Κορονοϊός: Συναγερμός στο ECDC για νέο στέλεχος της Όμικρον

Κορονοϊός: Συναγερμός στο ECDC – Τι ξέρουν οι επιστήμονες προς το παρόν για το νέο στέλεχος που εντόπισαν

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECDC) για ένα νέο στέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε τουλάχιστον πέντε χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με το ECDC, το νέο στέλεχος αυτό είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού τον χειμώνα στην Ευρώπη.

Το νέο στέλεχος της Όμικρον είναι η παραλλαγή BQ.1, η οποία έχει την ικανότητα να αποφεύγει σημαντικά την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος , όπως υποδεικνύουν τα προκαταρκτικά δεδομένα από την Ασία.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει το ECDC, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το στέλεχος αυτό οδηγεί σε αυξημένη σοβαρότητα της νόσου συγκριτικά με άλλες παραλλαγές της Όμικρον.

«Οι χώρες θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για τα σήματα εμφάνισης και εξάπλωσης του BQ.1 και να διατηρήσουν τον ευαίσθητο και αντιπροσωπευτικό διαγνωστικό έλεγχο», προέτρεψε ο διευθυντής του ECDC, Andrea Ammon.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου των ασθενειών αναμένεται τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης να χρειαστούν αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου.

ECDC: Με τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού το 19% των δειγμάτων στη Γαλλία

Η Γαλλία φαίνεται ότι έχει το υψηλότερο ποσοστό δειγμάτων που είναι θετικά στην παραλλαγή BQ.1 της Όμικρον, με το 19% των δειγμάτων που συλλέγονται να είναι αυτού του στελέχους. Το Βέλγιο είναι το επόμενο, με 9% των δειγμάτων.

Σε μια ενημέρωση του βελγικού υπουργείου Υγείας την περασμένη εβδομάδα, ο γιατρός μολυσματικών ασθενειών Yves Van Laethem είπε ότι «υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες η παραλλαγή να κυριαρχήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Αν και οι πιο πρόσφατες παραλλαγές της Όμικρον συνήθως προκαλούν λιγότερο σοβαρή ασθένεια από προηγούμενα στελέχη του ιού, οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας ανησυχούν ότι η ταχεία εξάπλωσή τους -σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση της εποχικής γρίπης- θα μπορούσε να σημάνει έναν άλλο σκληρό χειμώνα.

Τα συστήματα υγείας και το προσωπικό έχουν εξαντληθεί από την πανδημία, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι που αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ενέργειας θα είναι ευάλωτοι στο κρύο.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share