H επίσκεψη του Κοτζιά στο Κάιρο έγινε για να δρομολογηθεί ουσιαστική συζήτηση προς επίτευξη συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών
Θα θυμούνται οι αναγνώστες πόσες φορές σ’ αυτήν την στήλη έχω γράψει, να βιαστούμε να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, πριν συμβούν γεγονότα και απομακρυνθεί ο Αλ Σίσι από την εξουσία, επανερχόμενοι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Τώρα, η Αίγυπτος είναι αυτή που επείγεται, και αναμένει την δική μας απάντηση, αφού επιλυθεί ένα πρόβλημα διεκδίκησης περιοχής Οικοπέδου κάτω από τη νήσο Στρογγύλη.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ βρέθηκε προχθές στην Αίγυπτο και η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει πως συζήτησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και την προετοιμασία της προσεχούς υπουργικής Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αραβικού Συνδέσμου, στο πλαίσιο των τακτικών διμερών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Στη συνάντηση των δύο υπουργών, η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ μιλά ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόοδο της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, ενώ συζητήθηκε και ένα ευρύ φάσμα θεμάτων περιφερειακού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων οι τρέχουσες εξελίξεις στη Συρία, τη Λιβύη, τον Λίβανο και την Υεμένη, καθώς και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο και άλλες χώρες της περιοχής.
Παρέθεσα όλη την ανακοίνωση, για να διαπιστώσετε ότι απουσιάζει άμεση αναφορά σε θέματα ενέργειας, παρά μόνο συνάγεται από την νύξη της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που δεν αφορά όμως μόνον την ενέργεια. Προφανώς και δεν ξεγελάστηκαν οι Τούρκοι.
Η ολιγόωρη επίσκεψη στο Κάιρο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας που πραγματοποίησε ο Ν. Κοτζιάς, έγινε για να δρομολογηθεί ουσιαστική συζήτηση, σε πολιτικό επίπεδο, προς επίτευξη συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών. Η Αίγυπτος είναι τώρα αυτή που επείγεται και έχει σοβαρούς λόγους.
Τα χρόνια που πέρασαν, μετά την καθαίρεση του προέδρου Μπουμάρακ από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, και την εν συνεχεία επέμβαση του στρατηγού Αλ Σίσι για απομάκρυνση των «ήπιων» τζιχαντιστών, δεν ήσαν ικανά να επιφέρουν ανόρθωση της αιγυπτιακής οικονομίας. Μέχρι και χθες, η Σαουδική Αραβία παρείχε σοβαρή οικονομική βοήθεια στην Αίγυπτο, την οποία όμως διέκοψε, αφενός επειδή και η ίδια έχει οικονομικά προβλήματα, αφετέρου δεν την ακολουθεί ο Αλ Σίσι στην καταδίκη του Άσαντ και στην συμμετοχή και της Αιγύπτου στον ένοπλο αγώνα για την ανατροπή του.
Έσπευσε πάντως το ΔΝΤ και παρείχε ένα δάνειο, αλλά είναι αμφίβολο αν αποδώσει, κατά την στιγμή που ο αιγυπτιακός στρατός μάχεται να διατηρήσει υπό την κατοχή του το Σινά, στο οποίο δραστηριοποιούνται ομάδες του ISIS. Η μόνη ελπίδα της Αιγύπτου είναι να παραχωρήσει Οικόπεδα φυσικού αερίου που βρέθηκαν στην περιοχή της, και μάλιστα ένα Οικόπεδο λέγεται πως είναι το πλουσιότερο σε αποθέματα σε όλη την Μεσόγειο.
Με αυτόν τον τρόπο, με την δραστηριοποίηση δηλαδή μεγάλων πολυεθνικών στην εκμετάλλευση του ενεργειακού της πλούτου, που μπορεί μεν να απαιτηθούν κάποια χρόνια για να υπάρξουν έσοδα, αλλά με την ύπαρξη αυτής της προοπτικής προσφέρεται θετική εικόνα σε ξένους επενδυτές, τους οποίους έχει ανάγκη. Για να αρχίσουν όμως αυτές οι διαδικασίες πρέπει να οριοθετήσει όλη την ΑΟΖ της. Και ο Αλ Σίσι, θέλει να το πράξει αυτό με τους Έλληνες και όχι με τους Τούρκους.
Η Ελλάδα όμως μπορεί να ανταποκριθεί; Ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης; Την διετύπωσε ο Α. Τσίπρας, σχεδόν αμέσως με την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Απρίλιο του 2015, όταν εκδήλωσε την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει στον καθορισμό ΑΟΖ, αλλά διευκρίνισε ότι αυτό «θα γίνει εκεί όπου δεν απαιτείται η συνεννόηση με τρίτες χώρες». Έκανε τη δήλωση μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης στη Λευκωσία με τους προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου.
Άρα, αφού τρίτη χώρα ενδιαφερόμενη είναι η Τουρκία, μπορεί ο Α. Τσίπρας να αποτολμήσει αυτό που έκανε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, που αδιαφόρησε για τις τουρκικές απειλές;
Σημειώνω, ότι την επομένη αυτής της συνάντησης των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, για τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας προς συνεργασία για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο, προκλήθηκε «αμόκ» στην Άγκυρα. Δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας, Yeni Şafak, χαρακτηρίζει τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, σαν το… «Τρίγωνο του Διαβόλου», επισημαίνοντας ότι η συμφωνία αυτών των τριών χωρών στρέφεται άμεσα κατά της Τουρκίας και πλήττει άμεσα τα τουρκικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο.
Μακεδών
voria.gr
Via
Via