12 τρόποι για να τα βρεις με τον εαυτό σου

Δεν χρειάζεται να προσπαθείς να γίνεις κάποιος άλλος, είναι χάσιμο χρόνου!

Όσο και να προσπαθείς, δεν θα τα καταφέρεις , μόνο να τον μιμηθείς μπορείς. Ωστόσο, αν τα καταφέρεις, δεν θα είσαι πια εσύ αλλά κάποιος άλλος κι εσύ, θα έχεις περάσει στην ανυπαρξία! Γι’αυτό, το καλλίτερο που έχεις να κάνεις είναι
να αγαπήσεις τον εαυτό σου, να είσαι ειλικρινής μαζί του, να τον εκπαιδεύσεις με τρυφερότητα, όπως θα έκανες με ένα παιδί και να τον κάνεις καλλίτερο και ομορφότερο, έτσι όπως εσύ θεωρείς το καλό και το ωραίο. Κάνε λοιπόν την αρχή σήμερα και

1) Αποδέξου τη μοναδικότητά σου! Κανείς δεν είναι ίδιος με εσένα. Μέσα σε ένα ολόκληρο σύμπαν, είσαι ένας! Τι έχεις να πεις γι’αυτό; Είσαι το σωστό κομμάτι του παζλ, στη σωστή θέση του! Τι θα έλεγες λοιπόν για μια αλλαγή να προσπαθήσεις να γνωρίσεις τον εαυτό σου αντί κάποιον άλλον; 2) Θέλεις να βελτιωθείς; Πολύ ωραία! Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε όλες τις ποιότητές σου, που πιστεύεις ότι θέλουν βελτίωση ή αλλαγή ή εξαφάνιση και ιεράρχησέ τες. Αυτό είναι ίσως και το σημαντικότερο βήμα για τη βελτίωσή σου, η αναγνώριση δηλαδή των ελαττωμάτων σου. Έπειτα μπορείς να αρχίσεις να εργάζεσαι για τη βελτίωσή τους αρχίζοντας με αυτό που έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα για σένα

3) Αναγνώρισε τη δύναμή σου. Μέσα σου υπάρχει μια αστείρευτη πηγή δύναμης που περιμένει να της δώσεις την ευκαιρία για να εκφραστεί. Μην κλαψουρίζεις διαρκώς ότι δεν μπορείς να κάνεις αυτό ή το άλλο. Για την ακρίβεια σβήσε από το λεξιλόγιό σου το “δεν μπορώ” και αντικατέστησέ το με τον “δεν θέλω”, γιατί αυτή είναι η μοναδική αλήθεια. Μπορείς να κάνεις τα πάντα αρκεί να το θέλεις πολύ.

4) Βάλε στόχους και αγωνίσου για να τους πετύχεις. Μην περιμένεις από τους άλλους να σε βοηθήσουν σ’αυτό. Η ευθύνη είναι δική σου, όχι των άλλων. Κανείς δεν σου χρωστάει τίποτα. Όσο πιο σύντομα το πάρεις απόφαση, τόσο πιο γρήγορα θα αναλάβεις την ευθύνη του εαυτού σου και δεν θα σε νοιάζει πια η άποψη των άλλων. Για την ακρίβεια η συνειδητοποίηση αυτή μπορεί να σε απελευθερώσει.

5) Μην αφήνεις την αρνητικότητα να εισβάλλει μέσα σου, είτε έρχεται από εσένα τον ίδιο είτε από τους γύρω σου. Πέταξέ την σαν να έπιανες ένα αναμμένο κάρβουνο και κλείσε και την πόρτα πίσω σου! Είναι εντάξει να θυμώνεις, να εξοργίζεσαι, να αντιδράς αλλά δεν είναι καθόλου εντάξει να διαποτίζεσαι με αυτά τα συναισθήματα. Ο θυμός, ο φόβος, η θλίψη, είναι όλα απαραίτητα κομμάτια του μεγαλειώδους παζλ που λέγεται ζωή αλλά αυτά είναι μόνο κάποια κομμάτια του παζλ. Εάν μείνεις μόνο σε αυτά τότε θα έχεις χάσει τη μεγάλη εικόνα, το δάσος. Εξάλλου, όπως είπε ένας σοφός κάποτε “Το να κρατάς μέσα σου το θυμό σου για κάποιον είναι σαν να κρατάς ένα αναμμένο κάρβουνο στο χέρι σου και να περιμένεις ο άλλος να καεί” 6) Ότι έχει τελειώσει είναι πλέον παρελθόν. Μην το κουβαλάς στο παρόν σου εκτός κι αν έχει κάποια χρησιμότητα. Ζήσε τώρα με τα δεδομένα που έχεις και κάνε ό,τι καλλίτερο μπορείς! Δεν μπορείς να ανοίξεις το καινούργιο κεφάλαιο της ζωής σου εάν επιμένεις να διαβάζεις το προηγούμενο. Κάνε μια ανασκόπηση του παρελθόντος, κατέγραψε τα πολύτιμα μαθήματα και τις όμορφες στιγμές που σου προσέφερε, συγχώρεσε τον εαυτό σου, συγχώρεσε τους άλλους και προχώρα.

7) Δίνε χαρά στον εαυτό σου καθημερινά με απλά πράγματα. Μάθε να χαίρεσαι κάθε στιγμή της ζωής σου και η ζωή θα στο ανταποδώσει σίγουρα! Δεν χρειάζεται να περιμένεις να κερδίσεις το λαχείο για να χαρείς. Μην βασίζεις τη χαρά σου σε

εξωτερικά γεγονότα. Όλες οι περίφημες μελέτες για την ευτυχία έχουν καταλήξει ότι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που βρίσκουν χαρά στα μικρά και καθημερινά πράγματα. Μίλα με ένα φίλο, πιες ένα ζεστό ρόφημα, άκου τη μουσική που σου αρέσει και απόλαυσε τη ζωή σου. Μην έχεις τίποτα για δεδομένο… γιατί αν υπάρχει ένα μάθημα σε όλη την ιστορία του ανθρώπου, είναι ότι αυτό που σήμερα θεωρείς δεδομένο, αύριο μπορεί να μην υπάρχει.

8) Να συζητάς με εσένα για εσένα και να αποφασίζετε μαζί, πώς θέλετε να ζήσετε τη ζωή σας, σύμφωνα με τα όνειρά σας! Ο διάλογος με τον εαυτό

είναι εντελώς απαραίτητος για κάθε συνειδητό άνθρωπο. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν αυτόν τον διάλογο ασυνείδητα με αποτέλεσμα το μυαλό τους να είναι ένα συνεχές πεδίο μάχης που δεν τους αφήνει να κοιμηθούν ή να ευχαριστηθούν οτιδήποτε στη ζωή. Φέρε λοιπόν αυτόν τον διάλογο στην επιφάνεια, άκου όλες τις προσωπικότητες που μιλούν μέσα σου και πράξε όπως κρίνεις καλύτερα για όλους… και πίστεψέ με, υπάρχουν πολλοί μέσα σου με διαφορετικές ιδέες και διαφορετικές επιθυμίες που θέλουν να ακουστούν. Άκου, σκέψου και πράξε με επίγνωση.

9) Βάλε όρια και μην αφήνεις κανένα να στα παραβιάσει. Το να βάζεις όρια είναι αυτοσεβασμός και το να μη στα παραβιάζουν είναι σεβασμός και τον αξίζεις!Διεκδίκησε και επέβαλε τα όριά σου σε όλους, ακόμα και στα παιδιά σου, στους γονείς σου, στους φίλους σου. Οι άνθρωποι δεν είναι κακοί – είναι απλά επεκτατικοί. Αυτή είναι απλά η φύση τους. Εάν λοιπόν δεν βρουν τα όρια σου τότε θα επεκταθούν μέσα στον ιδιωτικό σου χώρο και πίστεψέ με, είναι πολύ καλύτερα να μην τους επιτρέψεις εξαρχής να μπουν, παρά να τους ξαναβάλεις στη θέση τους. 10) Είσαι αυτός που είσαι και δεν είναι απαραίτητο να αρέσεις σε όλους. Ε και τι έγινε λοιπόν; Εσένα σου αρέσουν όλοι και όλα; Εκείνο που ‘μετράει’ περισσότερο είναι να σου αρέσει εσένα ο εαυτός σου και να αισθάνεσαι καλά μαζί του! Θεώρησε δεδομένο δε, ότι πάρα πολλοί άνθρωποι δεν θα σε συμπαθούν. Ζούμε σε έναν κόσμο με τεράστια ποικιλία και στο πλαίσιο αυτής της ποικιλομορφίας δεν είναι δυνατόν να αρέσουμε σε όλους, ούτε να μας αρέσουν όλοι. Οπότε, αντί να προσπαθήσεις να κερδίσεις τη συμπάθεια των ανθρώπων, απλά βρες αυτούς που σου ταιριάζουν. Αυτοί με τους οποίους ταιριάζεις δεν απαιτούν καμία προσπάθεια από εσένα να γίνεις κάτι άλλο από αυτό που ήδη είσαι.

11) Σκέψου ότι μετά από λίγα χρόνια, πολλά από αυτά που σε ενοχλούν ή σε στενοχωρούν σήμερα, δεν θα έχουν και πολλή σημασία, οπότε μην τα παίρνεις όλα πολύ σοβαρά! Το παν είναι να ξεφύγεις από το νοητικό δράμα. Αν μπορείς να αλλάξεις κάτι άλλαξέ το, αν δεν μπορείς παρ’ το απόφαση και άντεξέ το. Οι νοητικές υστερίες μόνο κακό κάνουν και σε σένα και στους αγαπημένους σου. Δράσε, κάνε το καλύτερο που μπορείς και μετά αφέσου με εμπιστοσύνη ότι θα γίνει το καλύτερο κι ασχολήσου με κάτι άλλο.

12) Βάλε χιούμορ και γέλιο στη ζωή σου, βάλε θετικότητα και αισιοδοξία και θα δεις τον ήδη υπέροχο εαυτό σου, να μεταμορφώνεται και μαζί με αυτόν και η ζωή σου! Η δύναμη του χιούμορ έχει υποτιμηθεί από την ανθρωπότητα. Δεν φαντάζεσαι τι μεταμορφωτική επίδραση έχει πάνω στα πάντα. Θα εκπλαγείς δε όταν αντιληφθείς ότι κάθε έκφανση της ζωής, ακόμα και η χειρότερη τραγωδία, έχει μια χιουμοριστική πλευρά. Εάν βρίσκεις τη χιουμοριστική οπτική γωνία σε κάθε περίσταση, κανείς, μα κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να σε χειραγωγήσει και επιπλέον θα είσαι απρόσβλητος από την αρνητικότητα των άλλων, επιτρέποντας στη ζωή να σου δώσει όλα τα δώρα που σου αναλογούν!

Πηγή

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share