Πρώτο σοκ από Ν.Τραμπ σε Α.Τσίπρα: Τηλεφωνική συνομιλία του νέου προέδρου των ΗΠΑ με Ρ.Τ.Ερντογάν «για όλα»...

ΥΜΝΟΙ ΑΠΟ ΑΓΚΥΡΑ ΣΤΟ ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟ

του Γιάννη Πετρίδη

Η επιχειρούμενη ελληνική προσπάθεια απαξίωσης (από την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και τα λοιπά κόμματα, πλην Λαϊκού Συνδέσμου) της νίκης του Ν.Τραμπ, φαίνεται ότι δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες: Η Αγκυρα "αγκάλιασε" αμέσως το νέο πρόεδρο εκμετελλευόμενη ακόμα και την τυπική, έστω αποστολή συγχαρητήριου τηλεγραφήματος στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Πριν από λίγο μίλησαν στο τηλέφωνο ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ για την κατάσταση στην περιοχή, το Αιγαίο και την Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεχάρη τον κ. Τραμπ για την εκλογική νίκη και του ευχήθηκε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Τόνισε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι που συναντώνται στη βάση των κοινών αξιών, τα κοινά συμφέροντα , τον αμοιβαίο σεβασμό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διμερείς σχέσεις θα ενισχυθούν. Σύμφωνα με πηγές της προεδρίας στην τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία έγινε σε εγκάρδιο κλίμα, οι κκ Ερντογάν και Τραμπ , παράλληλα με την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων τόνισαν και την αποφασιστικότητά τους για συνεργασία πρωτίστως στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας αλλά και σε διεθνή θέματα της περιοχής. Nωρίτερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν είχε δηλώσει πως

"Ο Τoύρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ θα μιλήσουν τηλεφωνικά για όλα αυτά που απασχολούν την Τουρκία και τις ΗΠΑ". Ελπίζουμε να μην μοιράσουν (άμεσα...) και το Αιγαίο... Μάλιστα, επιβεβαίωσε πως η τουρκική πλευρά "αξιολογεί θετικά τις δηλώσεις του νέου προέδρου που είχε κάνει στο παρελθόν, καθώς τον είχε αποκαλέσει ισχυρό και αποτελεσματικό ηγέτη, ενώ για τον λαό της Τουρκίας είχε εκφραστεί με θετικά σχόλια για το θάρρος που υπέδειξε υπέρ της διατήρησης της δημοκρατίας".

Αντιλαμβανόμαστε ότι ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί τα δρώμενα της Τουρκίας και αυτό για εμάς είναι σημαντικό. Πλέον θα έχει την Τουρκία πλέον στην ημερήσια διάταξή του, αφού η Τουρκία είναι μια από τις πιο σημαντικές χώρες της περιοχής. Είχε προβεί σε ξεκάθαρες αξιολογήσεις για την 15η Ιουλίου, σε αντίθεση με άλλα κράτη της ΕΕ, πολιτικούς και ΜΜΕ που διαστρέβλωσαν όσα συνέβησαν στην Τουρκία. Όπως για παράδειγμα η στάση που κράτησαν απέναντι στα γεγονότα με τους βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Ελπίζω όλη αυτή την εικόνα ο Τραμπ να την μελετήσει σωστά και να αναπτύξει μια πολιτική στην περιοχή αντιλαμβανόμενος την στρατηγική σημασία της Τουρκίας για τις ΗΠΑ», σημείωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share