Βασίλισσα Ελισάβετ – Κηδεία: Το τελετουργικό, το λαϊκό προσκύνημα και η ταφή

Τα σχέδια που τίθενται σε ισχύ την επομένη της Βασίλισσας Ελισάβετ είναι γνωστά ως «Γέφυρα του Λονδίνου», ενώ η Επιχείρηση «Εαρινή Παλίρροια» καλύπτει την

περιοδεία του νέου Βασιλιά Καρόλου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυστηρά πρωτόκολλα και επιχειρήσεις με κωδικές ονομασίες ρυθμίζουν την επόμενη ημέρα της μοναρχίας, μετά το θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ σε ηλικία 96 ετών στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας. Ένα πρωτόκολλο που ονομάζεται Operation Spring Tide «Επιχείρηση Εαρινή Παλίρροια» είναι το σχέδιο που θα εκτελεστεί για την άνοδο του Καρόλου στο θρόνο.

Επιχείρηση«Εαρινή Παλίρροια»

Μια μέρα μετά το θάνατο της Βασίλισσας, δηλαδή σήμερα (9/9) το Accesion Council , το αρμόδιο τελετουργικό όργανο συγκεντρώνεται στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου στο Λονδίνο για να ανακηρύξει τον νέο μονάρχη. Το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει στη συνέχεια το ίδιο βράδυ και οι βουλευτές θα ορκιστούν πίστη στον νέο μονάρχη και θα εκφράσουν συλλυπητήρια για το θάνατο της βασίλισσας.

Στη συνέχεια, οι περισσότερες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες θα ανασταλούν για 10 ημέρες. Στις 3:30 μ.μ. ο νέος μονάρχης θα φιλοξενούσε τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο για ακροατήριο. Δύο ημέρες μετά το θάνατο της βασίλισσας, οι διοικήσεις της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα κάνουν ανακοινώσεις για τον νέο μονάρχη.

Ο νέος μονάρχης θα λάβει τη συλλυπητήρια πρόταση στο Westminster Hall. Αυτό θα γίνει τρεις μέρες μετά το θάνατο της Βασίλισσας, και μετά θα αναχωρήσει για μια περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Κάρολος ο΄Γ θα επισκεφθεί το κοινοβούλιο της Σκωτίας στο Εδιμβούργο και θα παρακολουθήσει μια λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του St Giles.

Μια επίσκεψη στη Βόρεια Ιρλανδία θα γινει την επόμενη μέρα, όπου θα του εκφράσουν συλλυπητήρια στο Κάστρο του Χίλσμπορο και θα παραστεί σε λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Άννας, στο Μπέλφαστ. Επτά ημέρες μετά το θάνατο της βασίλισσας, ο νέος μονάρχης θα επισκεφθεί το Κάρντιφ στην Ουαλία.

Το «Spring Tide» καλύπτει το πρώτο ταξίδι του Καρόλου ως Βασιλιά στις άλλες τρεις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο θα πραγματοποιηθεί πριν από την κηδεία. Υπάρχουν ξεχωριστές κωδικές ονομασίες για τις επιμέρους ρυθμίσεις σε κάθε χώρα: Η Επιχείρηση Kingfisher στη Σκωτία και οι επιχειρήσεις Dragon στην Ουαλία και Shamrock στη Βόρεια Ιρλανδία. Ποιές είναι οι άλλες επιχειρήσεις που ορίζει το πρωτόκολλο;

Επιχείρηση London Bridge

Η διαδικασία μεταξύ του θανάτου της βασίλισσας και της κηδείας της έχει την κωδική ονομασία London Bridge. Δεν πρέπει να συγχέεται με την κοντινή διάσημη Γέφυρα του Πύργου, η σημερινή Γέφυρα του Λονδίνου είναι μια τσιμεντένια γέφυρα πεζών και κυκλοφορίας που χτίστηκε τη δεκαετία του 1970, η οποία εκτείνεται στον ποταμό Τάμεση από τον υπόγειο σιδηροδρομικό σταθμό και τον σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στο Shard στη νότια πλευρά.

Το «London Bridge Is Falling Down» είναι ένα παραδοσιακό αγγλικό παιδικό παιχνίδι με ομοιοκαταληξία και τραγούδι, το οποίο βρίσκεται σε διαφορετικές εκδοχές σε όλο τον κόσμο. Ασχολείται με την ερείπια της Γέφυρας του Λονδίνου και προσπαθεί, ρεαλιστική ή φανταστική, να την επισκευάσει.

Επιχείρηση Λιοντάρι

Η Επιχείρηση Λιοντάρι είναι το πρωταρχικό σχέδιο για κάθε βασιλικό θάνατο, μέρος του οποίου είναι η Γέφυρα του Λονδίνου.

Το «Λιοντάρι» περιλαμβάνει τη Γέφυρα του Λονδίνου, καθώς και τη Γέφυρα Forth, την επιχείρηση που ξεκίνησε με τον θάνατο του Δούκα του Εδιμβούργου, καθώς και τη γέφυρα Menai, τα σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση θανάτου του Πρίγκιπα της Ουαλίας και ρυθμίσεις για άλλα βασιλικά μέλη.

Επιχείρηση Μονόκερως

Ο θάνατος της Βασίλισσας στη Σκωτία ενεργοποίησε την Επιχείρηση Μονόκερο, η οποία καλύπτει τελετουργικές εκδηλώσεις στο Εδιμβούργο και τις πρακτικές ρυθμίσεις για την επιστροφή του φέρετρου της εκλιπούσας στο Λονδίνο με αεροπλάνο της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF).

Επιχείρηση Marquee

Το Operation Marquee καλύπτει τις τέσσερις ημέρες του προσκυνήματος της σορού της Βασίλισσας εστιάζοντας στις ρυθμίσεις μέσα στο Westminster Hall, συμπεριλαμβανομένων των τελετουργικών πτυχών, των υπηρεσιών και της αγρυπνίας

Επιχείρηση Φτερό

Χιλιάδες άνθρωποι θα κάνουν ουρές στους δρόμους καθώς θα περιμένουν να δουν το φέρετρο της βασίλισσας . Το Operation Feather ασχολείται με την επιμελητεία έξω από το Westminster Hall, συμπεριλαμβανομένων των διευθετήσεων για το κοινό.

Επιχείρηση «Χρυσή Σφαίρα»

Καθορίζει το σχέδιο για τη μελλοντική στέψη του Καρόλου, μια βαθιά θρησκευτική τελετή στο Αβαείο του Γουέστμινστερ σε αρκετούς μήνες , κατά την οποία η Καμίλα θα στεφθεί βασίλισσα στο πλευρό του.

Αναμένεται να εκφράσει τον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα της σύγχρονης Βρετανίας με τις πολλές θρησκείες και εθνότητες, αλλά θα είναι μια Αγγλικανική υπηρεσία.


Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share