Σας έρχεται λιποθυμία; Να τι πρέπει να κάνετε

Η απότομη πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα (υπογλυκαιμία) ή της... αρτηριακής πίεσης (υπόταση) είναι δύο συνήθεις αιτίες της λιποθυμίας, κατάσταση γνωστή στον ιατρικό χώρο και ως συγκοπή. Βέβαια, μια μεμονωμένη λιποθυμία μπορεί να μην οφείλεται σε
σοβαρή αιτία κι έτσι να μη θεωρηθεί ανησυχητική, σε κάθε περίπτωση όμως αποτελεί απειλή για τη σωματική ακεραιότητα του ατόμου, καθώς ενέχει σημαντικό κίνδυνο τραυματισμού σε περίπτωση πτώσης.

Η καρδιολόγος Μάρτα Μπαβολάροβα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λουί Παστέρ στο Κόσιτσε της Σλοβακίας διαπίστωσε πως υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να αποφευχθεί ο πιο κοινός τύπος λιποθυμίας. Σύμφωνα με την ειδικό, η μεγάλη εισπνοή αέρα μπορεί να αποτρέψει την απότομη πτώση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης που προκαλούν τη λιποθυμία.

Η έρευνα της Μπαβολάροβα εστίασε στην παρασυμπαθητικοτονική συγκοπή, τον συνηθέστερο τύπο συγκοπής η οποία εκδηλώνεται όταν ο οργανισμός αντιδρά υπερβολικά σε ένα εξωτερικό ή εσωτερικό ερέθισμα, όπως η θέα του αίματος ή η έντονη συναισθηματική φόρτιση. Το εκάστοτε ερέθισμα μπορεί να προκαλέσει απότομη πτώση των παλμών ή της πίεσης, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ροή αίματος προς τον εγκέφαλο και να παρατηρείται πρόσκαιρη απώλεια των αισθήσεων. Στο πλαίσιο της έρευνάς της, η Μπαβολάροβα μελέτησε μια ομάδα γυναικών ηλικίας 56 έως 62 ετών με ιστορικό παρασυμπαθητικοτονικής συγκοπής. Οι γυναίκες έπρεπε να περάσουν από ένα ειδικό τεστ ενώ οι παλμοί της καρδιάς τους και η πίεσή τους παρακολουθούνταν μέσω ηλεκτροκαρδιογραφίας. Όταν η πίεσή τους άρχιζε να πέφτει, τους ζητήθηκε να πάρουν δύο φορές βαθιά εισπνοή από τη μύτη και στη συνέχεια να εκπνεύσουν. Διαπιστώθηκε ότι με τον τρόπο αυτό η πίεση και οι παλμοί τους δεν έπεσαν περισσότερο κι έτσι αποφεύχθηκε η συγκοπή.

Η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να αποφεύγονται οι πτώσεις και οι τραυματισμοί σε άτομα που είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στη συγκοπή.

Πηγή

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share