Παραδοσιακά Ροξάκια


Share/Bookmark
ένα ξεχωριστό γιορτινό γλύκισμα

Υλικά: (για τη ζύμη)

1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα

1/2 φλυτζάνι καρύδια τριμμένα σκόνη

3 αβγά

μαγιά νωπή (απ' το φούρνο της γειτονιάς) στο μέγεθος καρυδιού

2 κουτ. γλυκού μπέηκιν πάουντερ

ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή/και λεμόνι

2 κουτ. σούπας κακάο σκόνη

λίγο αλάτι

αλεύρι όσο πάρει (βάζετε το σιγά-σιγά, ώστε η ζύμη να γίνει ελαστική, να πλάθεται)

Για το σιρόπι :

3 ποτήρια νερού ζάχαρη

2 ποτήρια νερό

κανέλα σε ξυλάκι

μισό φλυτζανάκι του καφέ χυμό λεμόνι

Εκτέλεση:

Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης, εκτός από το κακάο και τα καρύδια σκόνη.

Στο τέλος προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ώστε να έχουμε μια ωραία, ελαστική ζύμη.

Την κάνουμε μπάλα και τη χωρίζουμε στα δύο.

Στο ένα μισό, προσθέτουμε το κακάο και τα καρύδια, ώστε να πάρει καφέ χρώμα και ζυμώνουμε να ανακατευτούν.

Ανοιγουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια τη λευκή ζύμη σε ορθογώνιο πάχους 1/2 εκ. περίπου και πλαθουμε την καφέ σε μπαστούνι κυλινδρικού σχήματος.

Το μήκος του μπαστουνιού να είναι ίσο με τη μακριά πλευρά του ορθογωνίου!

Βάζουμε το μπαστούνι της καφέ ζύμης στην άκρη του ορθογωνίου και τυλίγουμε σε ρολό, σφιχτά. Κόβουμε το ρολό σε φετάκια, πάχους 1/2 εκατ. περίπου.

Ψήνουμε για μισή ώρα στους 200 βαθμούς κελσίου.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά του, μέχρι να αρχίσει να "δένει".

Περιχύνουμε τα ροξάκια ζεστά και τα καπακώνουμε ώστε να ποτιστούν καλύτερα με το σιρόπι και να μαλακώσουν.

Σερβίρουμε όταν κρυώσουν!

Καλή επιτυχία!

Via

SENARIA.GR
Share on Google Plus
ERGASIA

About senariografos

    ( ΣΧΟΛΙΑ ) Comment
    Facebook Comment