Γιατί το μυαλό μας παγώνει όταν τρώμε παγωτό

Είναι μία απόλαυση που συναρπάζει τόσο τους μικρούς, όσο και τους μεγάλους...

ένα παγωτό σε μια ζεστή, καλοκαιρινή μέρα (και όχι μόνο!).

Κι εκεί που περιμένει κανείς με ανυπομονησία να φάει το παγωτό του, συνήθως η πρώτη (και
κυρίως λαίμαργη) μπουκιά… καταλήγει σε έντονο πονοκέφαλο.

Αυτό που στην καθημερινότητα αποκαλούμε ως «πάγωμα του εγκεφάλου», έχει και επιστημονική ονομασία: sphenopalatine ganglioneuralgia.

Ένα παγωμένο ποτό μπορεί να επιφέρει το ίδιο δυσάρεστο αποτέλεσμα, από το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούμε να με ένα απλό τέχνασμα.

Η Διεθνής Ένωση για τον Πονοκέφαλο (International Headache Society) περιγράφει την κατάσταση αυτή ως «πονοκέφαλο που προέρχεται από την κατάποση ή εισπνοή ενός ψυχρού ερεθίσματος».

Οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι η κατάποση θρυμματισμένου πάγου είναι ο πιθανότερος τρόπος πρόκλησης του έντονου πονοκεφάλου, που αισθάνεται κανείς σα «μαχαιριά» στο μέτωπο. Ωστόσο, η αίσθηση αυτή μπορεί να προκληθεί ακόμη κι αν τρώει κανείς το παγωτό του αργά.

Το «πάγωμα του εγκεφάλου», όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, προκαλείται από παγωμένες στερεές ή υγρές τροφές, οι οποίες ακουμπούν τον ουρανίσκο στο στόμα ή στο πίσω τοίχωμα του φάρυγγα.

Ο Dr Jorge Serrador, ερευνητής καρδιαγγειακής στην ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, πιστεύει ότι ο πόνος προκαλείται από την απότομη αύξηση της ροής του αίματος στην πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, η απότομη αύξηση της ροής του αίματος προκαλεί τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, δημιουργώντας το αίσθημα ενός πολύ έντονου πόνου. Ο πόνος προκαλείται από την αύξηση της πίεσης και υποχωρεί όταν τα αγγεία περιορίζονται ξανά στο φυσιολογικό τους μέγεθος.

Όπως σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, ο Dr Dwayne Godwin, νευροεπιστήμονας στο ιατρικό κέντρο Wake Forest Baptist Medical Centre, πιστεύει ότι ο μοναδικός τρόπος για να σταματήσει κανείς τον πόνο αυτό είναι… να μην τρώει ή πίνει παγωμένες τροφές και να επιτρέπει στον οργανισμό του να προσαρμόζεται στις εναλλαγές θερμοκρασίας των τροφίμων που καταναλώνει.

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share