Βόρεια Κορέα: Συναγερμός για παγετό και πολικές θερμοκρασίες – Φόβοι για πείνα και νεκρούς

Οι αρχές της Βόρειας Κορέας έχουν προειδοποιήσει για ακραίες καιρικές συνθήκες στη χώρα καθώς ένα κύμα ψύχους σαρώνει την κορεατική χερσόνησο.

Οι θερμοκρασίες είναι πιθανό να πέσουν κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου στις βόρειες περιοχές που είναι επίσης το φτωχότερο μέρος της χώρας, ανέφερε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της Βόρειας Κορέας.

Οι παράκτιες περιοχές αναμένεται να δουν επίσης ισχυρούς ανέμους, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η Νότια Κορέα έχει επίσης εκδώσει προειδοποίηση για κύμα ψύχους, ενώ και η βόρεια Κίνα έχει βιώσει ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών. Οι θερμοκρασίες αναμένεται επίσης να πέσουν στο χαμηλότερο επίπεδο δεκαετίας στην Ιαπωνία αυτή την εβδομάδα. Ενώ η Βόρεια Κορέα έχει επηρεαστεί από ακραία ή δυσμενή καιρικά φαινόμενα όπως και άλλα μέρη, λίγα είναι γνωστά για τον αντίκτυπο του ψύχους στον λαό της.

Το Ryanggang, το North Hamgyong και το South Hamgyong, οι φτωχότερες επαρχίες της χώρας και εκείνες που αναμένεται να είναι πιο ευάλωτες στις κλιματικές κρίσεις, βρίσκονται όλες στο βορρά. Ο ηλεκτρισμός είναι ασυνήθιστος έξω από την πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ και τα νοικοκυριά σε αυτά τα μέρη φέρεται να καίνε ξύλα και να στεγνώνουν φυτά για ζεστασιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ανέφερε το NK News. Πολλοί κάτοικοι χρησιμοποιούν απλώς πλαστική μεμβράνη γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρά τους για μόνωση.

Το Radio Free Asia ανέφερε τον Δεκέμβριο ότι «μεγάλος αριθμός» ανθρώπων στη χώρα είχε χαθεί στο τέλος του περασμένου έτους κατά τη διάρκεια μίας εξαιρετικά κρύας περιόδου. Πολλοί πιστεύεται ότι είτε πέθαναν από την πείνα ή πάγωσαν, καθώς ο υδράργυρος έπεσε κάτω από το μηδέν και τα τρόφιμα έγιναν ακόμη πιο σπάνια. Η επισιτιστική ανασφάλεια στη Βόρεια Κορέα λέγεται ότι βρίσκεται στο χειρότερο σημείο από τον εκτεταμένο λιμό της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με τον Lucas Rengifo-Keller, ερευνητή-αναλυτή στο Peterson Institute for International Economics στις ΗΠΑ.

Το 2019, η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι υποφέρει από τη χειρότερη ξηρασία των σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών. Αυτό έρχεται μετά την ανακοίνωση του ΟΗΕ ότι έως και 10 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες «χρειάζονταν επειγόντως επισιτιστική βοήθεια», αναφέροντας ότι οι άνθρωποι επιβίωναν με μόλις 300 γραμμάρια τροφής την ημέρα εκείνο το έτος.

Το 2020, η Βόρεια Κορέα επλήγη από πέντε μεγάλους τυφώνες, οι οποίοι προκάλεσαν μεγάλες δομικές ζημιές σε κτήρια, δρόμους, εργοστάσια και συστήματα ύδρευσης και εκτόπισαν χιλιάδες πολίτες. Οι επιστήμονες λένε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των κρύων κυμάτων, γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι προειδοποιήσεις για κρύο κύμα της Τρίτης έρχονται καθώς η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να γιορτάσει την 75η επέτειο του Λαϊκού Στρατού της Κορέας την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: BBC

...
Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share