10 περίεργα συστατικά για μπύρες

Κυρίως το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και όλες τις υπόλοιπες εποχές, η μπύρα πρωταγωνιστεί σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις προσφέροντας δροσιά αλλά και γευστική απόλαυση. Κι όσο κι αν η κλασική της γεύση είναι η αγαπημένη των περισσοτέρων, υπάρχουν διάφορες μπύρες εκεί έξω που τα συστατικά τους έχουν κάποιες διαφορές από τα συνηθισμένα…


Μπανάνες Η Sprecher Mbege Ale είναι μια αφρικάνικου στυλ μπύρα, της οποία η ζύμωση πραγματοποιείται με τη χρήση… μπανάνας. Οι φρουτώδεις μπίρες είναι ιδιαιτέρως κοινές και οι μπανάνες αποτελούν πολλές φορές κύριο συστατικό τους. Η συγκεκριμένη έχει κίτρινο χρώμα και αλκοόλ 7%.

Χρυσός, λιβάνι και μύρο Εκτός από δώρα των 3 μάγων, τα τρία αυτά προϊόντα αποτελούν και μέρος των συστατικών μπύρας craft. Το λιβάνι χαρίζει μια πικρή γεύση, ενώ η μικρή ποσότητα μύρου που χρησιμοποιείται, της δίνει μια ποιότητα που θυμίζει κάτι από κρασί –η χρήση του μύρου στο κρασί άλλωστε «κρατάει» από τα αρχαία χρόνια. Το ζυθοποιείο Lost Abbey παράγει τη συγκεκριμένη μπίρα ονόματι Gift of the Magi κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, θέλοντας να συμβαδίσει με το κλίμα της εποχής.

Κάνναβη Το Μάρτιο του 1996 η Γερμανία άλλαξε το νόμο για τα ναρκωτικά και επέτρεψε την καλλιέργεια και χρήση κάνναβης (EU-Hemp), αρκεί ο εμπορικός στόχος να μην οδηγεί σε παρανόηση για τη χρήση της ως ναρκωτικό. Το Μάιο του 1996 καλλιεργήθηκαν μεγάλες εκτάσεις κάνναβης, με σεβασμό προς το παραδοσιακό concept και με τις απαραίτητες τεχνικές που οδηγούσαν σε υψηλής ποιότητας οργανικά προϊόντα. Η χρήση της στη διαδικασία ζύμωσης της μπύρας πραγματοποιείται αρκετά συχνά.

Κρούστα πίτσας Η Mamma Mia Pizza Beer φτιάχνεται χρησιμοποιώντας… πολτοποιημένη πίτσα μαργαρίτα. Η πίτσα έχει κρούστα ολικής άλεσης και περιέχει ντομάτα, ρίγανη, βασιλικό και σκόρδο, αλλά μη φανταστείτε ότι θα βρείτε κομμάτια τους μέσα στη μπίρα σας, ούτε ότι θα πίνετε μπίρα με γεύση πίτσας. Με την προσθήκη αρωματικών, λυκίσκου και με τις κατάλληλες τεχνικές βρασίματος, το αποτέλεσμα δεν απογοητεύει σε καμία περίπτωση.

Σπόροι σιναπιού Οι γνωστοί μας από τη μουστάρδα σπόροι, μπορούν εκτός από εκεί να φιγουράρουν και στα συστατικά μιας μπίρας. Συγκεκριμένα, μια βελγική μπίρα, η Brouwerij Smisje Wostyntje Mustard Ale ζυμώνεται μεταξύ άλλων με 90% βύνη κριθαριού, καστανή ζάχαρη και σπόρους σιναπιού. Έχει 7% περιεκτικότητα σε αλκοόλ και η γεύση της διαφέρει λίγο, με πολλούς να συμφωνούν ότι όταν ζεσταίνεται βγάζει κάτι σε… μουστάρδα.

Στρείδια Το πρώτο γνωστό ζυθοποιείο που χρησιμοποίησε τα στρείδια σαν μέρος της ζύμωσης μπίρας ήταν το Hammerton Brewery του Λονδίνου το 1938, το οποίο μάλιστα επανιδρύθηκε το 2014 και βγάζει και την ξακουστή Oyster Stout. Τα φρέσκα στρείδια που χρησιμοποιούνται δίνουν στην μπίρα έξτρα γλυκιά γεύση και σύντομα γίνεται αγαπητή από όποιον τη δοκιμάζει.

Μούσι Ναι, καλά διαβάσατε. Ένας ζυθοποιός στο Όρεγκον έφτιαξε μπίρα χρησιμοποιώντας μαγιά από… το μούσι του. Απ’ ό,τι φαίνεται ο John Maier και ο πρόεδρος του ζυθοποιείου Rogue Ales Brewery έψαχναν έναν καινούργιο τρόπο ζύμωσης και το μούσι του Maier που είχε να ξυριστεί από το 1978 τους φάνηκε σαν καλή ιδέα. Μη φοβάστε, δεν πίνετε το μούσι του κυρίου, αλλά μπίρα φτιαγμένη από πολύ καλή μαγιά που προέρχεται από… τρίχες.

Περιττώματα ζώων Ο καφές αποτελεί ένα όλο και πιο συνηθισμένο συστατικό σε μπίρες craft, αλλά το Ζυθοποιείο Mikkeller της Δανίας πήγε το θέμα λίγο παραπέρα και χρησιμοποίησε περιττώματα της γάτας «civet», γνωστή ως «μοσχογαλή γάτα». Η γάτα αυτή μοιάζει με νυφίτσα, προέρχεται από τη νοτιοανατολική Ασία και τρέφεται αποκλειστικά με τα καλύτερα και πιο ώριμα coffee berries. Τα ένζυμα του στομαχιού της τα διασπούν φυσικά κι έπειτα οι εργάτες τα συλλέγουν από τα περιττώματά της, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στον καφέ –ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι από τους πιο ακριβούς του κόσμου, με δυνατή γεύση και άρωμα. Στη συνέχεια, το Ζυθοποιείο Mikkeller χρησιμοποιεί αυτούς τους κόκκους καφέ για να δημιουργήσει τη δική του μπίρα με 10,9% περιεκτικότητα σε αλκοόλ και «πλούσιο, σκούρο άρωμα εσπρέσο στο τελείωμα».

Όρχεις ταύρου Μετά από ένα πρωταπριλιάτικο αστείο, το Ζυθοποιείο Wynkoop στο Ντένβερ αποφάσισε να προχωρήσει με την Rocky Mountain Oyster Stout, η οποία ανάμεσα στα συστατικά της περιλαμβάνει και… όρχεις ταύρου, ενώ Rocky Mountain Oyster είναι και η ονομασία ενός πιάτου με το ίδιο βασικό συστατικό. Οι όρχεις τεμαχίζονται, ψήνονται και στη συνέχεια προστίθενται στο χυλό βύνης, ενώ η γεύση της μπίρας είναι βαθιά και θυμίζει κάτι από σιρόπι σοκολάτας, Kahlua, εσπρέσο και –φυσικά- αλκοόλ. Για όσους ενδιαφέρονται… κυκλοφορεί μόνο στην Αμερική.

Αστακός & θαλασσινό αλάτι Η Ζυθοποιία Oxbow που έχει την έδρα της στο Νιούκαστλ παράγει μπύρα που συνδυάζει αστακό και θαλασσινό αλάτι. Η

εκκεντρική lager, που ονομάζεται «Saison dell’Aragosta», παράγεται με το μαγείρεμα αστακών που έχουν υποστεί ζύμωση σε μπύρα. Η καρύκευση γίνεται με χοντρό θαλασσινό αλάτι και το αποτέλεσμα είναι άκρως καλοκαιρινό.

Via

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share