Κιβωτός του κόσμου: Ξεκινούν οι καταθέσεις στην εισαγγελία – Ποιοι ερευνώνται και για ποια αδικήματα

Η έρευνα για την «Κιβωτό του Κόσμου» έχει πλέον ανατεθεί σε δύο εισαγγελείς ανηλίκων, Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη – Κυριακή Τσιχλή – Στο μικροσκόπιο των

εισαγγελέων βρίσκεται μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο διάπραξης δυο αδικημάτων.

Από αύριο το πρωί ξεκινούν οι καταθέσεις μαρτύρων στην εισαγγελία της Αθήνας για την υπόθεση των καταγγελιών για την ΜΚΟ «Κιβωτός του κόσμου».

Η έρευνα έχει πλέον ανατεθεί σε δύο εισαγγελείς ανηλίκων, τις Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη -Κυριακή Τσιχλή, οι οποίες χρεώθηκαν τη διενέργεια της ποινικής προκαταρκτικής έρευνας. Οι δυο εισαγγελείς μελέτησαν το υπάρχον υλικό της δικογραφίας και καλούν σε κατάθεση νέους μάρτυρες που θα μπορούσαν να εισφέρουν στοιχεία για την υπόθεση.

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων βρίσκεται μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο διάπραξης δυο αδικημάτων. Το ένα αφορά στο κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το δεύτερο το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδυνάμων.

Στόχος είναι η ταχύτατη διεκπεραίωση της έρευνας, ενώ ήδη παιδιά που έχουν διαμείνει στις δομές της «Κιβωτού του κόσμου» αλλά και εργαζόμενοι θα ξεκινήσουν από αύριο να καταθέτουν. Μάλιστα, ανάμεσα τους φέρεται να βρίσκεται και μάρτυρας που κατοικεί στο εξωτερικό και έχει δηλώσει ότι θέλει να καταθέσει στην εισαγγελία.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε 4 πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία είναι και υψηλόβαθμο στέλεχος της δομής, τον οποίο έχει καταγγείλει ένας 19χρονος τρόφιμος της δομής για σεξουαλική κακοποίηση, αλλά και 3 ακόμη εργαζόμενοι δομών της «Κιβωτού του κόσμου».

Σημειώνεται, ότι η εισαγγελία μελετά περίπου 10 καταγγελίες που έφτασαν από το Συνήγορο του Πολίτη και αφορούν κακοποίηση, σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία και απομόνωση παιδιών από το σχολείο. Πληροφορίες αναφέρουν προς το τέλος του καλοκαιριού έφτασαν στην εισαγγελία δύο emails του Συνήγορου του Πολίτη, στα οποία όμως δεν υπήρχε άμμεση αναφορά για σεξουαλική κακοποίηση:

Μετά τις καταθέσεις των πρώτων μαρτύρων, οι δυο εισαγγελείς θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα της έρευνας, ανάλογα με τα όσα θα έχουν επιβεβαιωθεί ή προκύψει. Ωστόσο, αν κατατεθούν στοιχεία για άλλες πράξεις που ανάγονται στη σφαίρα της σεξουαλικής κακοποίησης, η εισαγγελία θα μελετήσει εάν θα λάβουν κακουργηματικό ή πλημμεληματικό χαρακτήρα, αλλά και το πως θα αντιμετωπιστεί το πρόσωπο που ενδεχομένως καταγγέλεται. Τέλος, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συνενωθούν δικογραφίες, αν υπάρχουν σε πόλεις της Ελλάδας, με τη δικογραφία που χειρίζεται αυτή τη στιγμή η εισαγγελία ανηλίκων της Αθήνας.


Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share