Το στρες και η συρρίκνωση του θύμου αδένα

Ο θύμος αδένας, ο αδένας που ρυθμίζει την ενεργοποίηση των κυττάρων Τ (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία καλούνται και λευκοκύτταρα), είναι το πρώτο όργανο που πλήττεται από το στρες. Τα κύτταρα Τ βοηθούν τον οργανισμό να εντοπίσει και να απομακρύνει τα καρκινικά κύτταρα και άλλους
εισβολείς. Ο θύμος αδένας αποδυναμώνεται από παράγοντες όπως δυσάρεστες ειδήσεις, αφυδάτωση ή κατανάλωση μη θρεπτικών, επεξεργασμένων τροφίμων ή ροφημάτων. Όλα αυτά επιδρούν αρνητικά στην ενεργοποίηση των κυττάρων Τ από τις ορμόνες του θύμου αδένα, και αφήνουν τον οργανισμό ανυπεράσπιστο απέναντι στην εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και στην εμφάνιση ασθενειών.

Ο θύμος αδένας συρρικνώνεται όποτε εκτίθεται στο στρες. Είναι γνωστό ότι μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό, μια χειρουργική επέμβαση ή μια αιφνίδια ασθένεια καταστρέφονται εκατομμύρια λευκοκύτταρα και ο θύμος αδένας συρρικνώνεται κατά το ήμισυ. Η θέαση ενός βίντεο που απεικονίζει τον Αδόλφο Χίτλερ, ένα άτομο που κακοποιεί παιδιά ή έναν καταζητούμενο τρομοκράτη, μπορεί να επαρκεί για να καταπονήσει τον θύμο αδένα. Την επόμενη φορά που θα διαβάσετε ένα περιοδικό ή θα δείτε μια ταινία, ζητήστε από ένα φίλο να σας κάνει το μυϊκό τεστ όσο θα εκτίθεστε στις εικόνες. Θα διαπιστώσετε ότι κάποιες από αυτές δυναμώνουν τους μυς σας, ενώ άλλες τους αποδυναμώνουν. (Ασφαλώς, η στρεσογόνα αντίδραση δεν αγγίζει καν τα άτομα που ξεχειλίζουν από αγάπη και συμπόνια και έχουν υπερβεί το φόβο και την κρίση.)1

Με δεδομένη την καθημερινή μας έκθεση στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τις εφημερίδες, τις ανθυγιεινές τροφές, τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που εμπεριέχονται σε τρόφιμα και ροφήματα, την περιβαλλοντική μόλυνση και τα αρνητικά άτομα τα οποία συναντάμε, ο θύμος αδένας καλείται να αντιμετωπίσει πλήθος αρνητικών επιρροών. Έως και οι διαφημίσεις που απεικονίζουν άτομα που καπνίζουν ή καταναλώνουν αλκοόλ εξασθενούν τον θύμο αδένα.

Η πλειονότητα των ανθρώπων δεν συνειδητοποιεί πόση ζωτική ενέργεια δαπανάται εξαιτίας της έκθεσης σε στρεσογόνες καταστάσεις. Η τακτική παραμονή σε ανθυγιεινά περιβάλλοντα, όπως σε χώρους καπνιστών, καθώς και οι δραστηριότητες που σπαταλούν την ενέργεια του οργανισμού, όπως η νυχτερινή οδήγηση και η πρόσληψη τροφής ενώ είμαστε κουρασμένοι, καταπονούν σημαντικά τον οργανισμό. Και όταν δεν έχουμε επαρκή ενέργεια για να λειτουργήσουμε φυσιολογικά, μας κυριεύουν η νευρικότητα και ο πανικός. Η συνηθέστερη έκφραση που ακούμε όταν αυτό συμβαίνει, είναι «Σήμερα είμαι χάλια» ή «Τα έχω παίξει τελείως». Το στρες προέρχεται από τη μόνιμη καταπόνηση του θύμου αδένα η οποία οφείλεται στην έκθεση σε αρνητικές, αποδυναμωτικές επιρροές. Το στρες παύει να μας επηρεάζει όταν σταματά η έκθεση μας σε τέτοιου είδους επιρροές – μόνο τότε επανορθώνεται η ζημιά που έχει προκληθεί εξαιτίας τους στο παρελθόν. Έχουμε τη δυνατότητα να τονώσουμε όχι μόνο τον θύμο αδένα, αλλά όλο μας τον οργανισμό κάνοντας πράγματα που μας αναζωογονούν και μας εμψυχώνουν, καταναλώνοντας θρεπτικές τροφές, ακούγοντας χαλαρωτική μουσική και αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο σε εξορμήσεις στην ύπαιθρο παρά μέσα στο σπίτι ή μπροστά από μια τηλεόραση. Είτε επιλέγουμε να αποδυναμώσουμε το σώμα μας είτε να το τονώσουμε, εφαρμόζουμε στην πράξη τη «δύναμη της θέλησης».

Πηγή

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share