότητα >50% για καθέναν από αυτούς.

γ) Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα τριάντα έτη.

δ) Το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου (το υπόλοιπο καλύπτεται από τον αγοραστή).

ε) Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ. Για το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες (θα επιλεγούν μετά από δημόσια πρόσκληση της ΔΥΠΑ). Αυτό σημαίνει ότι τα 3 / 4 του δανείου χορηγούνται άτοκα με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού, να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο.

στ) Για τρίτεκνους ή πολύτεκνους το δάνειο θα είναι άτοκο. Άτοκο θα γίνεται και το δάνειο για όσους κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του κάνουν 3 και πλέον παιδιά.

ζ) Δεν μπορεί να ζητηθεί η παροχή προσωπικής εγγύησης τρίτου ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του δανείου.

η) Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 128/1975.

Πηγή... ...
Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share