Φουντώνουν οι αντιδράσεις για τους “Φίλους της Μακεδονίας”

Τις έντονες αντιδράσεις των Ελλήνων Ευρωβουλευτών έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία Κροάτισσας Ευρωβουλευτού να δημιουργήσει άτυπη ομάδα με την ονομασία «Φίλοι της Μακεδονίας». Φωτιές» άναψε η πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού της Κροατίας Μαριάνα Πέτιρ να προχωρήσει στη δημιουργία ανεπίσημης ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με

το όνομα «Φίλοι της Μακεδονίας». Μετά τις επιστολές διαμαρτυρίας των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στους Μάρτιν Σούλτς και Μάνφρεντ Βέμπερ, ανάλογη επιστολή έστειλε και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην επιστολή του ο κ. Παπαδημούλης τονίζει την αντίθεσή του καθώς και όλης της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην προκλητική πρωτοβουλία της Κροάτισσας Ευρωβουλευτού του ΕΛΚ,

που επιδιώκει τη δημιουργία ομάδας φιλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το όνομα «Φίλοι της Μακεδονίας», υπενθυμίζοντας την επίσημη ονομασία της FYROM και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Ολη η επιστολή του κ. Παπαδημούλη Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στην πρωτοβουλία της Κροάτισσας βουλευτή από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κας Μαριάνα Πέτιρ, να δημιουργήσει άτυπη ομάδα Ευρωβουλευτών υπό τον τίτλο «Φίλοι της Μακεδονίας». Η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναγνώρισε επίσημα την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, δεδομένου ότι η χρήση μόνο αυτού του ονόματος είναι σε πλήρη συμμόρφωση με το ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 7ης Απριλίου 1993. Όπως γνωρίζετε, οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας βρίσκονται σε εξέλιξη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ως το μόνο κοινώς αποδεκτό και συμφωνημένο διεθνές πλαίσιο διαπραγματεύσεων.

Κατά συνέπεια, θα ήθελα να τονίσω ότι ο τίτλος της άτυπης ομάδας όχι μόνο δεν έχει καμία νομική βάση, αλλά αμφισβητεί και τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου, η χρήση του θεσμικού ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εγκαταστάσεών του από την άτυπη ομάδα θα πρέπει να αποτραπεί προκειμένου να αποφευχθούν παρεξηγήσεις.

Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ετήσια Έκθεση Προόδου

τον Νοέμβριο του 2015 και η Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-ΠΓΔΜ τον Δεκέμβριο του 2015, σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην χώρα πρέπει να επιταχυνθούν, όπως η εφαρμογή του κράτους δικαίου, οι μεταρρυθμίσεις στη δικαστική εξουσία, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, η εκλογική μεταρρύθμιση και η ομαλή διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών τον Απρίλιο του 2016 σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, η εφαρμογή της πολιτικής συμφωνίας του Ιουνίου/Ιουλίου, η ενδυνάμωση της ελευθερίας του τύπου και των ΜΜΕ, όπως επίσης και η ανάπτυξη καλών σχέσεων γειτονίας. Κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία σέβεται τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ, θα πρέπει να ενθαρρύνεται.

Αναμένω με ενδιαφέρον την απάντησή σας σε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα.

Με εκτίμηση, Δημήτριος Παπαδημούλης

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share