Χαρδαλιάς για 28η Οκτωβρίου: Φόρος τιμής στους προγόνους μας

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε το «παρών», εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στον εορτασμό για την 28η Οκτωβρίου, στην

Αυστραλία. 

«Αποτίουμε φόρο τιμής στην αυτοθυσία των προγόνων μας, αλλά πάνω από όλα εξαίρουμε την παρακαταθήκη που μας κληροδότησαν, παρακαταθήκη για αδιάσπαστη ενότητα, σύμπνοια, συλλογική συστράτευση και εθνική ομοψυχία».

Αυτά ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος παρέστη, την Παρασκευή, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 82ης εθνικής επετείου του «Όχι», οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την Ελληνική Ομογένεια της Αυστραλίας στην Αδελαΐδα, με την τιμητική παρουσία αγήματος Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς παρακολούθησε τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Θέμπαρτον, χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Σινώπης Σιλουανού. Στη συνέχεια, παρέστη στα αποκαλυπτήρια του νέου Μνημείου Πεσόντων Αγωνιστών για την Ελευθερία, που πραγματοποίησε ο Αυστραλός υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και υπουργός Ενέργειας και Μεταλλείων, Tom Koutsantonis, η ανέγερση του οποίου έγινε στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς κατέθεσε στεφάνι στο νέο Μνημείο.

Για την εθνική επέτειο, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το «Όχι» του 1940 «κατέστη σε μια μόνο στιγμή σύμβολο της άρνησης στον ολοκληρωτισμό και της αντίστασης στην τυραννία, αποδεικνύοντας τη διαχρονική πνευματική πανοπλία του ελληνισμού, η οποία αποκρυσταλλώνεται στο απαράμιλλο αγωνιστικό πνεύμα, στην αγάπη για την ελευθερία και στην επιθυμία για ειρηνική δημιουργία, κυρίαρχα στοιχεία της μακραίωνης πολιτιστικής του κληρονομιάς».

«Συνιστά», τόνισε, «για τους απανταχού Έλληνες, ευκαιρία ιστορικής αναψηλάφησης και αναστοχασμού της αδιάσπαστης ενότητας, που συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ελληνισμού, μετουσιώνοντας σκέψεις και ιδέες βαθιά κρυμμένες σε πράξεις μεγαλείου, θυσίας και αυταπάρνησης».

«Τέτοιες ένδοξες στιγμές της λαμπρής ιστορικής μας διαδρομής, προβάλλουν και χαρακτηρίζουν τη χώρα μας διεθνώς και αποτελούν ανεξίτηλη υπογραφή του δυτικού μας πολιτισμού» συμπλήρωσε.

Για τον απόδημο ελληνισμό της Αυστραλίας, επισήμανε ότι «με τη γνήσια αγάπη και αφοσίωση προς την Ελλάδα, την ιδιαίτερη πατρίδα, καθώς και την πολυδιάστατη συμβολή σας στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της χώρας που ζείτε, αποτελείτε τη σταθερή βάση και τη γέφυρα για την περαιτέρω ανάπτυξη, εμβάθυνση και ισχυροποίηση των δεσμών φιλίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο χωρών».

Παρόντες επίσης ήταν ο αντιναύαρχος Ευθύμιος Μικρός διευθυντής του στρατιωτικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας ως εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και υπουργός Ενέργειας και Μεταλλείων Tom Koutsantonis ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Νότιας Αυστραλίας, η υπουργός Τουρισμού και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων Zoe Bettison, ο ομοσπονδιακός βουλευτής Steve Georganas, η πολιτειακή βουλευτής Connie Bonaros, ο δήμαρχος West Torrens Michael Coxon, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αδελαΐδα Γεώργιος Ψιάχας, ο Έλληνας Ακόλουθος Άμυνας συνταγματάρχης Ιωάννης Φασιανός, πρόεδροι και εκπρόσωποι Ομογενειακών Συλλόγων καθώς και πλήθος Ελλήνων της Διασποράς.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας συμμετείχε σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και υπουργός Ενέργειας και Μεταλλείων Tom Koutsantonis εκ μέρους του πρωθυπουργού Νοτίου Αυστραλίας, στο Κοινοβούλιο της Νοτίου Αυστραλίας.

Συμμετείχαν επίσης, ο αντιναύαρχος Ευθύμιος Μικρός, ο ομοσπονδιακός βουλευτής Steve Georganas, οι πολιτειακοί βουλευτές Connie Bonaros και Irene Pnevmatikos, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης Σιλουανός, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αδελαΐδα Γεώργιος Ψιάχας, ο Έλληνας Ακόλουθος Άμυνας συνταγματάρχης Ιωάννης Φασιανός, ο πρόεδρος του Hellenic Foundation και πρώην υπουργός Παιδείας της Νοτίου Αυστραλίας Greg Crafter, ο Ελληνο-Αυστραλός επιχειρηματίας Theo Maras και άλλοι.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share