Προτάσεις για καλύτερη αποθήκευση τροφίμων

Ζάχαρη, μαγιονέζα, αλεύρι, ελαιόλαδο και πολλά άλλα τρόφιμα μπορούν να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν τα αποθηκεύσετε σωστά. Για να μην τα δείτε να καταλήγουν στα σκουπίδια, επιβαρύνοντας την τσέπη σας, δείτε τι πρέπει να κάνετε ανά περίπτωση.

Ελαιόλαδο: προτιμήστε μικρά μπουκάλια Μόλις ανοιχτεί, το ελαιόλαδο μπορεί να ταγγίσει μέσα σε μερικούς μήνες, γι’ αυτό προτιμήστε να το αγοράζετε σε μικρά μπουκάλια που θα καταναλωθούν άμεσα. Αν αγοράζετε λάδι σε τενεκέ, φροντίστε να το μοιράζετε σε μικρότερα μπουκάλια, φυλάσσοντάς τα σε μέρη σκοτεινά και δροσερά, καθώς όσο περισσότερος χώρος μένει στον τενεκέ, τόσο περισσότερο καλύπτεται με αέρα, το οξυγόνο του οποίου οξειδώνει και καταστρέφει το λάδι. Για να σιγουρευτείτε ότι δεν έχει χαλάσει, δοκιμάστε το πριν το χρησιμοποιήσετε κι αν μυρίζει άσχημα και η γεύση του θυμίζει κρασί ή ξίδι, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τυρί: αφήστε το να «αναπνεύσει»

Τυλίξτε το τυρί σας με κάποιο πορώδες υλικό έτσι ώστε να μπορεί να «αναπνεύσει» και αποφύγετε το αλουμινόχαρτο και το στενό τύλιγμά του με πλαστική μεμβράνη. Αν δεν αφήσετε στο τυρί σας αρκετό οξυγόνο, θα στεγνώσει και θα ξεραθεί σύντομα. Όσον αφορά τη φέτα, βάλτε τη σε δοχείο που κλείνει καλά και για καλύτερα αποτελέσματα συντηρήστε τη σε άλμη. Γενικά, πάντως, φροντίστε να καταναλώνετε γρήγορα το τυρί σας, για να αποφύγετε κάθε ενδεχόμενο καταστροφής του.

Βούτυρο: μπορεί να χρειαστεί… κατάψυξη Αν δεν χρησιμοποιείτε πολύ συχνά βούτυρο και διαπιστώσετε ότι το χρώμα του δεν είναι ομοιόμορφο, τότε ίσως χρειαστεί να το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Το βούτυρο που είναι πιο ανοιχτόχρωμο στο μέσα μέρος απ’ ό,τι στην επιφάνειά του σημαίνει ότι δεν είναι πια φρέσκο, λόγω της οξείδωσης. Στη συντήρηση του ψυγείου, το βούτυρο που δεν έχει ανοιχτεί μπορεί να διατηρηθεί για περίπου 4 μήνες και στην κατάψυξη για 1 χρόνο.

Καστανή ζάχαρη: θέλει και… παρέα

Προστατέψτε την καστανή σας ζάχαρη από το να σκληρύνει, μεταφέροντάς την σε ένα αεροστεγές δοχείο, συμπεριλαμβάνοντας και κάτι που θα τη βοηθήσει να διατηρηθεί απαλή, όπως ένα ζαχαρωτό, μια φέτα ψωμί, ένα κομμάτι μήλου, τα οποία απορροφούν την υγρασία.

Μαγιονέζα: έχει τη δική της θέση στο ψυγείο Αν την τοποθετήσετε στο βάθος του ψυγείου, η μαγιονέζα μπορεί να κρυώσει πολύ κι αυτό να προκαλέσει το λάδι της να βγει στην επιφάνεια. Προτιμήστε την πόρτα του ψυγείου για την αποθήκευσή της, έτσι ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί περίπου 2 με 3 μήνες μετά την αγορά της.

Αλεύρι: κλείστε το καλά

Καταρχάς πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι το αλεύρι ολικής άλεσης διατηρείται έως 3 μήνες σε καλά κλεισμένο δοχείο, ενώ το άσπρο αλεύρι περίπου 12 μήνες. Αν, λοιπόν, έχετε αλεύρι ολικής άλεσης αλλά δεν το χρησιμοποιείτε συχνά, τοποθετήστε το σε ένα αεροστεγές δοχείο και βάλτε το στο ψυγείο, όπου μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 6 μήνες. Για να τσεκάρετε τη φρεσκάδα του μυρίστε το και εξασφαλίστε ότι δεν έχει μυρωδιά. Διαφορετικά, πετάξτε το.

Κόκκινα μπαχαρικά: χρειάζονται ψυγείο

Η πάπρικα, το πιπέρι καγιέν, η σκόνη τσίλι θα διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους και το φωτεινό τους χρώμα για περισσότερο χρονικό διάστημα αν τα τοποθετήσετε στο ψυγείο. Το φως και η ζέστη τους αφαιρεί χρώμα και γεύση.

Μέλι: ξαναζωντανέψτε το με το… τηγάνι Βάλτε το μέλι σας σε ένα δοχείο πάνω σε ένα τηγάνι με νερό που έχει σιγοβράσει και ανακατέψτε το μέλι μέχρι να διαλυθούν οι κρύσταλλοι που μπορεί να έχουν σχηματιστεί. Μην αποθηκεύετε το μέλι σας στο ψυγείο και μην ξεχνάτε ότι μπορεί να διατηρηθεί πολύ καιρό, ακόμη κι αν ανοιχτεί, καθώς τα ένζυμα στο στομάχι των μελισσών δημιουργούν διάφορα υποπροϊόντα που καταπολεμούν τα βακτήρια.

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share