Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον πονοκέφαλο

Λίγο έως πολύ, όλοι έχουμε ταλαιπωρηθεί αρκετές φορές στη ζωή μας από πονοκέφαλο... Στις ΗΠΑ, το 18% των γυναικών και το 6% των...

ανδρών, παραπονούνται για συχνό πονοκέφαλο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καταφεύγουν απαραίτητα σε
φαρμακευτική αγωγή. Οι στατιστικές επίσης έδειξαν, ότι το 90% των ανδρών περίπου και το 95% των γυναικών, υποφέρουν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο από πονοκέφαλο. Ο πονοκέφαλος είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα και στην εποχή μας θεωρείται μια φυσιολογική αδιαθεσία. Συνήθως τον αποδεχόμαστε με υπομονή, το αντιμετωπίζουμε με απλά παυσίπονα και ….περιμένουμε να περάσει. Ας δούμε όμως μερικά γενικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουμε για τον πονοκέφαλο: Ο πονοκέφαλος χωρίζεται σε πρωτοπαθή πονοκέφαλο, που αφορά το 90% των περιπτώσεων που πάσχουν και τον δευτεροπαθή. 1. Ο πρωτοπαθής πονοκέφαλος εντείνεται προοδευτικά, επηρεάζει άσχημα προκαλώντας πόνο σε ολόκληρο το κεφάλι, με μυϊκούς σπασμούς στη γύρω περιοχή. Προκαλείται πολύ συχνά από άγχος, κούραση ή κακή ψυχολογία.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και η λεγόμενη ημικρανία, μια κατάσταση που προκαλεί μεγαλύτερη δυσφορία από τον πονοκέφαλο σε ολόκληρο το κεφάλι. Με την ημικρανία, ο πόνος γίνεται αισθητός στη μία πλευρά του κεφαλιού, ο ασθενής ενοχλείται από το φως, αισθάνεται ναυτία, επιδιώκει την ησυχία. Αυτό το είδος του πονοκεφάλου ταλαιπωρεί κυρίως γυναίκες.

Υπάρχουν επίσης οι πονοκέφαλοι που οφείλονται σε Αυχενικό Σύνδρομο, κάτι που σχετίζεται με την κακή στάση του σώματος και χρειάζεται να γίνουν ειδικές εξετάσεις και θεραπεία που θα συστήσει γιατρός.

Τέλος, υπάρχει και ο πονοκέφαλος που ταλαιπωρεί σπάνια και ονομάζεται επικεντρωμένος πονοκέφαλος. Αφορά συνήθως το 1% μόνο του πληθυσμού και τους άνδρες κατά ποσοστό 85% περίπου. ΄Εχει μικρή διάρκεια, με δυνατό πόνο, ενοχλεί ιδιαίτερα το ένα μάτι και εμφανίζεται κατά τις νυκτερινές ώρες. Παρουσιάζεται κυρίως σε περιπτώσεις ανδρών που κάνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καπνίζουν πολύ. 2. Δευτεροπαθής πονοκέφαλος, ονομάζεται ο πονοκέφαλος που οφείλεται σε κάποια πάθηση του ασθενούς, όπως το εγκεφαλικό ανεύρυσμα, τη μηνιγγίτιδα, την εγκεφαλίτιδα, την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα αίτια του πονοκεφάλου

Τα αίτια για τον πονοκέφαλο μπορεί να είναι πολλά. Κάποια από αυτά είναι το διαρκές άγχος, οι κακές διατροφικές συνήθειες, το αλκοόλ και το κάπνισμα, οι ορμονικές διαταραχές, η κακή ψυχολογική κατάσταση του πάσχοντος, η κατάθλιψη, τα αντισυλληπτικά χάπια κλπ. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που θα μας προβληματίσουν ώστε να καταφύγουμε σε ειδικό; Δείτε παρακάτω σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό για τους πονοκεφάλους σας:

Εάν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από δυσκαμψία στον αυχένα και υψηλό πυρετό

Εάν υποφέρετε σε καθημερινή σχεδόν βάση, κάνοντας συνεχή χρήση αναλγητικών φαρμάκων

Εάν ταυτόχρονα με τον πονοκέφαλο έχετε προβλήματα όρασης, ομιλίας, ακοής, αναπνοής

Εάν ο πονοκέφαλος σας δημιουργεί αστάθεια, ζάλη, αδυναμία και διαταραχή στην ομιλία

Εάν αισθάνεστε σύγχυση και τάση για λιποθυμία

Εάν προηγουμένως έχετε κτυπήσει στο κεφάλι

Εάν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από βήχα, δυσκολία στις κινήσεις, δύσπνοια

Εάν οι συχνοί σας πονοκέφαλοι με τον καιρό χειροτερεύουν σε ένταση και τα παυσίπονα δεν έχουν πια το ίδιο αποτέλεσμα

Εάν συνοδεύεται από ναυτία και εμετό

Εάν ταυτόχρονα έχετε προβλήματα με την αρτηριακή σας πίεση. Αυτά είναι τα βασικά που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι σχετικά με τον πονοκέφαλο, ιδιαίτερα τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Στην περίπτωση κατά την οποία απλά υποφέρετε από συχνούς πονοκεφάλους, χωρίς κάποιο άλλο σοβαρό αίτιο, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με φυσικό τρόπο. Θα πρέπει πρώτα να τον ενημερώσετε για το πόσο συχνά σας συμβαίνει, ποιες ώρες της ημέρας, τι ένταση έχει, σε ποιο σημείο σας ενοχλεί περισσότερο. Ο γιατρός σας επίσης μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τα αίτια που σας προκαλούν πονοκεφάλους και να τους αντιμετωπίσετε με μια πιο υγιεινή ζωή και διατροφή, άσκηση, καλύτερη ψυχολογία, αποφεύγοντας τη συχνή χρήση των παυσίπονων, που απλά και μόνο ανακουφίζουν προσωρινά, χωρίς να λύνουν το πρόβλημα.

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share