Αργεντινή: Δεν μπαίνουν στο αρχείο οι καταγγελίες εναντίον της Φερνάντες

Ο εισαγγελέας της Αργεντινής που ερευνά την κατηγορία ότι η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες προσπάθησε να συγκαλύψει τη φερόμενη συμμετοχή του Ιράν στη φονική βομβιστική επίθεση του 1994 σε εβραϊκό πολιτιστικό ίδρυμα, άσκησε…

την Τετάρτη έφεση κατά της απόφασης ενός δικαστή ο οποίος την περασμένη εβδομάδα έθεσε στο αρχείο την υπόθεση.

Ο δικαστής «έκλεισε» την υπόθεση που ξεκίνησε ο Αλμπέρτο Νίσμαν, ο δικαστικός λειτουργός ο οποίος βρέθηκε νεκρός υπό μυστηριώδεις συνθήκες τον Ιανουάριο. Η καταγγελία υποβλήθηκε εκ νέου τον περασμένο μήνα από τον εισαγγελέα Χεράρδο Πολισίτα.

Ο θάνατος του Νίσμαν μια ημέρα πριν καταθέσει στο Κογκρέσο σχετικά με την καταγγελία κατά της προέδρου, συγκλόνισε την Αργεντινή και έχει πλήξει την αξιοπιστία της κυβέρνησης εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου. Πολλοί Αργεντινοί εξέφρασαν επίσης την οργή τους για την απόφαση του δικαστή Ντάνιελ Ραφέκας να απορρίψει τα ευρήματα του Νίσμαν χωρίς δίκη. Μια ποινική υπόθεση εξαιρετικής βαρύτητας και θεσμικής σημασίας, όπως αυτή που παρουσιάστηκε από τον δρ. Νίσμαν απαιτεί γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να έλθει στο φως η πλήρης αλήθεια για το τι συνέβη,» ανέφερε ο εισαγγελέας Χεράρδο Πολισίτα σε μια ανακοίνωσή του με την οποία γνωστοποίησε ότι άσκησε έφεση.

Ο Αλμπέρτο Νίσμαν κατηγόρησε τον Ιανουάριο την πρόεδρο Φερνάντες ότι προσπάθησε να συγκαλύψει την ευθύνη των Ιρανών για τη βομβιστική επίθεση στο Μπουένος Άιρες το 1994, όταν σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι σε εβραϊκό κέντρο, με την επιδίωξη να αποκτήσει το Μπουένος Άιρες πρόσβαση στο πετρέλαιο της Τεχεράνης.

Τέσσερις ημέρες αφότου έκανε την καταγγελία βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του με μια σφαίρα στο κεφάλι, πυροδοτώντας έναν καταιγισμό θεωριών συνωμοσίας.

Ο δικαστής Ντάνιελ Ραφέκας την περασμένη Πέμπτη απέρριψε τους ισχυρισμούς του Νίσμαν επικαλούμενος την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων. Αντίθετα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε κάνει ότι μπορούσε για να βοηθήσει την έρευνα για τη βομβιστική επίθεση του 1994.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η κυβέρνηση της Φερνάντες είχε υποστηρίξει ότι οι κατηγορίες του Νίσμαν ήταν μέρος ενός σχεδίου για να δυσφημιστεί το όνομα της προέδρου και πιθανόν να οδηγηθεί η χώρα σε ένα ακόμη πραξικόπημα, το έκτο από τον περασμένο αιώνα.

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share