Στεγαστικά δάνεια: Μέχρι το Πάσχα το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Μέχρι το Πάσχα του 2023 θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων έως 150.000 ευρώ σε νέους (αρχικά) έως

39 ετών για κατοικία έως 120 τ.μ.

Το πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού «Σπίτι μου» είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ. Τα στεγαστικά δάνεια για 25.000 νέους και ζευγάρια έως 39 ετών θα έχουν επιτόκιο 1,5%.

Ηδη η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) έχει ξεκινήσει συναντήσεις με εκπροσώπους του συνόλου των τραπεζών, προκειμένου να καθοριστούν οι ακριβείς όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων.

Οι συζητήσεις και το πλαίσιο της δράσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους, προκειμένου το πρώτο τρίμηνο του 2023 να χορηγηθούν τα πρώτα στεγαστικά δάνεια στους δικαιούχους. Εξετάζεται να υπάρξει προτεραιότητα στα νέα ζευγάρια που είναι ήδη γονείς (με ένα ή περισσότερα παιδιά), έναντι εκείνων που δεν έχουν οικογένεια ή είναι ελεύθεροι. Τονίζεται ότι εκτός των ζευγαριών έως 39 ετών συζητείται η δυνατότητα να ενταχθούν ως δικαιούχοι και ελεύθεροι έως αυτό το συγκεκριμένο ηλικιακό όριο. Ωστόσο, θα προτιμηθούν όσοι 39 ετών είναι ζευγάρια ή έχουν οικογένεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη κλειδώσει και ειδική ρήτρα για την αγορά κατοικιών. Οι νέοι έως 39 ετών δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τη νέα κατοικία τους με επιδοτούμενο δάνειο μέσω της ΔΥΠΑ από συγγενείς.

Προϋπόθεση για τη λήψη του δανείου θα είναι οι νέοι να έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ και το ανώτατο όριο διαμορφώνεται στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για το ζευγάρι με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί (κριτήρια επιδόματος θέρμανσης).

Αίτηση για τη λήψη δανείου θα μπορούν να υποβάλλουν νέοι και ζευγάρια 25-39 ετών, αρκεί το ένα μέλος να πληροί το ηλικιακό όριο.

Το επιτόκιο θα είναι μηδενικό για τους πολύτεκνους (άνω των τριών παιδιών) ακόμη κι αν τα τέκνα αποκτηθούν κατά τη διάρκεια εξόφλησης του δανείου. Τα χαμηλότοκα δάνεια θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας και έτος κατασκευής έως το 2007.

Η μηνιαία δόση υπολογίζεται σε 275 ευρώ για σπίτι 100.000 ευρώ (με σημερινά δεδομένα), ενώ για δάνειο 150.000 η μηνιαία δόση φτάνει στα 434 ευρώ για 30 έτη αποπληρωμής. Στην πρώτη περίπτωση οι ετήσιοι τόκοι είναι 1.680 ευρώ λιγότεροι και στη δεύτερη 2.640 ευρώ. Ανάλογα με το ύψος του δανείου και τα εισοδηματικά κριτήρια οι τράπεζες θα ορίσουν το ύψος του αρχικού κεφαλαίου που θα απαιτείται κατά περίπτωση.

Τα χρήματα που θα δοθούν μέσω της ΔΥΠΑ θα είναι άτοκα, ενώ για το ποσό των τραπεζών (1/4 του δανείου) η κυβέρνηση συμφώνησε ήδη να οριστεί πλαφόν στο ύψος του ανώτατου επιτοκίου που θα μπορούν να επιβάλουν τα τραπεζικά ιδρύματα.

Το ύψος του επιτοκίου που θα επιβάλουν οι τράπεζες για το 25% του δανείου έχει κλειδώσει ότι θα είναι ίσο με Euribor του τελευταίου τριμήνου του έτους προσαυξημένο κατά 4%. Με τα δεδομένα που ισχύουν τώρα και τις νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους επόμενους μήνες το επιτόκιο για το σύνολο του δανείου υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 1,25%-1,5%. Επίσης για τη λήψη στεγαστικού δανείου θα απαιτείται η ίδια συμμετοχή του δανειολήπτη κατά 10% επί της αξίας του ακινήτου.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share