Χόρτα, πολύτιμα δώρα της φύσης

περιέχουν φλαβονοειδή, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες

Τα χόρτα είναι μια από τις πολυτιμότερες τροφές της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής, την κατανάλωση των οποίων πολλοί άνθρωποι και ιδιαίτερα οι νέοι, αμελούν. Η υψηλή θρεπτική τους αξία, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμίδες, τα καθιστά ιδανική τροφή για όσους προσέχουν την υγεία και τη σιλουέτα τους. Τα χόρτα περιέχουν φλαβονοειδή, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προφυλάσσουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο. Μάραθο, πράσο, παπαρούνα και λάπαθο έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση φλαβονοειδών. Τα ραδίκια θεωρούνται άριστο τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό και διαθέτουν διουρητικές ιδιότητες. Για την τσουκνίδα ο Ησίοδος είχε πει: Να φας τσουκνίδα για να προστατευτείς από όλες τις ασθένειες του έτους. Αιώνες αργότερα αποδείχτηκε ότι είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και C, σίδηρο, κάλιο και μαγγάνιο, θωρακίζει τον οργανισμό και συμβάλλει στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα. Το μελισσόχορτο και η παπαρούνα θεωρούνται ελιξίρια νεότητας και φυσικά ηρεμιστικά. Συμβουλές Μη μαζεύετε χόρτα από τις άκρες πολυσύχναστων δρόμων ή χόρτα που δεν είστε σίγουροι ότι τρώγονται. Αν αφοράζετε χόρτα, προσέξτε να μην είναι ξεθωριασμένα και μαραμένα. Διατηρήστε τα σε καλάθι ή βαμβακερό ύφασμα, και όχι σε νάιλον σακούλες. Αφήστε το νερό να βράσει πριν τα ρίξετε στην κατσαρόλα, ώστε να υπάρχει μικρότερη απώλεια θρεπτικών συστατικών.

i-diadromi

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share