Το νερό «σβήνει» την παχυσαρκία

Η τοποθέτηση ψυκτών στα σχολεία, η διανομή μπουκαλιών με νερό στις σχολικές αίθουσες και τα μαθήματα για τα οφέλη που παρέχει στην υγεία το νερό... μπορεί να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες των παιδιών να αποκτήσουν περιττά κιλά, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το εύρημα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Pediatrics», προκύψει από ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα το οποίο εφαρμόστηκε σε 32 γερμανικά σχολεία. Ερευνητές ζύγισαν σχεδόν 3.000 παιδιά της Β' και Γ' τάξης του Δημοτικού και τους πήραν συνεντεύξεις για την κατανάλωση ροφημάτων.

Στα σχολεία τους τοποθετήθηκαν ψύκτες, ενώ οι ερευνητές έδωσαν σε όλα τα παιδιά από ένα μπουκάλι για να το γεμίζουν κάθε πρωί με νερό. Επιπλέον, εκπαίδευσαν τους δασκάλους τους σε θέματα διατροφής, δίνοντας έμφαση στα οφέλη του νερού, ώστε να ενημερώσουν σχετικά τους μικρούς μαθητές τους.

Κατά την έναρξη της μελέτης δεν υπήρχαν διαφορές στη συχνότητα των υπέρβαρων παιδιών σε σύγκριση με τα υπόλοιπα γερμανικά σχολεία. Μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, όμως, τα παιδιά που πήγαιναν στα σχολεία στα οποία εφαρμοζόταν το πρόγραμμα, είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα.

Το γιατί συνέβη αυτό δεν είναι γνωστό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στα κιλά των παιδιών ή στην κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη, ενώ υπήρξε ελαφρά μείωση στην κατανάλωση φρουτοχυμών και θερμίδων. Η μικρή αυτή βελτίωση, όμως, πιθανότατα αποδείχθηκε πολύτιμη για τα παιδιά που βρίσκονταν στο όριο να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, βοηθώντας τα να διατηρήσουν σταθερό το βάρος τους.

Επειδή τα παιδιά έχουν αναπτυσσόμενο οργανισμό, στόχος των ερευνητών δεν ήταν το πρόγραμμά τους να τα βοηθήσει να αδυνατίσουν, αλλά να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης του σωματικού βάρους τους - και ως φαίνεται, τον πέτυχαν απολύτως.

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share