Πότε και πώς θα γίνουν οι γεωτρήσεις σε Πελοπόννησο και Νότια Κρήτη

Η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες νότια

της Κρήτης και στην Πελοπόννησο έχει σαφέστατα οικονομικό και γεωστρατηγικό αποτύπωμα στη λεκάνη της Μεσογείου

Πλέον δημιουργούνται νέα δεδομένα στην ενεργειακή σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου και είναι προφανές ότι αυτή η ενέργεια αιφνιδίασε τους γείτονές μας οι οποίοι πιέζουν με το ανυπόστατο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Εκτός από το τεράστιο οικονομικό όφελος δημιουργούνται πλέον άλλες συνθήκες στα νότια της Κρήτης όπου οι Τούρκοι εξακολουθούν να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα.

Στην χθεσινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε ουσιαστικά να καταδείξει ότι η χώρα μας εισέρχεται δυναμικά στη συγκεκριμένη διαδικασία, ως αντίβαρο στις παράνομες και αποσταθεροποιητικές πρωτοβουλίες της Άγκυρας. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επί της ουσίας και το «άνοιγμα» της χώρας μας στη Λιβύη, «ώστε να διερευνηθεί η προοπτική της από κοινού εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πόρων με τη Λιβύη».

Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγουν σε αυτή την ενεργειακή σκακιέρα και οι εντυπώσεις από την προτροπή του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι θα μπορούσε να υπάρξει διασύνδεση ή και αγωγός ανάμεσα σε Ελλάδα και Λιβύη, καθώς πάγια θέση της Ουάσιγκτον είναι πως οι ενεργειακοί πόροι πρέπει να αποτελέσουν έναυσμα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι αφορμή για διενέξεις και κατ’ επέκταση αποσταθεροποίηση.

Σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων του Πρωθυπουργού και των γεωφυσικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2022 στο Κεντρικό και στο Νότιο Ιόνιο, η ΕΔΕΥΕΠ, η εθνική διαχειριστική εταιρεία υδρογονανθράκων και ενεργειακών πόρων, ανακοίνωσε σήμερα τα επόμενα βήματα στο πρόγραμμα εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, με την πραγματοποίηση τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στο Βόρειο Ιόνιο (Block 2) και δισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στις παραχωρήσεις Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών

Το χρονοδιάγραμμα είναι πλέον συγκεκριμένο και τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν στα εν λόγω οικόπεδα οι σεισμογραφικές έρευνες με ερευνητικά πλοία, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει 1-2 μήνες. Αμέσως μετά και με τη συλλογή των δεδομένων, θα τρέξει η διαδικασία να αναδημιουργηθεί η εικόνα του υπεδάφους των περιοχών που ερευνήθηκαν. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η πολύμηνη διαδικασία που μπορεί να πάρει περί τους 6 μήνες, θα ακολουθήσει η διαδικασία προσδιορισμού του αν τα εν λόγω οικόπεδα είναι κατάλληλα για εξόρυξη, η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ΕΔΕΥ, αυτό μπορεί να διαρκέσει περί τον έναν χρόνο, μέχρι να ληφθεί οριστική απόφαση. Εφόσον αυτή είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες, οι ερευνητικές γεωτρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν το 2025.

Τα επόμενα βήματα στο πρόγραμμα εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, με την πραγματοποίηση τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στο Βόρειο Ιόνιο (Block 2) και δισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στις παραχωρήσεις Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, ανακοίνωσε η ΕΔΕΥΕΠ, η εθνική διαχειριστική εταιρεία υδρογονανθράκων και ενεργειακών πόρων, σε συνέχεια των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των επιτυχημένων γεωφυσικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2022 στο Κεντρικό και στο Νότιο Ιόνιο.

Εχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως «σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil». Με αυτή τη φράση, αποκάλυψε ότι η Ελλάδα «πατάει γκάζι» για γεωτρήσεις στα νοτιοδυτικά σύνορα της χώρας.

Τον Απρίλιο, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιτάχυνση του χρονοδιάγραμματος για τη διερεύνηση των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας και την επέκταση του σκοπού της ΕΔΕΥΕΠ, η οποία έχει πλέον υπό την επίβλεψη της έργα εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων, διαχείρισης και δέσμευσης αερίων του θερμοκηπίου, γεωλογικής αποθήκευσης αερίων, ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων και διεθνών αγωγών.

Περιβαλλοντικοί όροι

Οι γεωφυσικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς χειμερινούς μήνες με σκοπό την ελαχιστοποίηση τυχόν περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σύμφωνα με τα αυστηρότερα και καλύτερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως:

  • Χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης» για να διασφαλιστεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν προσωρινά από την περιοχή διενέργειας των γεωφυσικών ερευνών πριν την έναρξή τους.
  • Διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία που διενεργούν τις γεωφυσικές έρευνες για να διασφαλιστεί η προστασία των κητωδών και άλλων ειδών θαλάσσιας ζωής εντός της ζώνης ασφαλείας.
  • Επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το πλοίο που διενεργεί τις γεωφυσικές έρευνες σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων ζώων.
  • Περίοδος αναμονής 30 λεπτών πριν την έναρξη και παύση κάθε εξερευνητικής δραστηριότητας.
  • Παθητική ακουστική παρακολούθηση υποβρύχιων ήχων για τη μέτρηση των επιπέδων θαλάσσιου θορύβου για τον εντοπισμό θαλάσσιων θηλαστικών.
  • Εφαρμογή ζώνης αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Παρακολούθηση με εναέρια μέσα των κητωδών κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των ερευνών.

  • Πλήρης συμμόρφωση με όλους τους εφαρμοστέους κανονισμούς και οδηγίες σύμφωνα με συμβάσεις MARPOL VI και ACCOBAMS και τις κατευθύνσεις του JNCC.

Η απαρέγκλιτη τήρηση των ανωτέρω μέτρων και όλων των σχετικών διαδικασιών διασφαλίζεται από την παρουσία ανεξάρτητου παρατηρητή της ΕΔΕΥΕΠ επάνω στο ερευνητικό σκάφος. Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών δραστηριοποιείται έμπειρο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες τοπικές και περιφερειακές λιμενικές αρχές καθώς και με τα εμπορικά και αλιευτικά σκάφη που πλέουν πλησίον των περιοχών των ερευνών με στόχο την απρόσκοπτη εκτέλεση τόσο των ερευνητικών προγραμμάτων όσο και των καθημερινών δραστηριοτήτων στις συγκεκριμένες περιοχές.

Ο κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, σχολίασε: «Θα ήθελα να ανακοινώσω με μεγάλη χαρά την πρόοδο που σημειώνουμε, με βάση το σχέδιο που είχαμε ανακοινώσει νωρίτερα μέσα στο έτος με τον Πρωθυπουργό. Οι διεθνείς επενδυτές τόσο στις συμβατικές όσο και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά σε αυτό το σχέδιο. Τον Αύγουστο καλωσορίσαμε την ExxonMobil ως νέο διαχειριστή στην Κρήτη και ο ρυθμός με τον οποίο προοδεύουμε είναι απόδειξη της άριστης συνεργασίας μας με κορυφαίες εταιρείες ενέργειας και παρόχους υπηρεσιών, όπως οι ExxonMobil, Helleniq Energy, Energean καθώς και η PGS — μια κορυφαία εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας γεωφυσικών δεδομένων παγκοσμίως».

Ο κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε: «Οι περιοχές τις οποίες ανέφερε χτες ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, είναι οι 4 και 5, που είναι και τα μεγάλα νέα. Είναι αυτό που θέλαμε πάρα πολύ να γίνει» και πρόσθεσε: «Περιμένουμε να βγει η σχετική NAVTEX. Κάναμε πρόσφατα την αλλαγή πληρώματος, έχουμε κάνει τις δοκιμές όλων των οργάνων, είμαστε απολύτως έτοιμοι. Επειδή έχουμε ένα πολύ προχωρημένο τεχνικά σχεδιασμό του προγράμματος ερευνών, καθώς θα συλλέγουμε δεδομένα, θα τα επεξεργαζόμαστε παράλληλα για να δούμε πώς μπορούμε και να βελτιώσουμε την απεικόνιση του υπεδάφους. Ταυτόχρονα θα δούμε και αν χρειάζεται να επικεντρωθούμε περισσότερο σε κάποιες περιοχές μεγαλύτερου ενδιαφέροντος.

Μιλάμε για περιοχές οι οποίες δεν ήταν παλιά στο “ραντάρ της εξερεύνησης”. Αυτές οι περιοχές ήρθαν στο προσκήνιο ουσιαστικά με πολύ επίκαιρο τρόπο με τις μεγάλες ανακαλύψεις που έγιναν στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλάμε για περιοχές οι οποίες έχουν πολύ μεγάλο βάθος νερού. Θα είμαστε στα 2.000 με 3.000 μέτρα βάθος νερού σε περιοχές οι οποίες είναι δύσκολες από όλες τις απόψεις – και να τις προσεγγίσεις αλλά και να φτάσεις.

Έπρεπε να εξελιχθεί η τεχνολογία για να μπορούμε να νιώθουμε άνετα ότι μπορούμε να τις παράγουμε αν βρούμε κάτι. Επίσης μιλάμε για περιοχές οι οποίες μετά τις ανακαλύψεις που έγιναν στην Ανατολική Μεσόγειο, έγινε κατανοητό ότι θα μπορούσαν να κρύβουν πολύ μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, το οποίο αποτελεί αυτή τη στιγμή και το μεγάλο στόχο της κυβέρνησης».

Ο κ. Rikard Scoufias, Πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ καλωσόρισε την πρόοδο και ανέφερε ότι: «Σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική μας για την αξιοποίηση των πόρων φυσικού αερίου της Ελλάδας και τις προσπάθειές μας να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μείγμα και να ενισχύσουμε την εφοδιαστική ασφάλεια. Το ελληνικό φυσικό αέριο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο — όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την υποστήριξη της ευρύτερης περιοχής και της αυξανόμενης ζήτησης της Ευρώπης για ενεργειακούς πόρους σε μια κρίσιμη στιγμή για την ενεργειακή ασφάλεια».


Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share