τόσο τα άνθη, όσο και τα φύλλα της είναι ιδιαίτερα ευεργετικά
Εγώ είμαι χόρτο του Θεού
Με λένε Γοργογιάννη
Κι όποιος με βράσει και με πιει
όπου πονεί θα γιάνει”
Η Λουίζα είναι μικρός θάμνος με έντονο άρωμα λεμονιού.
Έχει μικρά
λευκά, μοβ ή ανοιχτόχρωμα πράσινα ανθάκια. Η εκλεπτυσμένη ευωδιά της
δροσίζει ευχάριστα τον χώρο σας, ενώ βράζοντας τα πράσινα φύλλα της,
μπορείτε να γευτείτε μια ευχάριστα λεμονάτη γεύση που θα σας χαρίσει
ευεξία! Το βότανο της Λουίζα, με το λατινικό όνομα «Lippia citriodora»
κατάγεται από την Αμερική. Σήμερα όμως τη θεωρούμε πλέον και δικό μας
φυτό και την αναφέρουμε εκτός από τα επιστημονικά της ονόματα Λιππία η κιτρίοσμος, λεμονόχορτο -
λόγω της λεμονάτης μυρωδιάς των ανθών και των φύλλων της, Σταυροβότανο, Βερνένα η καλλωπιστική, Αλουσία, αλλά και Γοργογιάννη στην Κρήτη. Είναι ένα ένα φαρμακευτικό
λουλούδι που φροντίζει για την καλή μας υγεία με πολλούς τρόπους, ως
αφέψημα, αιθέριο έλαιο ή λάδι, αφού τόσο τα άνθη, όσο και τα φύλλα της
είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πως χρησιμοποιείται: Ως Αφέψημα:
Βράζουμε 30 γρ. Λουίζας σε ένα φλυτζάνι νερό Ως Έγχυμα:
Προσθέτουμε 1-2 κουτάλια σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό. Το αφήνουμε 10 λεπτά, σουρώνουμε και το πίνουμε Μπορούμε να πιούμε ένα ως τρία φλυτζάνια την ημέρα
Ιδιότητες: Μας βοηθάει όταν υποφέρουμε
από δυσπεψία, μετεωρισμό, νευραλγίες και κολικούς του στομάχου και των εντέρων Βοηθάει στο αδυνάτισμα και στην εξαφάνιση της κυτταρίτιδας και στην αποβολή των περιττών υγρών Είναι αποτελεσματικά τονωτική, αλλά ταυτόχρονα και καταπραϋντική Είναι διουρητική και συνίσταται σε περιπτώσεις πέτρας στα νευρά Βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού Σταματά τη διάρροια και την αιμορραγία Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος Ανακουφίζει από τις ημικρανίες Αντιμετωπίζει την αϋπνία Ανακουφίζει τους πόνους των ματιών:
Πλένουμε με ζεστό αφέψημα το πονεμένο μάτι Είναι αντιπυρετική Το ζεστό έγχυμα της λουίζας είναι φημισμένο για της αφροδισιακές του ιδιότητες Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε
το έγχυμα του βοτάνου, για να πλύνουμε και να καθαρίσουμε το πρόσωπό μας Μπορούμε να πλύνουμε τις αιμορροΐδες, τα έλκη, τις πληγές, τις κολπίτιδες Η Ομοιοπαθητική Ιατρική χορηγεί ένα βάμα της Λουίζας για την υδρωπικία και την οδυνηρή περίοδο Το έλαιο: Βοηθά τις πληγές να επουλωθούν Είναι ευεργετικό με καταπλάσματα στους νευρικούς πόνους και νευρικές κεφαλαλγίες, καθώς και στους πόνους των αυτιών Το αιθέριο έλαιο: Χρησιμοποιείται
στην αρωματοποιία, ζαχαροπλαστική, ποτοποιία κ.λ.π. Λουΐζα στη μαγειρική: Λίγοι γνωρίζουν πως η Λουίζα λόγω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς λεμονιού που αναδίδει χρησιμοποιείται στην ποτοποιία αλλά και στη μαγειρική
κυρίως για να αρωματίσει ψάρια, πουλερικά, κρέατα, σούπες και σαλάτες.
Ειδικά το καλοκαίρι γίνεται ανάρπαστη και στη ζαχαροπλαστική καθώς
χρησιμοποιείται για γαρνίρισμα σε επιδόρπια και φρουτοσαλάτες. Επίσης,
στη ζαχαροπλαστική μπορεί ν’ αντικαταστήσει το ξύσμα λεμονιού σε γλυκά
κρεμώδη όπως πανακότα, παγωτό, κρεμ μπριλέ κ.λπ. Προσοχή όμως: Τα πολύ μεγάλα φύλλα της ενδέχεται να πικρίζουν
ελαφρώς γι’ αυτό χρησιμοποιούμε τις τρυφερές κορυφές με τα μικρά φύλλα
και τα άνθη Πού τη βρίσκουμε:
Η Λουίζα ανθίζει το καλοκαίρι και
συνήθως φυτρώνει στις άκρες των εξοχικών δρόμων, στα πετρώδη εδάφη
πολλών νησιών, ενώ σε περιοχές με γόνιμο έδαφος το ύψος της φτάνει το
ενάμισι μέτρο. Καλλιεργείται σε κήπους ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι και
αντέχει ακόμα κι αν δεν ποτίζεται συχνά. Αποξηραμένα φύλλα βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα με βότανα, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ ή σε φαρμακεία
Via
Η Λουίζα είναι μικρός θάμνος με έντονο άρωμα λεμονιού.
Έχει μικρά
λευκά, μοβ ή ανοιχτόχρωμα πράσινα ανθάκια. Η εκλεπτυσμένη ευωδιά της
δροσίζει ευχάριστα τον χώρο σας, ενώ βράζοντας τα πράσινα φύλλα της,
μπορείτε να γευτείτε μια ευχάριστα λεμονάτη γεύση που θα σας χαρίσει
ευεξία! Το βότανο της Λουίζα, με το λατινικό όνομα «Lippia citriodora»
κατάγεται από την Αμερική. Σήμερα όμως τη θεωρούμε πλέον και δικό μας
φυτό και την αναφέρουμε εκτός από τα επιστημονικά της ονόματα Λιππία η κιτρίοσμος, λεμονόχορτο -
λόγω της λεμονάτης μυρωδιάς των ανθών και των φύλλων της, Σταυροβότανο, Βερνένα η καλλωπιστική, Αλουσία, αλλά και Γοργογιάννη στην Κρήτη. Είναι ένα ένα φαρμακευτικό
λουλούδι που φροντίζει για την καλή μας υγεία με πολλούς τρόπους, ως
αφέψημα, αιθέριο έλαιο ή λάδι, αφού τόσο τα άνθη, όσο και τα φύλλα της
είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πως χρησιμοποιείται: Ως Αφέψημα:
Βράζουμε 30 γρ. Λουίζας σε ένα φλυτζάνι νερό Ως Έγχυμα:
Προσθέτουμε 1-2 κουτάλια σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό. Το αφήνουμε 10 λεπτά, σουρώνουμε και το πίνουμε Μπορούμε να πιούμε ένα ως τρία φλυτζάνια την ημέρα
Ιδιότητες: Μας βοηθάει όταν υποφέρουμε
από δυσπεψία, μετεωρισμό, νευραλγίες και κολικούς του στομάχου και των εντέρων Βοηθάει στο αδυνάτισμα και στην εξαφάνιση της κυτταρίτιδας και στην αποβολή των περιττών υγρών Είναι αποτελεσματικά τονωτική, αλλά ταυτόχρονα και καταπραϋντική Είναι διουρητική και συνίσταται σε περιπτώσεις πέτρας στα νευρά Βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού Σταματά τη διάρροια και την αιμορραγία Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος Ανακουφίζει από τις ημικρανίες Αντιμετωπίζει την αϋπνία Ανακουφίζει τους πόνους των ματιών:
Πλένουμε με ζεστό αφέψημα το πονεμένο μάτι Είναι αντιπυρετική Το ζεστό έγχυμα της λουίζας είναι φημισμένο για της αφροδισιακές του ιδιότητες Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε
το έγχυμα του βοτάνου, για να πλύνουμε και να καθαρίσουμε το πρόσωπό μας Μπορούμε να πλύνουμε τις αιμορροΐδες, τα έλκη, τις πληγές, τις κολπίτιδες Η Ομοιοπαθητική Ιατρική χορηγεί ένα βάμα της Λουίζας για την υδρωπικία και την οδυνηρή περίοδο Το έλαιο: Βοηθά τις πληγές να επουλωθούν Είναι ευεργετικό με καταπλάσματα στους νευρικούς πόνους και νευρικές κεφαλαλγίες, καθώς και στους πόνους των αυτιών Το αιθέριο έλαιο: Χρησιμοποιείται
στην αρωματοποιία, ζαχαροπλαστική, ποτοποιία κ.λ.π. Λουΐζα στη μαγειρική: Λίγοι γνωρίζουν πως η Λουίζα λόγω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς λεμονιού που αναδίδει χρησιμοποιείται στην ποτοποιία αλλά και στη μαγειρική
κυρίως για να αρωματίσει ψάρια, πουλερικά, κρέατα, σούπες και σαλάτες.
Ειδικά το καλοκαίρι γίνεται ανάρπαστη και στη ζαχαροπλαστική καθώς
χρησιμοποιείται για γαρνίρισμα σε επιδόρπια και φρουτοσαλάτες. Επίσης,
στη ζαχαροπλαστική μπορεί ν’ αντικαταστήσει το ξύσμα λεμονιού σε γλυκά
κρεμώδη όπως πανακότα, παγωτό, κρεμ μπριλέ κ.λπ. Προσοχή όμως: Τα πολύ μεγάλα φύλλα της ενδέχεται να πικρίζουν
ελαφρώς γι’ αυτό χρησιμοποιούμε τις τρυφερές κορυφές με τα μικρά φύλλα
και τα άνθη Πού τη βρίσκουμε:
Η Λουίζα ανθίζει το καλοκαίρι και
συνήθως φυτρώνει στις άκρες των εξοχικών δρόμων, στα πετρώδη εδάφη
πολλών νησιών, ενώ σε περιοχές με γόνιμο έδαφος το ύψος της φτάνει το
ενάμισι μέτρο. Καλλιεργείται σε κήπους ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι και
αντέχει ακόμα κι αν δεν ποτίζεται συχνά. Αποξηραμένα φύλλα βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα με βότανα, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ ή σε φαρμακεία
Via