Επιφυλάξεις ΗΠΑ για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Το σχέδιο επιδιώκει να διατηρήσει αρκετές ρωσικές προμήθειες στην παγκόσμια αγορά, ώστε να αποτρέψει την άνοδο των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως, αλλά όπως επισημαίνει το Bloomberg, η πρόταση είναι περίπλοκη και αντικείμενο έντονης διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους συμμάχους. Οι προοπτικές της έχουν πλέον δυνητικά υπονομευθεί από την κίνηση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, λένε πηγές.

Ωστόσο, το σχέδιο ανώτατου ορίου τιμών προχωράει και διατηρεί ευρεία υποστήριξη σε όλη την αμερικανική κυβέρνηση και μεταξύ πολλών συμμάχων, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές. Η πρόταση θεωρείται ως η καλύτερη μεταξύ των κακών επιλογών για τον περιορισμό των ρωσικών εσόδων από το πετρέλαιο. Ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ έχει αυξήσει την αστάθεια στις αγορές και η επιβολή πλαφόν θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να αντιδράσει διακόπτοντας τις προμήθειες, είπε άνθρωπος που γνωρίζει το θέμα και μίλησε ανώνυμα.

Οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και του υπουργείου Οικονομικών δεν έκαναν αμέσως κάποιο σχόλιο. Το σχέδιο για πλαφόν έχει σχεδιαστεί για να μετριάσει την αναμενόμενη στενότητα στις προμήθειες μόλις τεθούν σε ισχύ οι περιορισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις ρωσικές πωλήσεις αργότερα φέτος.

Η Ε.Ε. έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και θα απαγορεύσει επίσης στις εταιρείες της να παρέχουν υπηρεσίες χρηματοδότησης και ασφάλισης για θαλάσσια φορτία ρωσικού πετρελαίου, από τις 5 Δεκεμβρίου για το αργό και από τις 5 Φεβρουαρίου για τα διυλισμένα προϊόντα. Η Ε.Ε. θα απαγορεύσει επίσης στις εταιρείες της να παρέχουν υπηρεσίες ναυτιλίας για το ρωσικό πετρέλαιο, υπό την προϋπόθεση ότι το G7 θα εφαρμόσει το σχέδιο ανώτατου ορίου τιμών.

Το καθεστώς ανώτατων ορίων θα επέτρεπε στους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου να έχουν πρόσβαση στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, αλλά μόνον εάν η τιμή αγοράς πέσει κάτω από τα ανώτατα όρια που θα έχουν ορίσει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Αυτά δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Ωστόσο, φαίνεται λιγότερο πιθανό οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι να καταφέρουν να περιορίσουν τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο, ανέφερε μια πηγή.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share