Τα πράσινα φασόλια κατάγονται από το μακρινό Περού και εισήχθησαν στην Ευρώπη το 16ο αιώνα από τους Ισπανούς μετά από την επιστροφή τους από το ταξίδι τους στο Νέο Κόσμο.
Σήμερα, τα πράσινα φασόλια καλλιεργούνται και στην Ελλάδα και αποτελούν ένα κοινό πιάτο που απαντάται στο παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το λαχανικό αυτό χαρακτηρίζεται από υψηλή διατροφική αξία με 100 g φασολιών να παρέχουν το 20% της καθημερινής απαίτησης σε βιταμίνη C, το 18% σε βιταμίνη Κ και το 13% σε βιταμίνη Α. Επίσης, τα πράσινα φασόλια είναι αξιόλογες πηγές φυτικών ινών, μαγγανίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως της Β1, της Β2, της Β6 και του φυλλικού οξέος.
Επίσης, τα πράσινα φασόλια περιέχουν μια ευρεία ποικιλία καροτενοειδών όπως η λουτεΐνη, το β-καροτένιο, η βιολαξανθίνη και η νεοξανθίνη. Παράλληλα, διακρίνονται για το πλούσιο σε φαινολικά συστατικά περιεχόμενό τους καθώς περιέχουν σημαντικές ποσότητες κερκετίνης, καμπεφερόλης, κατεχίνων και προανθοκυανιδών. Τα πράσινα φασόλια έχουν ένα από τα πλουσιότερα σε καροτενοειδή και φαινολικά συστατικά περιεχόμενο σε σχέση με τρόφιμα που ανήκουν στην ίδια κατηγορία.
Το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά περιεχόμενό τους φαίνεται να μπορεί να ασκεί αντιφλεγμονώδεις δράσεις αναστέλλοντας τη λειτουργικότητα ενζύμων που μετέχουν στη φλεγμονή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κατανάλωση πράσινων φασολιών να έχει συσχετιστεί με τη μείωση της φλεγμονής που συνοδεύει ποικίλες παθολογικές καταστάσεις, όπως το διαβήτη και τη στεφανιαία νόσο.
Αναμφισβήτητα, η κατανάλωση πράσινων φασολιών είναι μια ιδιαίτερα υγιεινή επιλογή με ποικίλα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία. Πρόσθετες μελέτες πρέπει να διεξαχθούν προκειμένου να ανακαλύψουν τα κρυφά μυστικά τους.
Via
Via