Το προφίλ του «μετρ» στις απάτες ύψους 17 εκατ. ευρώ με έδρα τη Γλυφάδα

Με πλούσιο «βιογραφικό» εμφανιζόταν στα θύματά του ο 54χρονος που κατηγορείται για απάτες ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ. 

Στην ιστοσελίδα της εταιρίας του, με έδρα τη Γλυφάδα, αναφέρεται ότι «διαθέτει σημαντική διεθνή εμπειρία στο χώρο του πετρελαίου, έχοντας διατελέσει Διευθυντής Εργασιών στις… (σ.σ. αναφέρει ονόματα μεγάλων εταιριών) στην Αθήνα, Επικεφαλής Διαπραγμάτευσης Πετρελαίου στη… (αναφέρει όνομα πασιγνωστης εταιρίας πετρελαιοειδών) στο Λονδίνο και Διευθύνων Σύμβουλος στην… (αναφέρει όνομα μεγάλης εταιρίας) στην Αθήνα». Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι πράγματι στο παρελθόν ο 54χρονος είχε δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στο συγκεκριμένο κλάδο και για το λόγο αυτό διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις.

Όπως γράφει η επίσημη ιστοσελίδα, η εταιρία του «καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να προσφέρει στους πελάτες της αξιόπιστες υπηρεσίες, οι οποίες εκτείνονται από την αγορά και παράδοση αργού πετρελαίου και των παράγωγων προϊόντων του μέχρι την ανάλυση της αγοράς και παροχή συμβουλών σε λειτουργικά θέματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr, 54χρονος ίδρυσε το 2013 την εταιρία στη Γλυφάδα και το 2016 ίδρυσε θυγατρική αυτής με έδρα τη Γλασκώβη της Σκωτίας, με αντικείμενο δραστηριοποίησης τις «εμπορικές συμφωνίες που αφορούν το αργό πετρέλαιο και τα παράγωγά του». Η μητρική εταιρία (με έδρα τη Γλυφάδα) εμφανίζεται να ενεργεί ταυτόχρονα στις συναλλαγές ως πράκτορας της θυγατρικής.

Ο 54χρονος κατηγορείται ότι προσέγγιζε ανυποψίαστους πολίτες, είτε του επιχειρηματικού και εφοπλιστικού κύκλου, είτε μεσαίας οικονομικής επιφάνειας και συστηνόταν ψευδώς ως «Σύμβουλος Εμπορικών Συμφωνιών – Επενδύσεων» με εξειδικευμένες γνώσεις, πρωτοποριακές μεθόδους και εμπειρία στην παγκόσμια αγορά πετρελαιοειδών, βασιζόμενος σε παρελθοντική του ιδιότητα ως στέλεχος σημαντικών εταιρειών στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Στη συνέχεια τους έπειθε να συμμετέχουν σε ένα δήθεν αξιόπιστο και αποδοτικό επενδυτικό σχήμα, με εγγυημένο κεφάλαιο με την αγορά πετρελαιοειδών, στο όνομά τους ενώ πρόσφερε δυνατότητα εξασφαλισμένης αποχώρησης οποιαδήποτε στιγμή με ρευστοποίηση στο ακέραιο του κεφαλαίου ή φυσική παραλαβή προϊόντος ίσης αξίας.

Ακολούθως, ο κατηγορούμενος προέβαινε σε διαδικασία αγοραπωλησίας αργού πετρελαίου και αγοράς ασφαλίστρων (OPTION) προς εξασφάλιση του επενδυθέντος κεφαλαίου, με χρέωση του πελάτη, ώστε ο αγοραστής να αποκομίζει ετήσιο κέρδος με απόδοση από 7,6% έως 13%, με τη μορφή μηνιαίου μισθώματος (προκαθορισμένη απόδοση).

Για το σκοπό αυτό το 2013 συνέστησε εταιρεία στην Ελλάδα (μητρική εταιρεία) και το 2016 θυγατρική σε χώρα της Ευρώπης, με αντικείμενο «Εμπορικές συμφωνίες για το αργό πετρέλαιο και τα παράγωγά του». Μάλιστα, η μητρική εταιρεία εμφανιζόταν να ενεργεί ταυτόχρονα στις συναλλαγές ως πράκτορας (agent) της θυγατρικής.

Κατά το διάστημα, που διαχειριζόταν ως ιδιοκτήτης των ανωτέρω εταιρειών τα εμπιστευμένα επενδυθέντα κεφάλαια των πελατών του, τους σύστηνε να πραγματοποιούν νέες καταβολές (αύξηση κεφαλαίου, κ.λπ.), να μην εισπράττουν τις αποδόσεις και να τις επανατοποθετούν (ανακεφαλαιοποίηση), με σκοπό την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής μακροπρόθεσμης απόδοσης.

Η εκμετάλλευση των κεφαλαίων από τον ίδιο σε συνδυασμό με την αγορά ή μη φορτιών πετρελαίου, την εικονική απεικόνιση των αγορασθέντων σε συμβάσεις, τιμολόγια, πιστοποιητικά πώλησης και την κάλυψη των συμφωνηθέντων αποδόσεων, είτε από ίδια κεφάλαια, είτε έτερων επενδυτών (πυραμίδα), έλαβαν χώρα τουλάχιστον από το 2018.

Η παράνομη δράση του αποκαλύφθηκε όταν αρνήθηκε σε πελάτες – επενδυτές την επιστροφή είτε του αρχικού κεφαλαίου, είτε των φορτίων πετρελαίου και αφού είχαν προηγηθεί παραπλανητικές επιστολές του με ψευδείς αιτιάσεις περί δυσχερειών της διεθνούς αγοράς.

Σημειώνεται ότι, ερευνάται η τυχόν συμμετοχή και συνεργών στην παράνομη δραστηριότητά του, ενώ εκτιμάται ότι η συνολική οικονομική ζημία είναι πολύ μεγαλύτερη λαμβάνοντας υπόψη το εύρος των παθόντων – πελατών.

Πηγή ...
Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share