Στη «μάχη» για την επόμενη σεζόν ο ελληνικός τουρισμός


Στη «μάχη» για την επόμενη τουριστική σεζόν ρίχνονται πλέον οι επιχειρηματίες του τουρισμού, με την προσδοκία ότι το 2023 θα είναι η χρονιά που θα ανακάμψουν πραγματικά τα έσοδά τους, πέραν των αφίξεων, που ήδη από εφέτος έφτασαν – και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν – τα μεγέθη του 2019.

Οι εφετινές εισπράξεις του τουρισμού, αν και αναμένονται ελαφρώς ενισχυμένες σε σχέση με το 2019 (περίπου στα 18,8 δισ. ευρώ, έναντι 18,2 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες, θα ενισχύσουν περισσότερο τα έσοδα του κράτους και λιγότερο τα ταμεία των τουριστικών επιχειρήσεων.

Κι αυτό, γιατί οι τελευταίες βρίσκονται αντιμέτωπες με συσσωρευμένες υποχρεώσεις, αλλά και με πρωτοφανή λειτουργικά κόστη που δεν μπορούσαν να προβλέψουν όταν έκλειναν με τους tour operators τα συμβόλαια του 2022 σε… τιμές 2019!

Οπως οι ίδιοι επισημαίνουν, από τις αρχές του 2022 οι επιχειρήσεις «μαζεύουν» χρήματα για να καλύψουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία.

Παγκοσμίως, τα έσοδα από το σύνολο των δραστηριοτήτων στους τομείς των ταξιδιών και του τουρισμού προσδιορίζονται για εφέτος στα 716,8 δισ. δολάρια, ενώ για το 2023 (σύμφωνα με στοιχεία της Statista) εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 964 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), το 2022 ήταν καλή χρονιά για τα έσοδα του κράτους, αλλά μεταβατική για τους ξενοδόχους, εξαιτίας της απρόσμενης εκτόξευσης του λειτουργικού κόστους και της διαφοροποίησης των αφίξεων – εσόδων ανά περιοχή. Οι επιχειρήσεις προσδοκούν πλέον ότι θα μπορέσουν να κάνουν επανεκκίνηση το 2023, με περισσότερο κόσμο και καλύτερες τιμές.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ξενοδόχων και των μεγάλων tour operators της Ευρώπης για τα τουριστικά πακέτα του 2023. Οι τιμές στα νέα συμβόλαια περιλαμβάνουν αυξήσεις που κυμαίνονται μεταξύ 10% και 15%, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επιχειρείται να συμφωνείται μεταξύ των δύο πλευρών και ρήτρα αναπροσαρμογής λόγω του πληθωρισμού, ώστε εάν η κατάσταση που επικρατεί σήμερα κλιμακωθεί προς τα πάνω, να μπορεί ο ξενοδόχος να προστατευτεί.

Αυτή η τακτική θεωρείται «δίκαιη» από όλους, ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία με την αστάθεια στα «μέτωπα» της ακρίβειας και του ενεργειακού. Ωστόσο, υπάρχουν και ξενοδόχοι που ζητούν από τώρα αυξήσεις της τάξεως του 15%-20% στα συμβόλαια του 2023, κάτι που όμως οι tour operators αποφεύγουν να αποδεχθούν εγγράφως.

Οπως επισημαίνεται, η ακρίβεια δεν αφορά μόνο τους προμηθευτές του τουρισμού όπως είναι οι ξενοδόχοι, αλλά και το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό, που ήδη βιώνει τις επιπτώσεις του ενεργειακού και του πληθωρισμού και είναι άγνωστο εάν θα μπορεί ή εάν θα θέλει να πληρώσει τις κατά πολύ αυξημένες τιμές των διακοπών του για το 2023.

Πάντως, οι μεγάλοι ξένοι tour operators και κυρίως οι Βρετανοί και οι Γερμανοί, που έχουν τον πρώτο λόγο στις διαπραγματεύσεις για τα συμβόλαια του 2023, προεξοφλούν ότι το επόμενο καλοκαίρι οι τιμές των οργανωμένων πακέτων διακοπών που θα προσφέρουν στην αγορά θα είναι υψηλότερες από τις εφετινές, οι οποίες σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την ανάκαμψη των ταξιδιών ήταν αυξημένες σε σύγκριση με το 2019.

Ηδη, η Ομοσπονδία των Γερμανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (FVW), έχει προειδοποιήσει πως οι καταναλωτές «θα χρειαστεί να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη» για να αγοράσουν πακέτα διακοπών για το 2023, καθώς οι τιμές στα ξενοδοχεία και στα αεροπορικά εισιτήρια έχουν αυξηθεί.

Πηγή ...
Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share