Μπορείτε να μαγειρέψετε χωρίς να βάλετε αλάτι και να είναι εξίσου νόστιμο; Ορίστε το μυστικό...

Και όμως υπάρχει μια διαδικασία... που κάνει το φαγητό νόστιμο και γευστικό χωρίς να είναι απαραίτητη η προσθήκη αλατιού ή μπαχαρικών. Μηχανικοί από το Πανεπιστήμιο του Yale ανακάλυψαν ότι αναπνέοντας αργά και σταθερά επιτρέπουμε σε περισσότερα σωματίδια να εισέλθουν στον αεραγωγό, τα οποία
αναδεικνύουν τη μυρωδιά και τη γεύση των τροφών που καταναλώνουμε.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εκτυπωμένο σε μορφή 3D ένα μοντέλο ανθρώπινου αεραγωγού, από το ρουθούνι μέχρι την τραχεία, προκειμένου να εξετάσουν τον τρόπο που τα σωματίδια που εισέρχονται στο εσωτερικό του αεραγωγού επηρεάζουν το φαγητό.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι όταν εισπνέουμε αέρα από τη μύτη, δημιουργείται ένα παραπέτασμα που εμποδίζει τα σωματίδια των τροφών να φτάσουν στους πνεύμονες. Τα σωματίδια των τροφών που μασάμε συσσωρεύονται στο πίσω μέρος του στόματος, σε μια κοιλότητα έξω από τον κεντρικό αεραγωγό. Κατά την εκπνοή, τα σωματίδια ταξιδεύουν μέσω αυτής της κοιλότητας και φτάνουν στη ρινική κοιλότητα, όπου και ελέγχουν πλέον την αίσθηση της γεύσης.

Η ταχύτητα της αναπνοής καθορίζει την κίνηση των σωματιδίων, ενώ η ήρεμη αναπνοή βοηθά –σύμφωνα με τους επιστήμονες- τη μεταφορά τους στη ρινική κοιλότητα.

Η αναπνοή δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που κάνει πιο γευστικό το φαγητό μας. Παλιότερη έρευνα είχε δείξει ότι όταν βρισκόμαστε σε περιβάλλον με έντονους θορύβους, όπως π.χ. στην καμπίνα αεροσκάφους, η αίσθηση του γλυκού είναι λιγότερο έντονη. Πηγή

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share