Ενυδάτωση και ασφαλής οδήγηση χωρίς λάθη, πάνε μαζί…

Aπό την Κωσταλένια Καλλιανιώτη MSc, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση του οργανισμού μας, στην καθημερινότητά μας, τόσο για να αποδώσουμε στις σωματικές μας δραστηριότητες όσο και για...


να ανταπεξέλθουμε στις απαιτητικές συνθήκες εργασίας μας! Νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει, οτι η ενυδάτωση είναι απαραίτητη και για την ασφαλή οδήγηση, χωρίς λάθη! Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οδηγοί, που διανύουν πολύωρες αποστάσεις, χωρίς να έχουν ενυδατωθεί σωστά, κάνουν τον ίδιο αριθμό σφαλμάτων με κάποιον που οδηγεί υπό την επήρεια μέθης ή ναρκωτικών! Πόσα λάθη κάνει στην οδήγηση ένας ήπια αφυδατωμένος οδηγός; Ένας νέος κίνδυνος στην οδήγηση, εξίσου σημαντικός με την κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να είναι η ήπια αφυδάτωση. 

Οι υψηλές θερμοκρασίες, δε του καλοκαιριού, επιτείνουν το πρόβλημα, μιας και ο οδηγός παρουσιάζει μεγαλύτερες απώλειες υγρών. Η μελέτη έδειξε, λοιπόν, ότι οι οδηγοί που ήταν επαρκώς ενυδατωμένοι, υπέπεσαν, κατά μέσο όρο, σε 47 σφάλματα κατά τη διάρκεια της οδήγησης ενός προσομοιωτή, ενώ όταν βρέθηκαν σε κατάσταση ήπιας αφυδάτωσης, τα λάθη υπερδιπλασιάστηκαν, φθάνοντας τα 101! 

Για να αντιληφθούμε τη σημασία τους, πρόκειται για αριθμό αντίστοιχο με αυτόν, στον οποίο υποπίπτουν οι οδηγοί που έχουν καταναλώσει αλκοόλ και μάλιστα πολύ πάνω από το επιτρεπτό όριο. Τα συνήθη σφάλματα, περιελάμβαναν την απότομη αλλαγή λωρίδων ή την καθυστέρηση στη χρήση των συστημάτων πέδησης, όπως το γκάζι και το φρένο. Ποια ποσότητα υγρών καλύπτει τις ανάγκες του οδηγού; Σύμφωνα με τους ερευνητές, για να αποφύγει ο οδηγός τα δυσάρεστα συμπτώματα της ήπιας μορφής αφυδάτωσης, όπως το πονοκέφαλο, την αδυναμία, τα χαμηλότερα αντανακλαστικά και τη μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, θα πρέπει να προσλαμβάνει τουλάχιστον ένα ποτήρι νερού ή άλλου μη αλκοολούχου ροφήματος κάθε ώρα. 

Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τρoφίμων (EFSA), που αφορούν την επαρκή ημερήσια πρόσληψη νερού από όλες τις πηγές, ανέρχονται περίπου στα 2 λίτρα για τις γυναίκες και στα 2,5 λίτρα για τους άνδρες, με προσαύξηση 1 λίτρου τους καλοκαιρινούς μήνες. Όλα τα ροφήματα, καφεϊνούχα και μη, όπως το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά περιέχουν, ανάλογα με το είδος τους, από 85% έως και 99% νερό, γεγονός που τα καθιστά μία εναλλακτική πηγή νερού, συμβάλλοντας έτσι αποτελεσματικά στην ενυδάτωση, χωρίς λάθη στην οδήγηση! Πηγή

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share