Τα σκυλιά ξέρουν ποιος είναι αξιόπιστος και ποιος όχι!


Share/Bookmark
Μια  μελέτη δείχνει ότι τα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν ακόμη και κάτι για το οποίο πολλοί άνθρωποι δυσκολευόμαστε να αποφανθούμε: αν κάποιος είναι αξιόπιστος ή όχι. Και μάλιστα, δεν υπακούν στα κελεύσματα αναξιόπιστων
ανθρώπων. Η μελέτη επιστημόνων του πανεπιστημίου του Κιότο, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Animal Cognition, δείχνει ότι οι σκύλοι, άπαξ και νιώσουν ότι ένα άτομο είναι αναξιόπιστο, δεν ακολουθούν πλέον τις εντολές του.

Στη μελέτη, οι 34 σκυλιά συμμετείχαν στο εξής πείραμα: ένας ερευνητής τους έδειχνε ένα σημείο στο οποίο υπήρχε φαγητό. Στον επόμενο σημείο τους έδειχνε ένα σημείο που δεν υπήρχε φαγητό. Στον τρίτο γύρο, τα σκυλιά δεν ακολουθούσαν το κέλευσμα του ερευνητή να πάνε σε ένα σημείο που είχε φαγητό. Όταν όμως εμφανιζόταν ένας νέος ερευνητής (που δεν τους είχε δώσει κάποιο κέλευσμα μέχρι εκείνη τη στιγμή), τότε τα σκυλιά υπάκουαν και πάλι. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν μεταξύ άλλων ότι τα σκυλιά δεν αργούσαν να διαπιστώσουν ποια άτομα ήταν αναξιόπιστα. Όπως σχολιάζει στο BBC ο John Bradshaw του University of Bristol, η μελέτη υπογραμμίζει πως οι σκύλοι θέλουν τα πράγματα να είναι προβλέψιμα. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, τότε επιζητούν να κάνουν άλλα πράγματα. Η παραπάνω μελέτη εξηγεί και γιατί οι σκύλοι των οποίων τα αφεντικά εμφανίζουν μη σταθερές, κυκλοθυμικές συμπεριφορές απέναντι τους, αντιμετωπίζουν προβλήματα συμπεριφοράς και άγχους.

Via

SENARIA.GR
Share on Google Plus
ERGASIA

About NEWS

    ( ΣΧΟΛΙΑ ) Comment
    Facebook Comment