Θέμα λίγων μηνών οι προσυμπληρωμένες δήλωσεις ΦΠΑ από την ΑΑΔΕ

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προστεθεί ένα ακόμα εργαλείο στη φαρέτρα της ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό και την είσπραξη ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, η φορολογική διοίκηση προετοιμάζεται ώστε άμεσα να τεθεί σε εφαρμογή η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ. Θα ακολουθήσει η προσυμπλήρωση του εντύπου Ε3 και του εντύπου Ν για τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων και σε επόμενο στάδιο αναμένεται να προχωρήσει το ψηφιακό δελτίο αποστολής, δηλαδή η ανάπτυξη ενός συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης και παρακολούθησης αγαθών που θα περιλαμβάνει τις διαδικασίες διαχείρισης εγγράφων μεταφοράς.

Πάντως, οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ, όταν αυτές τεθούν σε εφαρμογή, θα μπορούν να διορθωθούν – τροποποιηθούν από τους λογιστές των επιχειρήσεων στην περίπτωση που διαπιστώσουν ότι τα στοιχεία που εκείνες έχουν αναγράψει στα βιβλία τους διαφέρουν με τα δεδομένα που έχει εκείνη τη στιγμή η εφορία. Ωστόσο όσο προχωρούν τα ηλεκτρονικά βιβλία και η εφαρμογή MyData το μόνο σίγουρο είναι ότι οι όποιες αποκλίσεις θα περιορίζονται αισθητά.

Τα δεδομένα που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ με τα ηλεκτρονικά βιβλία μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε με κατάλληλους μετασχηματισμούς να δώσουν τη δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να προϋπολογίσει το ποσό του ΦΠΑ που υπόκειται κάθε επιχείρηση. Ετσι, η επιχείρηση θα ξέρει από πριν το ποσό του ΦΠΑ που της αναλογεί και τι μπορεί να λάβει ως επιστροφή, επιταχύνοντας τον χρόνο επιστροφής του ΦΠΑ.

Με την ίδια λογική θα ακολουθήσουν και οι δηλώσεις του Ε3 και το εντύπου Ν, ενώ επόμενος στόχος είναι το ψηφιακό δελτίο αποστολής, η ανάπτυξη δηλαδή ενός συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης και παρακολούθησης αγαθών, που περιλαμβάνει διαδικασίες διαχείρισης εγγράφων μεταφοράς.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share