Φαγούρα στο κρανίο: Τι φταίει και τι να κάνετε;

Συχνά είναι σημάδι νευρικότητας ή ερεθισμού από κάποιο σαμπουάν ή προϊόν για τα μαλλιά... Εάν όμως η φαγούρα επιμένει και συνοδεύεται από την παραγωγή λευκών νιφάδων, συνήθως πρόκειται για πιτυρίδα.Πολλοί πιστεύουν ότι η πιτυρίδα οφείλεται στην ξηρότητα της
επιδερμίδας του κεφαλιού, όμως στην πραγματικότητα οφείλεται στη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος.Το δέρμα μας συνεχώς απορρίπτει τα παλιά κύτταρα και παράγει καινούργια. Η παραγωγή πολλών νέων κυττάρων σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση νεκρών κυττάρων στην επιδερμίδα του κρανίου. Αυτά τα νεκρά κύτταρα προκαλούν τη φαγούρα και τις χαρακτηριστικές νιφάδες.

Η υπέρμετρη παραγωγή δερματικών κυττάρων πυροδοτείται συχνά από την καταπόνηση του ανοσοποιητικού συστήματος, για παράδειγμα λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που επικρατεί τους χειμερινούς μήνες ή από το έντονο στρες. Οποιοσδήποτε παράγοντας καταπονεί το ανοσοποιητικό μας μπορεί να ενεργοποιήσει «γενετικούς διακόπτες» που προωθούν την παραγωγή περισσότερων δερματικών κυττάρων.Τη διαδικασία ανανέωσης των δερματικών κυττάρων επηρεάζουν επίσης οι διάφοροι μικροοργανισμοί που ζουν φυσιολογικά επάνω στην επιδερμίδα του κρανίου μας. Αυτοί οι μικροοργανισμοί είναι ακίνδυνοι, όμως σε μερικά άτομα πυροδοτούν την υπέρμετρη παραγωγή δερματικών κυττάρων.

Το πρώτο και βασικότερο βήμα για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας είναι φυσικά το αντιπιτυριδικό σαμπουάν. Το ειδικό σαμπουάν καταπολεμά τους μικροοργανισμούς που ζουν στην επιδερμίδα του κρανίου και παράλληλα απενεργοποιεί τις πρωτεΐνες που προωθούν την ταχεία ανανέωση των δερματικών κυττάρων.

Εάν η φαγούρα δεν οφείλεται στην πιτυρίδα, μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Στην περίπτωση αυτή, εκδηλώνεται στην επιδερμίδα του κρανίου φλεγμονή, κοκκίνισμα και έντονη φαγούρα. Δεν αποκλείεται επίσης η φαγούρα να οφείλεται σε ψωρίαση του κρανίου, η οποία δύσκολα διακρίνεται από τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.Σπανιότερα, η φαγούρα οφείλεται σε μια δερματολογική πάθηση που ονομάζεται δισκοειδής λύκος.Εάν δεν δείτε βελτίωση με το αντιπιτυριδικό σαμπουάν μετά από ένα μήνα, επισκεφθείτε το δερματολόγο σας ώστε να εντοπιστεί η ακριβής αιτία της φαγούρας. Πηγή

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share