Η Ιρανή του GNTM μιλά για την εξέγερση της μαντίλας: «Δεν θα επιχειρούσα να γυρίσω πίσω στη χώρα»

Η Αμπαντί Μπίτα, το 2019 δοκίμασε την τύχη της στο ελληνικό GNTM, κάτι που πίσω στην πατρίδα της στο Ιράν δεν θα γινόταν ούτε σε σενάριο

επιστημονικής φαντασίας.

H πρώην υποψήφια του Greece’s Next Top Model, Αμπαντί Μπίτα, που ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 22 χρόνια είχε έρθει από το Ιράν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η ίδια επικοινωνεί μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την οικογένεια της όταν φυσικά η ηγεσία του Ιράν δεν «ρίχνει» το ίντερνετ επικαλούμενη «λόγους ασφαλείας».

Η ίδια μιλά άπταιστα ελληνικά, έχει τελειώσει το σχολείο στα Χανιά της Κρήτης και από το 2014 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Μόλις αποφοίτησε, ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις. Αρχικά με ένα εστιατόριο που άνοιξε ενώ αργότερα με το δικό της μπαρ στο Περιστέρι. Θέλει τα κεκτημένα που απολαμβάνει στην Ελλάδα να τα αποκτήσουν και οι γυναίκες στην πατρίδα της.

«Αυτό που θέλω είναι όπως όλες οι γυναίκες να βοηθήσουμε τις γυναίκες του Ιράν να αποκτήσουν την ισότητα που τους αρμόζει», ανέφερε η Αμπάντι Μπίτα, Ιρανή που ζει στην Ελλάδα.

Η ίδια μιλώντας για το GNTM είπε: «Δεν θα μπορούσα να γυρίσω στον Ιράν. Αλήθεια. Και να το μαθαίνανε ότι πήγα; Δεν θα μπορούσα».

Στο Ιράν από το 1979 και μετά όλες οι γυναίκες κυκλοφορούν με φαρδιά ρούχα και μαντήλες. Αν τολμούσε να κάνει πασαρέλα με μαγιό εκεί, θα είχε την τύχη της δολοφονημένης 22χρονης Μαχσά Αμινί.

Αλλά ακόμα και η Αμίνί να μην συμμετείχε στον διαγωνισμό ομορφιάς, η 27χρονη Μπίτα δεν σκέφτεται να επιστρέψει στη χώρα της μιας και οι γονείς της αντιδρώντας στο καθεστώς έφυγαν ως πολιτικοί πρόσφυγες από το Ιράν.

«Δεν θα επιχειρούσα να γυρίσω γιατί μία στο εκατομμύριο να καταλάβουν ποιανού παιδί είμαι…», είπε.

Η Αμπάντι Μπίτα εξιστορεί στην τηλεόραση του Mega, τα δεκάδες εγκλήματα κατά των γυναικών που αποσιωπήθηκαν. Η Μάχσα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι όπως είπε.

Λίγες μέρες πριν τον τραγικό θάνατο της 22χρονης που ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων, ένα άλλο κορίτσι μόλις 10 ετών έχασε τη ζωή της για ένα κομμάτι ύφασμα.

«Ένα 10χρονο κορίτσι γύριζε με τη μαμά της από το σχολείο. Είχε καρδιακό πρόβλημα, η αστυνομικός δεν το ήξερε. Τη χτύπησε γιατί της έπεσε το χιτζαπ και το παιδάκι πέθανε από καρδιακή προσβολή», είπε.

Κάτι αλλάζει σήμερα στην πατρίδα της και όπως λέει η 27χρονη Μπίτα τα σόσιαλ μίντια είναι ένα υπερόπλο στα χέρια του κόσμου για να συνεχίσει την αντίσταση.

«Εμείς που είμαστε έξω από Ιράν να το διαδώσουμε, να το κοινοποιήσουμε σε όλο τον κόσμο», ήταν το μήνυμά της.

Η ίδια συνεχίζει να μιλά καθημερινά με τους συγγενείς και την οικογένεια του συζύγου της με την ελπίδα πως η σπίθα της αντίστασης δεν θα σβήσει.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share