7 βήματα για να νικήσετε τον πόνο στη μέση

Η λέξη οσφυαλγία από μόνη της δεν περιγράφει κάποια πάθηση, αλλά... αναφέρεται σε κάτι που οι περισσότεροι από εμάς έχουν νιώσει: πόνο στη μέση (άλγος στην οσφύ). Είναι χαρακτηριστικό ότι ενοχλήσεις στη μέση τους θα έχει κάποια στιγμή της ζωής του το 85% των ανθρώπων. Οι παράγοντες που έχουν
συσχετισθεί με τα προβλήματα στη μέση είναι η κακή στάση, η κακή μηχανική, η κακή εργονομία στο χώρο εργασίας, η δυσκαμψία, η μυϊκή αδυναμία, το κάπνισμα (μέχρι και 43% μείωση της ανταλλαγής Ο2 στο μεσοσπονδύλιο δίσκο), διάφοροι τραυματικοί παράγοντες, η επαναλαμβανόμενη φόρτιση ή τριβή η κούραση η έλλειψη φυσικής κατάστασης, το περιττό σωματικό βάρος η ανισοσκελία η ψυχική φόρτιση και το στρες ,η κακή διατροφή και η έλλειψη ξεκούρασης. Tα βήματα για τη θεραπεία και την πρόληψη της οσφυαλγίας είναι τα εξής: 

1) Σωστή στάση Διατήρηση της σωστής στάσης είναι πολύ σημαντική γιατί η κακή στάση φέρνει σε κάμψη τη σπονδυλική στήλη και αυξάνει την ενδοδισκική πίεση. Αν σε αυτά προσθέσουμε το χρόνο που περνά ο σημερινός άνθρωπος καθιστός (δουλειά-υπολογιστής, αυτοκίνητο, καναπές-σπίτι) η αναγκαιότητα της γίνεται ακόμα πιο έκδηλη. 

2) Ασκήσεις τύπου Mc Kenzie 

3) Χειροπρακτική – Οστεοπαθητική Σήμερα θεωρείται ένας από τους καλύτερους και γρηγορότερους τρόπους για την αποκατάσταση της μηχανικής λειτουργίας της Σπονδυλικής Στήλης (μέσω των ανατάξεων που γίνονται στους σπονδύλους που έχει περιοριστεί η κινητικότητα) Βεβαίως η σωστή διάγνωση του σημείου του μπλοκαρίσματος, η εξειδικευμένη γνώση και η εμπειρία του θεραπευτή παίζουν σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. 

4) Βελονισμός Ο βελονισμός αναγνωρίζεται σαν ένα πολύ σημαντικό και αποτελεσματικό μέσο για την καταπολέμηση του πόνου και την ανακούφιση από τα συμπτώματα. Για τον λόγο αυτό αποτελεί σημαντικό βοήθημα στην αντιμετώπιση των μηχανικών συνδρόμων, ειδικά στα στάδια όπου ο πόνος δεν επιτρέπει την μηχανική παρέμβαση από τους ειδικούς.

 5) Ασκήσεις Ελαστικότητας Οι ασκήσεις επαναφοράς της ελαστικότητας (διατάσεις) είναι απαραίτητο να εντάσσονται κάποια στιγμή στο πρόγραμμα αποκαταστάσεως.

 6) Ασκήσεις ενδυνάμωσης Ασκήσεις που δεν είναι μόνο κοιλιακοί και ραχιαίοι, αλλά και κάποιες ειδικές ασκήσεις που έχουν να κάνουν με τη σταθεροποίηση των σπονδυλικών σωμάτων και που αυξάνοντας την ενδοκοιλιακή πίεση, συνεισφέρουν στη μείωση της ενδοδισκικής πίεσης. 

7) Ασκήσεις Φυσικής Κατάστασης Όσο κι αν φαίνεται περίεργο έρευνες σήμερα αναφέρουν ότι οι άνθρωποι με καλύτερη γενική φυσική κατάσταση έχουν λιγότερα προβλήματα με τη μέση τους και όταν έχουν πρόβλημα το ξεπερνούν γρηγορότερα. Ιδιαίτερα ευεργετικά θεωρούνται τα αποτελέσματα της κολύμβησης και των ειδικών προγραμμάτων άσκησης που μπορούν να γίνουν μέσα στο νερό.

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share