Economist: Μπορεί η Τουρκία να καταλάβει ένα μικρό ελληνικό νησί;

Η Τουρκία συνεχίζει τη συνήθη πολιτική της απειλώντας και προκαλώντας συνεχώς την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, με πολλούς αναλυτές να

αναρωτιούνται αν κάποιο από τα ελληνικά νησιά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «σημείο ανάφλεξης».

Την ώρα που οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας έχουν κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα σε μεγάλο βαθμό, το Economist σε δημοσίευμα του αναλύει το ενδεχόμενο ένα μικρό νησί της χώρας μας να αποτελέσει το «σημείο ανάφλεξης» μεταξύ των δύο χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αφορά το νησί του Καστελόριζου στο οποίο φιλοξενούνται μονάχα λίγες εκατοντάδες κατοίκων και σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει για τον τόπο που θα μπορούσε να γίνει σημείο ανάφλεξης. Η καθημερινότητα στο νησί συνεχίζεται με κανονικούς ρυθμούς, ωστόσο ένα πολεμικό πλοίο το HS Daniolos, περιπολεί συνεχώς στα νερά γύρω από το νησί για λόγους ασφαλείας.

Το Καστελόριζο στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής διαμάχης

Το νησί πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής διαμάχης. Η Ελλάδα, στην οποία ανήκει το νησί υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο διαθέτει μια περιοχή υφαλοκρηπίδας, ή ΑΟΖ, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στον αντίποδα, η Τουρκία λέει ότι το Καστελόριζο είναι πολύ μικρό και απέχει πολύ από την ελληνική ηπειρωτική χώρα για να δικαιούται ΑΟΖ. Επίσης, η Άγκυρα καταγγέλλει ότι οι ελληνικές αξιώσεις μπλοκάρουν την έξοδο της Τουρκίας στην Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Economist, η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Καστελόριζο αλλά και σε ορισμένα άλλα νησιά. Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρός της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες νωρίτερα ο τούρκος πρόεδρος είχε προειδοποιήσει ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», προτείνοντας εισβολή. Ας σημειωθεί ότι οι ακτές της Τουρκίας βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Καστελόριζο ενώ το κοντινότερο ελληνικό νησί, η Ρόδος, απέχει 120χλμ.

Μια σειρά από συνθήκες συνηγορούν ενάντια στον κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Το ένα είναι το γεγονός ότι και τα δύο κράτη είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Το άλλο είναι ότι ο πόλεμος θα συνέτριβε τον τουριστικό τομέα κάθε χώρας. Αλλά ο κίνδυνος υπάρχει, επίσης επειδή η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν πολλές φορές χρησιμοποιεί βία για την επιδίωξη των συμφερόντων της, ειδικά στη Συρία.

Καταγγελίες της Τουρκίας για στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών

Η Τουρκία κατηγορεί τους Έλληνες για στρατιωτικοποίηση των νησιών, σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες. Πέρυσι, τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν εικόνες, που καταγράφηκαν από drones, που δείχνουν παραδόσεις τεθωρακισμένων οχημάτων σε ορισμένα από τα νησιά.

Η Ελλάδα δεν αρνείται την αποστολή νέων στρατευμάτων, αλλά λέει ότι το κάνει μόνο για αμυντικούς σκοπούς. Με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία φέτος, αναμένεται περισσότερη ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή ...
Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share