Στέλιος Πέτσας : Χρηματοδοτούμε δράσεις για έναν τρόπο ζωής πιο φιλικό στο περιβάλλον

 ΑνΥΠΕΣ, Στέλιος Πέτσας, στο Συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη: « Χρηματοδοτούμε δράσεις για έναν τρόπο ζωής πιο φιλικό στο περιβάλλον – Έργα ύψους 1,9 δισ. Ευρώ, από το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, για την πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία» 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, συμμετείχε την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στο «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist, που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.

Στην τοποθέτηση του στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα την πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Πέτσας επεσήμανε τους τρεις άξονες στους οποίους βασίζεται η στρατηγική της Κυβέρνησης με στόχο την ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης προς όφελος των πολιτών.

Πρώτον, την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση έργων που διασφαλίζουν την βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελληνική οικονομία. “Για πρώτη φορά μετά από μία υπερδεκαετή δημοσιονομική κρίση στη χώρα, διαθέτουμε εργαλεία προκειμένου να στηρίξουμε μία μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία και μία πιο βιώσιμη οικονομία”, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε ειδικότερα στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” ως βασικό αναπτυξιακό εργαλείο που αποτελεί την οικονομική δύναμη πυρός του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν εκατοντάδες έργα και να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και εισόδημα σε όλη τη χώρα. Ένα Πρόγραμμα το οποίο έχει πλέον αυξημένο χρηματοδοτικό φάκελο, με ονομαστικό προϋπολογισμό ύψους  3,5 δισ. ευρώ, και που συνυπολογίζοντας τις συνέργειες με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ενισχύεται ακόμη περισσότερο. Από το σύνολο των μέχρι και σήμερα εντάξεων στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, έργα ύψους 1,9 δις ευρώ -δηλαδή, πάνω από το ήμισυ του συνολικού προϋπολογισμού- αφορούν την πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία, σημείωσε ο κ. Πέτσας. Πρόκειται για έργα που ενισχύουν την πράσινη ανάπτυξη, μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θωρακίζουν τη χώρα από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, όπως είναι, για παράδειγμα, τα έργα ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων (150 εκατ. ευρώ), η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων και άλλων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση (103 εκατ. ευρώ), η καλύτερη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων με τη χρήση «έξυπνων» υδρομέτρων, καθώς και έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ που σχετίζονται με την αγροτική οδοποιία και συμβάλλουν στην εξοικονόμηση καυσίμων αλλά και διευκολύνουν την πρόσβαση στα χωράφια για τους κτηνοτρόφους μας.

Όλα αυτά δεν είναι απλή αριθμητική, αλλά αποτυπώνονται στην πραγματική ζωή των πολιτών μέσα από ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα δείχνουν οι παρακάτω δείκτες:

Δεύτερον, την βραχυπρόθεσμη στήριξη των Ο.Τ.Α. με σημαντικές ενέσεις ρευστότητας προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο υπέρογκο ενεργειακό κόστος εξαιτίας της εξωγενούς  κρίσης, ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν τα αναπτυξιακά αυτά έργα. Συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση στηρίζει έγκαιρα και άμεσα τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας με αυξημένες, τακτικές και έκτακτες χρηματοδοτήσεις, ενισχύοντας την ανθεκτικότητά τους, για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που συνεπάγεται η πρωτοφανής εκτίναξη του ενεργειακού κόστους διεθνώς, αλλά και για την αποκατάσταση υποδομών και ζημιών που προκαλούνται εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. “Μόνο για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, το Α’ εξάμηνο του 2022, έχουμε διαθέσει ήδη 218 εκατ. ευρώ σε όλους τους Δήμους της χώρας”, τόνισε ο κ. Πέτσας,  προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι “συνεχίζουμε να στηρίζουμε, με νέα έκτακτη χρηματοδότηση περίπου 100 εκατ. ευρώ που προβλέπεται το φθινόπωρο, για να σταθούν οι Δήμοι όρθιοι και να υλοποιήσουν τα επενδυτικά προγράμματα που έχουμε σε εξέλιξη”.

 Τρίτον, την αποκατάσταση της κυβερνησιμότητας στους Ο.Τ.Α. ώστε οι αιρετοί να μπορούν να υλοποιούν τα προεκλογικά προγράμματα που επέλεξαν οι δημότες στις εκλογές. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικώνυπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε στην ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των Δήμων και των Περιφερειών και θέσπισε νέο εκλογικό νόμο για τους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού ο οποίος κατήργησε την a la carte απλή αναλογική που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση προκαλώντας τεράστια λειτουργικά προβλήματα στην λήψη αποφάσεων. Έτσι, “στις 8 Οκτωβρίου 2023 οι πολίτες θα μπορούν να εκλέξουν δημάρχους και περιφερειάρχες εγκρίνοντας συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία οι αιρετοί θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν”, τόνισε ο κ. Πέτσας. 

 Κλείνοντας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι, στα τρία χρόνια της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι Δήμοι έχουν βελτιώσει την άμεση χρηματοοικονομική τους θέση κατά 265 εκατ. ευρώ (+90%), έχουν αυξήσει τα χρηματικά τους διαθέσιμα κατά 222 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα επέτυχαν σημαντική μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους έναντι προμηθευτών.

Με την ακλόνητη δέσμευση της Κυβέρνησης να στηρίζει εμπράκτως -με έργα και όχι με λόγια- την Αυτοδιοίκηση, υλοποιούμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που εξυπηρετούν τον πολίτη και πηγαίνουν τη χώρα μπροστά”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share