Ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ – Το ιστορικό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου

Κηδεία βασίλισσας Ελίσαβετ: Το ιστορικό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου είναι το τελευταίο μέρος ανάπαυσης για πολλούς από τους μονάρχες της Αγγλίας.

Η βασίλισσα Ελισάβετ θα ταφεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μαζί με τον σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο, στο αγαπημένο της κάστρο του Ουίνδσορ. Το ιστορικό παρεκκλήσι είναι τόπος ανάπαυσης για πολλούς μονάρχες της Αγγλίας.

Το κτήριο ξεκίνησε από τον βασιλιά Εδουάρδο Δ’ το 1475, χρειάστηκαν 50 χρόνια για να το τελειώσει και το παρεκκλήσι ολοκληρώθηκε τελικά από τον βασιλιά Ερρίκο Η’, ο οποίος έτρεφε βαθιά στοργή για το Ουίνδσορ.

Είναι το «σπίτι» του Τάγματος της Περικνημίδας και οι ιππότες και οι κυρίες της Περικνημίδας έχουν τις δικές τους θέσεις μέσα στο παρεκκλήσι, σημειωμένες με τα διακριτικά τους στο ταβάνι. Η σημαία Royal Standard κρέμεται πάνω από την έδρα της βασίλισσας από την αρχή της βασιλείας της. Είναι το ίδιο κάθισμα στο οποίο ο Ερρίκος VIII προσκυνούσε πριν από περίπου 500 χρόνια.

Το ξίφος του Εδουάρδου Γ’ φυλάσσεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου – έζησε στο Κάστρο του Ουίνδσορ τον δέκατο τέταρτο αιώνα και ήταν αυτός ο βασιλιάς της Αγγλίας που ανακήρυξε τον Άγιο Γεώργιο προστάτη της βασιλικής οικογένειας. Το ξίφος του ήταν μεταξύ των αντικειμένων που διασώθηκαν από το παρεκκλήσι κατά τη διάρκεια της κατοχής των Roundhead (υποστηρικτές του Κοινοβουλίου) στον αγγλικό εμφύλιο πόλεμο το 1600, όταν το παρεκκλήσι υπέστη σοβαρές ζημιές.

Με ύψος 11 μέτρα και πλάτος σχεδόν 9 μέτρα, το West Window του ναού είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Αγγλία. Είναι πάνω από 500 ετών, αλλά ανακατασκευάστηκε το 1842. Ο Ερρίκος VIII είχε χτίσει ένα παράθυρο πάνω από το Quire, ώστε η πρώτη του σύζυγος Αικατερίνη της Αραγονίας να μπορεί να προσευχηθεί στο παρεκκλήσι.

Μέσα στο παρεκκλήσι, στη βόρεια πλευρά, βρίσκεται το Μνημείο του Γεωργίου VI. Ο πατέρας της βασίλισσας είναι θαμμένος εδώ, μαζί με τη μητέρα της και την αδερφή της Μάργκαρετ, η οποία αποτεφρώθηκε γιατί διαφορετικά δεν θα υπήρχε χώρος. Το φέρετρο του πρίγκιπα Φιλίππου, που βρίσκεται επί του παρόντος στο Royal Vault, θα μεταφερθεί στο μνημείο, ώστε το ζευγάρι να ταφεί δίπλα δίπλα.

Μόλις το φέρετρο της Βασίλισσας φτάσει στο Ουίνδσορ, η νεκροφόρα θα ταξιδέψει με πομπή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί τελετή, ενώ αργότερα το βράδυ θα γίνει ιδιωτικός ενταφιασμός με τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Διάφορες τελετουργικές παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας, συμβολίζοντας το τέλος της βασιλείας της Βασίλισσας, καθώς αποχωρίζεται το στέμμα της για τελευταία φορά.

Ποιος άλλος είναι θαμμένος στο παρεκκλήσι;

Ο βασιλιάς Ερρίκος VIII είναι θαμμένος κάτω από το Quire, με την αγαπημένη του σύζυγο Τζέιν Σέιμουρ. Είχε σχέδια για έναν πολύ μεγαλύτερο τάφο, αλλά πέθανε πριν προλάβει να χτιστεί. Ο Κάρολος Α΄ είναι επίσης θαμμένος εδώ, η ταφή του ήταν μυστική μετά τον αποκεφαλισμό του. Επίσης σε αυτό το θησαυροφυλάκιο βρίσκεται το σώμα ενός παιδιού της βασίλισσας Άννας.

Στο Βασιλικό Θόλο βρίσκονται οι τάφοι του Γεωργίου Γ’, καθώς και του πατέρα της Βασίλισσας Βικτωρίας, Πρίγκιπα Εδουάρδου. Ο Γεώργιος Δ’ και ο Γουλιέλμος Δ’ είναι επίσης θαμμένοι εδώ, και ο τελευταίος βασιλιάς του Ανόβερου Γεώργιος Ε’.

Οι παππούδες της βασίλισσας, ο βασιλιάς Γεώργιος Ε’ και η βασίλισσα Μαρία, είναι θαμμένοι κοντά στη Δυτική Πόρτα. Ο Ερρίκος ΣΤ’, ο μόνος Άγγλος μονάρχης που στέφθηκε επίσης Βασιλιάς της Γαλλίας, πέθανε ενώ ήταν φυλακισμένος στον Πύργο του Λονδίνου το 1471 και θάφτηκε στο Αβαείο του Τσέρτσεϊ πριν μεταφερθεί αργότερα στο παρεκκλήσι.

Ο βασιλιάς Εδουάρδος Δ’, που ξεκίνησε την κατασκευή του παρεκκλησίου, θάφτηκε εκεί το 1483 μετά τα ταραχώδη χρόνια του Πολέμου των Ρόδων. Κοντά στο βωμό βρίσκεται το φέρετρο του Εδουάρδου Ζ’, καθώς και τα φέρετρα δύο άγνωστων μικρών παιδιών, που φημολογείται ότι είναι αυτά των Πριγκίπων στον Πύργο.

Σημαντικά γεγονότα στο παρεκκλήσι

Ορισμένα ιστορικά γεγονότα έχουν λάβει χώρα στο παρεκκλήσι, με πιο πρόσφατη την κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου πέρυσι. Κατά τη διάρκεια της τελετής, η βασίλισσα έπρεπε να καθίσει μόνη της καθώς αποχαιρέτησε το σύζυγό της, εν μέσω τωμ περιορισμών του κορονοϊού.

Σε μια πιο ευτυχισμένη περίσταση το 2018, ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ παντρεύτηκαν στο παρεκκλήσι μπροστά σε μια εκκλησία γεμάτη διασημότητες. Ήταν επίσης ο χώρος για τον γάμο της πριγκίπισσας Eυγενίας και του Τζακ Μπρούκσμπανκ.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share