Πρίγκιπας Χάρι: 1,4 εκατομμύρια αντίτυπα σε μία μέρα για την «Ρεζέρβα»

Πρίγκιπας Χάρι: Η ζήτηση από τους βιβλιοπώλες ήταν γύρω στο 20% μεγαλύτερη σε σχέση με τα απομνημονεύματα του πρώην αμερικανού προέδρου Μπαρακ Ομπάμα.

Συνεχίζει να σπάει ρεκόρ πωλήσεων η αυτοβιογραφία του πρίγκιπα Χάρι «Spare» καθώς μόνο την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας της κατάφερε να πουλήσει 1,4 εκατομμύρια αντίτυπα στην αγγλική γλώσσα σύμφωνα με τα στοιχεία του εκδοτικού οίκου Penguin Random House.

Την ίδια ώρα πάντως δημοσκόπηση, η πρώτη μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, δείχνει ότι η δημοτικότητα του Χάρι στη Βρετανία έχει πάρει την κατηφόρα.

Το βιβλίο δημοσιεύθηκε την Τρίτη 10/1 μαζί με τέσσερις συνεντεύξεις του Πρίγκιπα..

Σύμφωνα με τον εκδότη της γαλλικής έκδοσης του βιβλίου Fayard, η «Ρεζέρβα» κυκλοφόρησε με 210.000 αντίτυπα, εξαντλήθηκε και επανεκδίδεται με 130.000 αντίτυπα επιπλέον.

Μάλιστα ο ίδιος πρόσθεσε πως η ζήτηση από τους βιβλιοπώλες ήταν γύρω στο 20% μεγαλύτερη σε σχέση με τα απομνημονεύματα του πρώην αμερικανού προέδρου Μπαρακ Ομπάμα.

Στο βιβλίο του Χάρι περιλαμβάνονται αποκαλύψεις για την βασιλική οικογένεια, όπως η σωματική επίθεση που δέχθηκε από τον αδελφό του πρίγκιπα Ουίλιαμ σε καβγά που είχαν οι δυο τους το 2019, αλλά και πως τα δύο αδέλφια παρακάλεσαν τον βασιλιά Κάρολο να μην παντρευτεί την Καμίλα.

Αίσθηση έχει προκαλέσει η παραδοχή του 38χρονου πρίγκιπα ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Αφγανιστάν σκότωσε 25 Ταλιμπάν, γεγονός που προκάλεσε την καταδίκη των Ταλιμπάν και του στρατιωτικού προσωπικού.

«Ευάλωτο και ειλικρινές, γενναίο και οικείο, το “Spare” είναι η ιστορία κάποιου που μπορεί να νομίζαμε ότι ήδη γνωρίζαμε, αλλά τώρα μπορούμε πραγματικά να κατανοήσουμε τον πρίγκιπα Χάρι μέσα από τα δικά του λόγια», δήλωσε για το βιβλίο η Τζίνα Σεντρέλο, εκδότρια του ομίλου Random House.

«Κοιτάζοντας αυτές τις εξαιρετικές πωλήσεις της πρώτης ημέρας, οι αναγνώστες συμφωνούν ξεκάθαρα, ότι το ”Spare” είναι ένα βιβλίο που απαιτεί να διαβαστεί και είναι ένα βιβλίο που είμαστε περήφανοι που το εκδίδουμε», πρόσθεσε.

Ο Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν το 2020 εγκατέλειψαν το παλάτι και την βασιλική ζωή και μετακόμισαν στην Καλιφόρνια, με τα παράπονά τους για την συμπεριφορά της βασιλικής οικογένειας απέναντι τους να είναι ουκ ολίγα όλον αυτόν τον καιρό που ζουν στην Αμερική.

Οι Times δημοσίευσαν μία έρευνα της YouGov σύμφωνα με την οποία μόνο 24% των ανθρώπων έχει θετική άποψη για τον Χάρι σε σχέση με το 80% που ήταν πριν από δέκα χρόνια, ενώ το 68% εμφανίζεται επικριτικό απέναντι στον πρίγκιπα.

Η δημοτικότητα του Χάρι και της Μέγκαν είναι ακόμα πιο απογοητευτική στα άτομα άνω των 65 ετών, αφού τα ποσοστά είναι μικρότερα κι από του πρίγκιπα Άντριου.

Η αυτοβιογραφία του πρίγκιπα Χάρι έχει εκδοθεί σε 16 γλώσσες παγκοσμίως ενώ ταυτόχρονα κυκλοφόρησε σε έντυπη αλλά και ψηφιακή μορφή στην Βόρεια Αμερική απόν τον όμιλο Random House US και Random House Canada αλλά και την Transworld στην Βρετανία.

Ο όμιλος Random House κυκλοφόρησε και μία ακουστική έκδοση του βιβλίου την οποία διαβάζει ο ίδιος ο Χάρι.

Η αυτοβιογραφία του Χάρι κυκλοφορεί σε ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τη βασιλική οικογένεια, με τον 74χρονο Κάρολο να πασχίζει να βγει από τη σκιά της δημοφιλούς μητέρας του.

Το 2023, η χρονιά της στέψης του Καρόλου, που είναι προγραμματισμένη στις 6 Μαΐου φαίνεται πως δεν αρχίζει και με τον καλύτερο τρόπο για τους Ουίνδσορ, όπως βγαίνουν στην επιφάνεια τα βασιλικά… μυστικά.

Σύμφωνα με τη γαλλική Le Monde, ο Χάρι με την έκδοση του βιβλίου του παραβιάζει τον θεμελιώδη κανόνα της βρετανικής μοναρχίας: «Μην παραπονιέσαι ποτέ και μη δίνεις ποτέ εξηγήσεις», τον οποίο είχε αναγάγει σε τέχνη η γιαγιά του, Ελισάβετ.

Πηγή

...
Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share