Επιταγή ακρίβειας: Βοήθημα σε 2,3 εκατ ευάλωτους πολίτες

Επιταγή ακρίβειας: Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 1,2 εκατομμύρια περίπου, ενώ συνολικά θα ενισχυθούν 2,3 εκατομμύρια ευάλωτοι οικονομικά πολίτες, στους οποίους

συμπεριλαμβάνονται και οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Πριν τα Χριστούγεννα θα καταβληθεί στους δικαιούχους η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ και συγκεκριμένα μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 1,2 εκατομμύρια περίπου, ενώ συνολικά από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Δεκεμβρίου πρόκειται να ενισχυθούν 2,3 εκατομμύρια ευάλωτοι οικονομικά πολίτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, το επίδομα των 250 ευρώ θα λάβουν 1 εκατ. συνταξιούχοι, 174.000 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, καθώς και 36.000 ανασφάλιστοι υπερήλικοι.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού εξαρτώμενων μελών.

Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους.

Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ. Παράλληλα, περίπου 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, τον Δεκέμβριο θα λάβουν διπλή δόση.

Επίσης, 735.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Η έκτακτη δόση καταβάλλεται μέχρι 20 Δεκεμβρίου στους δικαιούχους του επιδόματος κατά το πέμπτο δίμηνο του 2022. Αντίστοιχη έκτακτη δόση καταβάλλεται στους λοιπούς νέους δικαιούχους του επιδόματος του 2022, μετά την έγκριση της αίτησής τους.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους ευάλωτους συνταξιούχους, δυνητικοί δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσοι κατά τον μήνα Νοέμβριο 2022 λαμβάνουν:

α) Οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου

β) Προσυνταξιοδοτική παροχή

γ) Αναπηρικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τονe-ΕΦΚΑ)

δ) Σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του Ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες κ.λπ.).

Περίπου 100.000 μακροχρόνια άνεργοι της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ μέχρι 15 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα η απόφαση για την καταβολή της επιταγής ακρίβειας των 250 ευρώ θα περάσει από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ και δεν χρειάζεται διάταξη νόμου. Στη συνέχεια θα βγει ΚΥΑ και θα ορίζονται οι προϋποθέσεις των δικαιούχων. Την οικονομική ενίσχυση δικαιούνται όσοι είναι άνεργοι από 12 έως 24 μήνες.Επιταγή


Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share