Αυτά τα λάθη κάνουμε όλοι στην αποθήκευση των τροφών

Το να βάλουμε ένα συσκευασμένο προϊόν στο ντουλάπι ή ένα φρέσκο στο ψυγείο δεν είναι το Α και το Ω στην σωστή αποθήκευση και συντήρηση των τροφών στο σπίτι...

Πολλοί άνθρωποι κάνουν βασικά λάθη στον τρόπο που αποθηκεύουν τις τροφές με
αποτέλεσμα να θέτουν σε πιθανό κίνδυνο τόσο την δική τους υγεία, όσο και εκείνη των υπολοίπων μελών της οικογένειάς τους.

Δείτε τα πιο βασικά λάθη που κάνετε στην αποθήκευση των τροφών, ώστε να μην τα επαναλάβετε ποτέ ξανά:

Βάζετε τα μούρα στο ψυγείο χωρίς να τα έχετε πλύνει

Αν τα μούρα δεν συντηρηθούν σωστά, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν βακτήρια και να χαλάσουν μέσα σε μία και μόνο ημέρα. Προτού τα βάλετε στο ψυγείο, πρέπει πρώτα να τα πλύνετε με ένα διάλυμα νερού/ξυδιού σε αναλογία 3/1, στη συνέχεια να τα στεγνώσετε καλά και μετά να τα τοποθετήσετε μέσα σε ένα δοχείο το οποίο να έχει τρύπες για να "αναπνέουν".

Βάζετε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε πλαστικές σακούλες

Οι πλαστικές σακούλες δεν επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορήσει στο εσωτερικό τους σωστά, ακόμα και αν δεν τις δέσετε/κλείσετε καλά. Όταν βάζετε πράσινα φυλλώδη λαχανικά (πχ μαρούλι) μέσα σε πλαστικές σακούλες, τους δίνετε την ευκαιρία να σαπίσουν σε μικρό χρονικό διάστημα. Όπως και τα μούρα, αυτά τα λαχανικά χρειάζεται πρώτα να τα πλύνετε, στη συνέχεια να τα στεγνώσετε και να τα έχετε σε δοχείο/χώρο που να "αναπνέει" μέσα στο ψυγείο.

Δεν πετάτε τις κονσέρβες που έχουν χτυπηθεί στο εξωτερικό τους περίβλημα

Τα καταστήματα (πχ σουπερμάρκετ) δεν απομακρύνουν τις χτυπημένες κονσέρβες από τα ράφια επειδή σκοπός τους είναι να τις πουλήσουν. Είναι όμως σώφρον να αποφεύγετε τις κονσέρβες που είναι χτυπημένες, επειδή στα σημεία που έχουν "λακκούβες" στο εξωτερικό τους περίβλημα δημιουργούνται μικροσκοπικές ρωγμές. Αυτές οι ρωγμές επιτρέπουν στην τροφή στο εσωτερικό της κονσέρβας να χαλάσει και αν την καταναλώσετε μπορεί να πάθετε αλλαντίαση. Επίσης, επειδή τις κονσέρβες τις κρατάμε στο ντουλάπι συνήθως για πολύ καιρό (αυτός είναι ο σκοπός τους άλλωστε), το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, συγκριτικά με την κατάσταση της κονσέρβας όταν την αγοράζουμε από το ράφι.

Διατηρείτε τις ξηρές τροφές στην αρχική τους συσκευασία

Οι ξηροί καρποί είναι ιδανικό να αποθηκεύονται μέσα σε γυάλινα δοχεία τα οποία κλείνουν αεροστεγώς. Αν αφήσετε τις ξηρές τροφές μέσα στην συσκευασία που τις αγοράσατε, μπορεί να επιτρέψετε να δημιουργηθεί μούχλα και να αναπτυχθούν διάφοροι μικροοργανισμοί.

Αποθηκεύετε τις πατάτες μαζί με τα (ξερά) κρεμμύδια

Σύμφωνα με ερευνητές από το κρατικό πανεπιστήμιο Penn στις ΗΠΑ, τα κρεμμύδια και οι πατάτες απελευθερώνουν υγρασία και αέρια τα οποία θα προκαλέσουν αλλοίωση μεταξύ τους. Αποθηκεύετέ τα σε διαφορετικά σημεία αν είναι δυνατόν, αλλιώς καλό είναι να τα καταναλώνετε πολύ γρήγορα.

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share