Κύπρος: Επιτροπή για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Τη σύσταση Επιτροπής για Πάταξη της Σύλησης και της Παράνομης Διακίνησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως καθορίζεται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η Επιτροπή…

θα συντονίζει τις διαδικασίες εντοπισμού και επαναπατρισμού παράνομα εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών. Επίσης, η Επιτροπή θα μεριμνά για την αναζήτηση, τεκμηρίωση της προέλευσης και της διακίνησης και διεκδίκηση πολιτιστικών αγαθών, τα οποία είναι προϊόντα κλοπής, υπεξαίρεσης, παράνομης ανασκαφής ή ανέλκυσης ή έχουν παρανόμως διακινηθεί στο εσωτερικό ή εξωτερικό.

Άλλες αρμοδιότητες της Επιτροπής είναι: Η υποβολή εισηγήσεων για σύναψη πρόσθετων συμφωνιών με τρίτες χώρες, ώστε να παρεμποδίζεται η κλοπή, παράνομη εισαγωγή και εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών. Η μελέτη και αξιολόγηση της εθνικής και διεθνούς νομοθεσίας σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο συντονισμός της ενοποίησης των βάσεων δεδομένων που διατηρούν οι διάφορες υπηρεσίες/οργανισμοί. Η διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, με θέματα που αφορούν όλες τις πτυχές της παρεμπόδισης της σύλησης και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Ανάμεσα στους βασικούς σκοπούς των εκδηλώσεων αυτών θα είναι η ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ κρατών, τόσο της ΕΕ όσο και τρίτων χωρών. Η ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών με διάφορους σχετικούς οργανισμούς, όπως EUROPOL, INTERPOL, EU CULTNET, ICOM, RILO, κ.ά. Η έκδοση σχετικών κωδικών καλής πρακτικής προς το κοινό. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, σε θέματα που αφορούν στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η επιδίωξη ανάπτυξης του διαλόγου μεταξύ του κοινού και των υπηρεσιών/οργανισμών.

Η Επιτροπή θα απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο από την Νομική Υπηρεσία, το υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, το υπουργείο Εξωτερικών, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Τμήμα Τελωνείων, το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και την Εκκλησία Κύπρου.

Τα μέλη της Επιτροπής θα διορίζονται από τον υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων για περίοδο πέντε ετών, μετά από υπόδειξη της κάθε εμπλεκόμενης υπηρεσίας. Της Επιτροπής θα προεδρεύει ο διευθυντής Τμήματος Αρχαιοτήτων ή εκπρόσωπός του, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στο μεταξύ, στις 16 Μαρτίου στο Μόναχο, αναμένεται να εκδοθεί η τελική απόφαση του Εφετείου σε σχέση με τα υπόλοιπα κειμήλια που έχουν κλαπεί από τα κατεχόμενα και βρέθηκαν, το 1997, στην κατοχή του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται 12 τεμάχια τοιχογραφιών από τη Μονή του Χριστού του Αντιφωνητή, μια τοιχογραφία από τον ναό της Αγίας Σολομονής στην Κώμα του Γιαλού, το χειρόγραφο αρμενικό ευαγγέλιο του 18ου αιώνα, άλλες εικόνες και 40 προϊστορικές αρχαιότητες, σύνολο 85 έργα. Για τη βεβαίωση της κυπριακής προέλευσης των κειμηλίων έχει κατατεθεί στο Εφετείο έκθεση του διακεκριμένου Γερμανού βυζαντινολόγου, Γιόχανς Ντέκερς.

Τον Δεκέμβριο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο δικαστήριο ο ίδιος ο Ντικμέν, ο οποίος υποστήριξε ότι τα «αντικείμενα περιήλθαν στην κατοχή του ως προίκα από τη γυναίκα του». Το Εφετείο είχε δώσει προθεσμία μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου για «φιλικό διακανονισμό».

Με συμβουλή τού τουρκικής καταγωγής δικηγόρου του, πρότεινε για συμβιβασμό, να του παραχωρηθούν πέντε εικόνες (μεταξύ των οποίων δύο Μαρωνιτικές και μία του Τιμίου Προδρόμου από την Κυθρέα) και να παραγραφούν δύο πρόστιμα συνολικού ύψους περίπου 500.000 ευρώ, πληρωτέα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Εκκλησία Κύπρου αντιπρότεινε την παραχώρηση στον Ντικμέν δύο εικόνων δυτικής τέχνης, μη κυπριακής προέλευσης.

Επίσης, αποποίηση του προστίμου που δεν πρόκειται να πληρωθεί ποτέ, αφού προβάλλει τον ισχυρισμό ότι είναι δύσκολη η οικονομική του κατάσταση και ως εκ τούτου έλαβε μερική νομική αρωγή.

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share